HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?

HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI? | Kapitola 9

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 9. 2018 03:00 11

Seznam kapitol

1. HLAI 2018: Jak daleko je k opravdové strojové inteligenci? 2. Nikdo neví, kdy human level inteligence přijde 3. Nikdo neví, zda vůbec human level inteligence přijde 4. Nevíme, jestli nám nechybí nějaká z komponent 5. Příliš specializovaná
6. Celá řada forem AI, které nejdou dohromady 7. Automobily táhnou 8. Bezpečnost AI je zatím dost přehlížena 9. Nikdo (oficiálně) nechce vyvíjet autonomní zbraně 10. Čtyři zásadní rizika podle UN

Minulý týden, 22.-25. srpna 2018, proběhla v Praze konference Human Level Artificial Intelligence Prague 2018. Na ní se sešla řada výzkumníků, vývojářů a dalších lidí, kteří se zabývají umělou inteligencí. Jaká jsou největší úskalí současné AI a co je potřeba zlepšit?

Reklama

Nikdo (alespoň oficiálně) nechce vyvíjet autonomní zbraně

Nikomu z účastníků konference nepřišlo jako dobrý nápad pracovat na autonomních zbraních. Irakli Beridze, šéf centra pro umělou inteligenci a robotiku, kdysi pracoval na kontrole chemických a biologických zbraní. Na konferenci představil v přednášce své vize o tom, jak by měla umělá inteligence pomáhat lidstvu, nikoliv mu škodit. Spojené národy poprvé diskutovaly o rizicích AI v roce 2015, teprve od té doby se téma bere vážně. V roce 2018 se odhaduje, že existuje zhruba jeden milion vojenských robotů, které zahrnují letecké drony a pozemní autonomní prostředky, cílem je ale zachovat stav, že o použití zbraní musí rozhodnout člověk.

HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezi sedmnácti cíli pro „prospěšnou AI“ se objevil i bod, který předpokládá využití AI pro podporu bezpečnosti a míru. Zahrnuje hlavně analýzu dat a sledování kriminální činnosti, jako jsou například nelegální toky zbraní.

17 cílů pro prospěšnou AI
i Zdroj: PCTuning.cz
17 cílů pro prospěšnou AI

Cílem je identifikovat kriminální činnost a pomáhat jejímu omezení a také vracet ukradené zboží včetně pašovaných zbraní. S AI se tedy v podobných rolích počítá, ale ne jako s Robocopem, ale spíš analytikem schopným pracovat s daty o kriminalitě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama