HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?

HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI? | Kapitola 10

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 9. 2018 03:00 11

Seznam kapitol

1. HLAI 2018: Jak daleko je k opravdové strojové inteligenci? 2. Nikdo neví, kdy human level inteligence přijde 3. Nikdo neví, zda vůbec human level inteligence přijde 4. Nevíme, jestli nám nechybí nějaká z komponent 5. Příliš specializovaná
6. Celá řada forem AI, které nejdou dohromady 7. Automobily táhnou 8. Bezpečnost AI je zatím dost přehlížena 9. Nikdo (oficiálně) nechce vyvíjet autonomní zbraně 10. Čtyři zásadní rizika podle UN

Minulý týden, 22.-25. srpna 2018, proběhla v Praze konference Human Level Artificial Intelligence Prague 2018. Na ní se sešla řada výzkumníků, vývojářů a dalších lidí, kteří se zabývají umělou inteligencí. Jaká jsou největší úskalí současné AI a co je potřeba zlepšit?

Reklama

Čtyři zásadní rizika podle UN

Mezi čtyřmi zásadními riziky z hlediska UN byly jmenovány tyto body:

1) Zvýšení nezaměstnanosti kvůli nástupu AI – Toto téma jsme už diskutovali, je nepochybné, že řada výrobců chce nahradit nespokojené a drahé lidi levnějšími stroji. Nelze se spoléhat na to, že pro tyto lidi vznikne automaticky dostatek nových pracovních míst.

2) Zneužití AI při páchání trestné činnosti – Podobně jako AI bude využívat policie, pokusí se AI použít i zločinci. Je proto důležité vyvinout rezistenci proti takovým útokům, jejich detekci a detekci zdroje útoku.

3) Smrtící autonomní zbraně – Vznik smrtících autonomních zbraní je lákavý jak pro velké státy, které by získaly například letecké drony odolné proti zarušení a se schopností vlastního rozhodování, tak i pro všeho schopné výrobce zbraní, kteří se mohou zaměřit například na drony působící jako kamikaze.

4) Existenční rizika, která může přinést superinteligence – Pokud dosáhneme lidské inteligence, velmi pravděpodobně dosáhneme i superinteligence. A je otázka, jestli bude chtít to samé, co chceme my – je zde určitá hrozba, že pro superinteligenci budeme představovat existenční problém. Problematice se věnuje kniha Nick Bostrom v knize Superinteligence.

HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak shrnout dojmy s HLAI 2018? Předně všechna čest GoodAI, které se podařilo zorganizovat mnohadenní konferenci naprosto perfektním způsobem. Přestože řada účastníků měla velmi rozdílné názory a vidí problematiku pod různými úhly, je skvělé, že se o problémech baví, že je otevírají a diskutují. Za mě šlo o událost podstatně zajímavější a inspirativnější, než jsem původně předpokládal, také se ukázalo, že přednášející z větší části nejsou suchaři – a takový Ben Goertzel, to je naprosté zjevení.

HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?
i Zdroj: PCTuning.cz

Takže doufám, že se konference někdy zase do Prahy vrátí a my se seznámíme s pokroky na tomto poli! A mimochodem, pokud sami pracujete na nějakém projektu, určitě omrkněte AI Startup Incubator, který podobným projektům pomáhá!

Videoreportáž z HLAI 2018:

Nový Aibo The Shitless Dog:

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama