Gigabyte X58A-UD7 — hýčkejte náležitě svůj Nehalem
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gigabyte X58A-UD7 — hýčkejte náležitě svůj Nehalem

Gigabyte X58A-UD7 — hýčkejte náležitě svůj Nehalem

Kristián Petráš

Kristián Petráš

15. 3. 2010 03:00 32

Seznam kapitol

1. Úvodní představení 2. Gigabyte X58A-UD7: Představení desky 3. Vlastnosti, Specifikace, Software 4. Gigabyte X58A-UD7 - bližší pohled 5. Testovací sestava
6. Výkonnostní testy 7. BIOS 8. Přetaktování 9. Závěr a hodnocení

Již uběhla dlouhá doba od posledního testu základní desky pro platformu X58. Dnes to tedy napravíme a představíme si jeden exkluzivní kousek s logem Gigabyte. Jedná se o nejvyšší model, který společnost nabízí. Podaří se svrhnout EVGA X58 Classified z OC trůnu? Odpověď naleznete v dnešní recenzi.

Reklama

Na našem webu se věnujeme testům základních desek poměrně často. Bohužel, v poslední době si všechny články pro sebe zabraly modely založené na čipových sadách P55. Dnes přinášíme test z druhé strany prodejních tabulek. Věnovat se budeme High-Endové Gigabyte X58A-UD7, která je nejvyšším produktem této společnosti. Deska je připravena na vše, nač si jen vysoké požadavky zákazníků mohou vzpomenout. Ale to vám popíšeme až v kapitole tomu určené.

Gigabyte X58A-UD7 — hýčkejte náležitě svůj Nehalem
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejlepším, co jste si pro procesory Core i7 určené do patice LGA1366 v posledních měsících mohli zakoupit, byly bezesporu základní desky od společnosti EVGA, Foxconnu a Asusu. Foxconn si připravil pro procesory Core i7 jednu z nejpovedenějších desek vůbec a to model BloodRage X58. Tu v česku neseženete, jelikož zde nemáme oficiálního distributora. Je to škoda, protože některé OC výsledky s touto deskou kolující po internetu, vypadají velice lákavě. TOP model od EVGA není určitě zapotřebí představovat, jelikož jej každý zná a touží po něm . Tyto první dvě jmenované desky jsou tím nejpovedenějším pro vysoké taktovací hrátky Nehalem procesorů. Asus nezůstává moc pozadu a se svou Asus Rampage II Extreme a Rampage II Gene je schopen nabídnout také vysoké OC výsledky. Proč se ale o těchto produktech od konkurence zmiňujeme? Jelikož jsou tím nejlepším a GB UD7 má velké naděje, aby se do jejich "síně slávy" připojila. Nový extrémní model by trhu určitě neuškodil. MSI se svojí Eclipse Plus se moc nepředvedl. Je to povedená deska, ale na nejvyšší z nejvyšších prostě nemá a nikdy mít nebude. Rovněž pozadu zůstal Gigabyte, který nám jako své nejvyšší produkty nabízel modely Extreme a UD5. S těmito deskami nebyl sebemenší problém, ale stále nám zde něco chybělo. Tím něčím byl "Extrémní" model, který by byl schopný se vyrovnat tomu nejlepšímu co je na trhu.  Naštěstí reparát od Gigabytu již držíme pevně v rukou a přemýšlíme zda-li se dočkáme i nějaké odpovědi od MSI. Byla by to škoda kdyby  i oni nepřispěli se svou "špetkou do mlýna". Určitě bychom jim nepřáli, aby zůstali sami jako kůl v plotě, bez nabídky odladěné "overclockerské hračičky" .

Gigabyte X58A-UD7 — hýčkejte náležitě svůj Nehalem
i Zdroj: PCTuning.cz

Při prvním pohledu, model UD7 nezapře podobnost se starší Extreme variantou.  Gigabyte X58A-UD7 z něj přímo vychází. Použité chlazení je zcela totožné, barevné schéma je mírně pozměněné, stejně jako sloty pro přídavné karty. Zatím co model Extreme se mohl pyšnit třemi PCI-Express sloty,  UD7 přichází se čtyřmi. Další rozdíl je v napájecí kaskádě procesoru,  Extreme disponuje fázemi 12+2+2 a UD7 již brutálními 24+2+2 fázemi. Detaily ohledně tohoto si vysvětlíme až později v článku, ale již teď můžeme prozradit, že ani zde se toho moc oproti starším variantám nezměnilo. I když se může zdát že ano, neboť 24 fází působí "nabušeně". Rozdíl se koná také na poli podporovaných technologii jako je USB 3.0 či SATA 3. Až na těchto "pár" rozdílů jsou si tyto desky rovny a  velice podobné.

Gigabyte X58A-UD7 — hýčkejte náležitě svůj Nehalem
i Zdroj: PCTuning.cz

O recenzovaném produktu kolují po internetu zvěsti o dosažení šílených frekvenci BCLK, které se plně vyrovnají EVGA X58 Classified. Osobně jsme prohlídli pár zahraničních diskusních fór, a na žádném z nich nebyla nouze o extrémní výsledky. Zcela standardní frekvence pro tuto desku, jak se dle oněch fór ukázalo, je 230MHz!!! Proč standardní?! Jelikož s touto frekvenci se chlubí každý druhý uživatel. Samozřejmě, že výsledky zvedly naše očekávání od tohoto modelu na vysokou laťku. S trochou štěstí není problém narazit ani na uživatele, který se chlubí frekvenci blízko 250MHz, což je již doslova "peklo". Tak si tedy ukažme, zda-li jsou naše vysoká očekávání na místě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama