Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000!

Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000! | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 7. 2015 03:00 26

Seznam kapitol

1. Gigabyte WaterForce – extrémní rarita 2. Představení systému - Slajdy 3. Představení – Balení, systém, chlazení 4. Detail karty, GPUz, software 5. Instalace a zprovoznění 6. Specifikace a Testovací sestava
7. Výkon ve 4K (3840×2160) 8. Shrnutí výkonu 9. Spotřeba a teploty 10. Přetaktování 11. Závěr

Dnes se podíváme na skutečnou záležitost pro nadšence. Žádný kompromis, trojice highendových grafik v jednom balení pro extrémní výkon. Ten sice stojí nemalé peníze, ale stojí to za to – tohle je lahůdka pro maximální herní fandy a nás opravdu bavilo jej testovat. Vypadá totiž skvěle a skvěle také funguje. 

Reklama

Spotřeba a teploty

Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000!
i Zdroj: PCTuning.cz

Kapitoly s herním výkonem, a také kompletním shrnutím jsou za námi. O výkonu dnes testované grafické karty a jejích hlavních konkurentech tedy víme vše. Zde nás čeká neméně důležitá kapitola s měřením spotřeby. Také se podíváme na měření teploty karty.

Měření spotřeby v režimu idle je celkem jasné, nechám nastartovat počítač a počkám zhruba deset minut na ustálení, pak se podívám na wattmetr. Druhým měřením je druhý test 3D Mark FireStrike v Extreme nastavení, kde sleduji celý test na Wattmetru a zaznamenám pouze nejvyšší špičku odběru. POZOR! Každá karta na trhu má jinou spotřebu, i když jde o stejný model jednoho výrobce. Na spotřebě se podílí mnoho faktorů, i drobné odchylky napájecího napětí mohou znamenat znatelný rozdíl ve spotřebě, stejně jako různé verze chladičů.

Celý systém s GeForce Titan X si řekne v zátěžovém testu zhruba o 370 W, což je solidní spotřeba High-endové karty. Trojice GeForce GTX 980, byť samostatně úspornějších, ale nejsou už úsporné, ale není to nic extrémního. Změřil jsem kousek odběr kousek pod 650 W. To stále utáhne i průměrný zdroj, v minulosti by si takové řešení klidně řeklo o 1000 W. Jen pro zajímavost, dvojice GeForce GTX 580 si tehdy v našem testu řekla o a dva Radeony HD 6970 o 815 W. Za ty roky jsme se se spotřebou zajímavě posunuli k lepšímu, při násobně vyšším výkonu.

Teploty karty

Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000!
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte GTX 980 WaterForce: Systém tří grafik za 70 000!
i Zdroj: PCTuning.cz

Teplota v testech 3D Mark a Unigine Heaven - maximum 41C

Nejvyšší teploty bylo dosaženo ve všech testech 41 stupňů. Výsledek je to absolutně luxusní, stále se zde nabízí velká rezerva pro taktování a zvýšení i otáček ventilátorů pro nejvyšší možný výkon. Pokud necháte systém pracovat na základních otáčkách, nebo je ještě kolečkem snížíte, budete mít téměř blažené ticho. S hlučností jsem byl spokojen, teplota radiátorů i po dlouhém testování nebyla vyšší než 50 stupňů. Skvěle provedené chlazení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama