Goldmax Emperor - Dvě GeForce 280M v mobilním provedení
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Goldmax Emperor - Dvě GeForce 280M v mobilním provedení

Goldmax Emperor - Dvě GeForce 280M v mobilním provedení | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

4. 12. 2009 03:00 12

Seznam kapitol

1. Goldmax Emperor — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru 7. Testy operační paměti
8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy grafické karty - rozšířené I 10. Testy grafické karty - rozšířené II 11. Testy grafické karty - rozšířené III 12. Testy pevného disku 13. Test výdrže akumulátoru 14. Vyhodnocení a závěr

Máte rádi opravdu, ale opravdu výkonné notebooky? Pak jste na dobré adrese. Mašinu od společnosti Goldmax jsme již v testu před pár měsíci měli, jednalo se o stroj se stolním procesorem Intel Core i7. Dnes se podíváme na hračku určenou hlavně pro fandy her, protože Goldmax Emperor je osazen dvojicí nejvýkonnějších mobilních grafických karet.

Reklama

Kvalita zvuku a reproduktorů

Notebook je osazen reproduktory 4.1 (dva zepředu, dva v kloubu u displeje a subwoofer zespodu), takže kvalita zvuku by měla být poměrně slušná. Samozřejmě záleží na tom, co čekáte, nicméně zvuk z reproduktorů opravdu není špatný a na základní ozvučení v pohodě postačí. Nicméně pokud máte rádi poslech kvalitní hudby či si chcete nějakou hru vychutnat opravdu naplno, rozhodně investici do sluchátek doporučuji, protože s běžnými slušnými reproduktory se ty v Emperoru ani zdelaka nemohou rovnat.

Chlazení - provedení

 -pro zvětšení klikněte-
i Zdroj: PCTuning.cz
-pro zvětšení klikněte-

Jak jsem již psal, chlazení takto výkonného počítače není žádná legrace a starají se o to hned tři chladící okruhy, přičemž dva jsou určené jen k chlazení grafických karet. Všechny ventilátory odvádějí teplo skrz zadní hranu počítače.

 V kliduV zátěži
Procesor39 °C59 °C
GPU45 °C74 °C
Pevný disk35 °C42 °C

S chlazením jsem byl po praktické stránce spokojen. Ventilátory totiž vyfukují teplo skrz zadní hranu stroje, takže s ním uživatel vůbec nepřijde do styku. Tomu napomáhá také to, že horké pasivy a komponenty jsou umístěné vzadu u displeje, kde se šasi sice mírně zahřívá, ale uživatel tam nemá ruce a v praxi mu to nemusí vadit (notebook by na to měl být stavěný a ustát to i v dlouhodobém zatížení).

Chlazení - hlučnost

Kancelářská práce ve Windows

Je vám nejspíš jasné, že s hlučností to tentokrát nebude nejlepší. Už v při nenáročné práci ve Windows jsou sice všechny komponenty co možná nejvíce podtaktované, nicméně stále běží všechny tři ventilátory a notebook zkrátka slyšíte. Není to hluk nijak velký a při práci vás nebude rušit, nicméně tichý také není.

Hraní počítačových her

Při delším hraní (například Crysis) dostává notebook opravdu zabrat a s rostoucí teplotou začnou ventilátory pracovat při plném napětí. Z počítače se v tomto režimu stává opravdu hučící stroj, což je bohužel daň všech takto výkonných strojů a nedá se s tím nic moc dělat (zvyknout si).

Záruka

Na notebooky Goldmax dostanete záruku dva roky typu Pickup and Return. Porouchaný notebook si Goldmax na své náklady stáhne a poté má 30 dní na to, aby notebook opravil. Opravený stroj vám na na své náklady opět zašle. Za příplatek ve výši 4750 korun s daní je také možné rozšířit záruku až na tři roky, což u laptopu v této kategorii rozhodně doporučuji. Další rozšíření jako next business day společnost bohužel zatím nenabízí, důvodem je samozřejmě malosériový prodej a objednávání náhradních dílů ze zahraničí.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama