HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?

HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 9. 2018 03:00 11

Seznam kapitol

1. HLAI 2018: Jak daleko je k opravdové strojové inteligenci? 2. Nikdo neví, kdy human level inteligence přijde 3. Nikdo neví, zda vůbec human level inteligence přijde 4. Nevíme, jestli nám nechybí nějaká z komponent 5. Příliš specializovaná
6. Celá řada forem AI, které nejdou dohromady 7. Automobily táhnou 8. Bezpečnost AI je zatím dost přehlížena 9. Nikdo (oficiálně) nechce vyvíjet autonomní zbraně 10. Čtyři zásadní rizika podle UN

Minulý týden, 22.-25. srpna 2018, proběhla v Praze konference Human Level Artificial Intelligence Prague 2018. Na ní se sešla řada výzkumníků, vývojářů a dalších lidí, kteří se zabývají umělou inteligencí. Jaká jsou největší úskalí současné AI a co je potřeba zlepšit?

Reklama

Nikdo neví, kdy human level inteligence přijde.

Když účastníci hlasovali o to, zda dosáhneme AGI do deseti let, přesněji do roku 2030, zhruba hlasovala pro a polovina hlasovala proti. Řada přednášejících byla mírnými optimisty a vyslovila předpoklad, že jí dosáhneme do roku 2050, ale padly i názory, že ji nemusíme mít ještě ani za 200 let.

Panel k diskuzi kdy dosáhneme AGI
i Zdroj: PCTuning.cz
Panel k diskuzi kdy dosáhneme AGI

Problém je v tom, že drtivá většina dnešních implementací je tak zvaná narrow intelligence – tedy vysoce specializované řešení, které skvěle zvládá jednoduché úkoly, ale jenom je. AlphaGo dokáže porazit ve hře go drtivou většinu lidí – jenomže neumí nic jiného.

Máme algoritmy, které svým výkonem a přesností masivně přesahují lidské schopnosti i v úkolech, které byly donedávna jenom těžko dosažitelné, například při hromadném rozeznávání obličejů na fotografiích. Umělá inteligence dokáže rozeznat scény, doplnit chybějící data, morfovat realisticky obličeje – ale zvládá vždy jen daný úkol.

Některé technologie excelují v jedněch oblastech, jiné v jiných – ale přestože jde o zajímavé a průlomové věci, jde stále o fragmenty, ne o celistvou umělou inteligenci, které bychom předložili různé úlohy a ona je zvládala.

HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama