Gigabyte X58A-UD7 — hýčkejte náležitě svůj Nehalem
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gigabyte X58A-UD7 — hýčkejte náležitě svůj Nehalem

Gigabyte X58A-UD7 — hýčkejte náležitě svůj Nehalem | Kapitola 8

Kristián Petráš

Kristián Petráš

15. 3. 2010 03:00 32

Seznam kapitol

1. Úvodní představení 2. Gigabyte X58A-UD7: Představení desky 3. Vlastnosti, Specifikace, Software 4. Gigabyte X58A-UD7 - bližší pohled 5. Testovací sestava
6. Výkonnostní testy 7. BIOS 8. Přetaktování 9. Závěr a hodnocení

Již uběhla dlouhá doba od posledního testu základní desky pro platformu X58. Dnes to tedy napravíme a představíme si jeden exkluzivní kousek s logem Gigabyte. Jedná se o nejvyšší model, který společnost nabízí. Podaří se svrhnout EVGA X58 Classified z OC trůnu? Odpověď naleznete v dnešní recenzi.

Reklama

V této kapitole si ukážeme možnosti taktovacího potenciálu dnes probírané základní desky. Maximální dosažená frekvence nás zajímat nebude, jelikož ta bude na všech základních deskách stejná. Zde záleží na tom jak dobrý kus procesoru jste dostali a také na použitém chlazení. Zajímat nás  jak bude vysoké BCLK frekvence je UD7čka schopná stabilně dosáhnout. A již teď vám prozradíme, že to co deska zvládne je "masox"!  Prvořadě si povíme trochu teorie. Dosažení 200MHz pro BCLK je velice snadným a dostat se na tuto frekvenci zvládne i nováček. Horší je  když požadujete vyšší hodnoty. To je již zapotřebí něco málo o taktování procesoru Bloomfield vědět a mít dostatek času k dokonalému vyladění. 

Gigabyte X58A-UD7 — hýčkejte náležitě svůj Nehalem
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejlepší radou kterou vám můžeme poskytnou je, až se s napětím držíte co nejníže u všech komponent. Co přesně na jaké hodnoty nastavit jsme si letmo popsali v kapitole s BIOSem. Takže teď se tomu nebudeme věnovat. Po internetu již pěknou řadu měsíců kolují zvěsti, že udržet procesor stabilním při frekvencích nad 7200MHz pro QPI Link je téměř nemožné. Předem říkáme, že něco pravdy na tom je, ale pouze to, že když neumíte dostatečně vyladit BIOS. Nám nečiní sebemenší problém udržet náš testovací procesor Core i7 plně stabilně na frekvenci pro systémovou QPI sběrnici mírně pod hodnotou 8000MHz! Kdybychom dali procesor "pod" dusík, tak věříme že by jsme se dostali mnohem výše. Stačí jen trochu rozumět základním principům a vysoké frekvence jsou pro vás otevřeny.

Gigabyte X58A-UD7 — hýčkejte náležitě svůj Nehalem
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Taktování jsme provedli s poslední BIOSem, který byl v době testu na webu výrobce.  Tedy verze F3, která byla vydána před pár dny a to 29.1.2010. Taktovat na této desce bylo radostí. Ať jsme nastavili téměř jakékoliv hodnoty,  téměř vždy bezproblému PC nabootovalo krásně do prostředí Windows. BIOS je vysoce obsáhlý a nic v něm nechybí, což dopomáhá k pohodlnému taktování. Občas jsme měli dokonce problém, abychom se v BIOSe neztratili, tak jako Jeníček s Mařenkou v lese. Těch položek, co tam je dokáže řádně poškádlit orientaci. Naštěstí po chvilce jsme byli doma a věděli jsme přesně co a kde nastavit. Tak jsme se dali do taktování a výsledky nás velice mile překvapili.

Ačkoliv jsme vám před okamžikem řekli, že výsledná maximální frekvence samotného procesoru je pro nás nezajímavou z výše popsaných důvodů. Tak aby tato kapitola nebyla tak pustá,   ukážeme vám jaké maximální frekvence se nám podařilo plně stabilně dosáhnout. Což bude moci některým čtenářům mírně napovědět s jakou frekvencí mohou počítat když použijí chladič Noctua NH-U12P společně s procesorem Core i7 920 v revizi D0.

Gigabyte X58A-UD7 — hýčkejte náležitě svůj Nehalem
i Zdroj: PCTuning.cz

Dostali jsme se na velice pěknou frekvenci 4208MHz při napětí 1.376V. V BIOSe bylo nastaveno 1.4V. Tuto frekvenci jsme otestovali na stabilitu a prošla bez sebemenšího problému. Testovali jsme v programu OCCT, kdy jsme požadovali jedno hodinový test stability, který také prošel. S teplotami to ale bylo  na hraně. Procesor dosahoval teplot až k 95 stupňům celsia, což pro dlouhodobé používání moc nedoporučujeme. Škoda ,že nemáme zrovna po ruce kvalitnějšího chlazení než je Corsair H50. Kdyby jsme měli nějaký TOP vodní okruh sadíme se s vámi, že by frekvence ještě pěkně poskočila na vyšší hodnoty.

Teď ale zpět k maximální BCLK frekvenci, která nám zajímá ze všeho nejvíce. Jak jsme se již zmínili v úvodu,  dle zahraničních diskusních fór není problém s touto deskou dosažení frekvencí okolo 230MHz, ale i výše. Nám byla deska schopna bezproblémově naběhnout až na 225MHz, při nastavení potřebných hodnot v BIOSu. Poté již stačilo pomoci utility EasyTune6 doladit na 230MHz. Bohužel tato frekvence již nebyla plně stabilní a vyhovovala pouze tak pro validaci a projetí pár nenáročných benchmarků. Například 3D Mark Vantage při spuštění CPU testu po okamžiku zamrzl a nám nezbylo nic jiného než počítač restartovat. Výsledná maximální frekvence BCLK, které se nám podařilo dosáhnout tedy je. No podívejte se sami...

Gigabyte X58A-UD7 — hýčkejte náležitě svůj Nehalem
i Zdroj: PCTuning.cz

Ano podařilo se nám dosáhnout plně stabilní frekvence 220MHz pro tuto desku! My sami jsme tomu nemohli uvěřit.  Stačilo pouze nastavit vše potřebné v BIOSe a deska hned napoprvé naběhla. Měli jsme sice drobnější problémy se stabilitou, například že CPU test ve Vantage po 30 vteřinách zamrzl, ale po pár hodinách ladění se nám podařilo udržet tuto hodnotu stabilní. Deska ustála hodinový test stability v OCCT a několika násobné dokončení 3D MARK Vantage v Extreme nastavení. Pro jistotu jsme ještě zapnuli hru Crysis, kterou jsme pár hodin hráli a PC nemělo sebemenší problém se stabilitou. Kéž by všechny desky byly tak skvělé odladěny pro taktovací hrátky jako Gigabyte X58A-UD7.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama