Goldmax Emperor - Dvě GeForce 280M v mobilním provedení
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Goldmax Emperor - Dvě GeForce 280M v mobilním provedení

Goldmax Emperor - Dvě GeForce 280M v mobilním provedení | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

4. 12. 2009 03:00 12

Seznam kapitol

1. Goldmax Emperor — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru 7. Testy operační paměti
8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy grafické karty - rozšířené I 10. Testy grafické karty - rozšířené II 11. Testy grafické karty - rozšířené III 12. Testy pevného disku 13. Test výdrže akumulátoru 14. Vyhodnocení a závěr

Máte rádi opravdu, ale opravdu výkonné notebooky? Pak jste na dobré adrese. Mašinu od společnosti Goldmax jsme již v testu před pár měsíci měli, jednalo se o stroj se stolním procesorem Intel Core i7. Dnes se podíváme na hračku určenou hlavně pro fandy her, protože Goldmax Emperor je osazen dvojicí nejvýkonnějších mobilních grafických karet.

Reklama

Design

Goldmax Emperor - Dvě GeForce 280M v mobilním provedení
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco Panther i7 staví na několik let staré šasi, Emperor je založen na jednom z těch nejnovějších balení, které OEM výrobce Clevo nabízí. Notebook je svými rozměry obrovský a už to stačí, aby na vás hned na první pohled udělal dojem. Výrobce však sází ještě na další věci, například lesklé černé provedení s oblými hranami. Slovo lesklé v tomto případě není úplně přesné, celé šasi spíše charakterizuje označení zrcadlo a odpoledne v parku na sluníčku bych s ním vážně pracovat nechtěl. Ale znáte to, každému se líbí něco jiného.

Goldmax Emperor - Dvě GeForce 280M v mobilním provedení
i Zdroj: PCTuning.cz

Večer se na vás zase počítač pokusí udělat dojem osvětlením. Proti osvětleným dotykovým klávesám vůbec nic nemám (naopak, ovládání hlasitosti dotykem prstu je super), ale touchpad a přední reproduktory už mi přijdou přinejmenším zvláštní. Proč není decentně bílým světlem podsvícená třeba klávesnice, u které by to navíc praktické? Těžko říct. Pokud vak jste přátelé světýlek, lze si navíc zvolit, že osvětlení předních reproduktorů bude každých několik sekund měnit svou barvu. V případě, že na večerní představení naopak nemáte náladu, je možné celou show jednoduše nekompromisně vypnout.

Materiály/provedení

Od obřího notebooku nečekejte jiné než plastové provedení. Nevadí mi to však, stroj této kategorie už svými papírovými parametry není určen k tomu, abyste jej s sebou mohli nosit celý den. Co mi však vadí velice a bohužel to musím kritizovat v každém druhém testu, jsou lesklé plasty, které jsou u Emperoru úplně všude a jsou to ty nejzrcadlovitější, které jsem kdy viděl. Ano, je moc krásné, že notebook za výlohou působí tak pěkně, ale jakmile se odvážíte na něj položit ruce... Ano, ty otisky úplně všude jsou vážně strašné fuj.

Vcelku příjemně překvapen jsem byl dílenským zpracováním. Možná si pamatujete, že to byla moje největší výtka k Pantheru i7, jehož dílenské zpracování se mi opravdu nelíbilo. Nová generace šasi Clevo je na tom s dílenským zpracováním výrazně lépe. Kvality business počítačů Lenovo, HP, Apple či Dell se Clevo samozřejmě nemůže rovnat ani ve snu, ale ve srovnání s jinými přerostlými počítači v kategorii dílenské zpracování bez problémů obstojí, což je to, nač se tu hraje. Do příště trochu méně lesklých materiálů a světýlek a nebudu mít co kritizovat.

Rozměry

Extrémně výkonný hardware a úhlopříčka displeje 18,4". Může být tento počítač stále označen slovem přenosný? Záleží na úhlu pohledu. Samozřejmě nepočítejte s tím, že byste si tento notebook, jehož hmotnost je včetně zdroje přes sedm kilogramů, pravidelně nosili v batohu do školy či do práce, to je nemyslitelné. Emperor je spíše určen těm, kteří jej chtějí přenášet jen občas a bez výkonného hardwaru se neobejdou. Docela dobře si jej dovedu představit jako herní notebook pro movitého hráče počítačových her, který pravidelně jezdí po různých akcích. Doma notebook za 10 minut sbalí, přibere myš s podložkou a je připraven vyrazit. Na místě vysedne z auta a během 10 minut může hrát. Daleko praktičtější než přenášet celý stolní počítač. Pokud na to zkrátka máte, proč ne? Podobně to může být dobrý pracovní počítač pro soukromníka, který s výkonným počítačem potřebuje objíždět zákazníky a nevadí mu investice do počítače vysoko nad 50 tisíc korun.

Víko

Goldmax Emperor - Dvě GeForce 280M v mobilním provedení
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Pokud jste z výše psaného úplně nepochopili, co myslím slovem "zrcadlovitý" povrch, zde je názorná ukázka víka.

Goldmax Emperor - Dvě GeForce 280M v mobilním provedení
i Zdroj: PCTuning.cz

Víko má na sobě symbol, který je samozřejmě podsvícený. Přes den je kvůli odleskům nevýrazný, v noci si jej však určitě všimnete.

Spodní kryt

Goldmax Emperor - Dvě GeForce 280M v mobilním provedení
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Zespodu si všimněte hned tří otvorů pro ventilátory. Notebook má totiž tři chladicí okruhy: pro procesor a dva samostatné pro grafické karty. Kromě toto je tu ještě jedna mřížka, pod kterou se ukrývá malý subwoofer.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama