HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?

HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 9. 2018 03:00 11

Seznam kapitol

1. HLAI 2018: Jak daleko je k opravdové strojové inteligenci? 2. Nikdo neví, kdy human level inteligence přijde 3. Nikdo neví, zda vůbec human level inteligence přijde 4. Nevíme, jestli nám nechybí nějaká z komponent 5. Příliš specializovaná
6. Celá řada forem AI, které nejdou dohromady 7. Automobily táhnou 8. Bezpečnost AI je zatím dost přehlížena 9. Nikdo (oficiálně) nechce vyvíjet autonomní zbraně 10. Čtyři zásadní rizika podle UN

Minulý týden, 22.-25. srpna 2018, proběhla v Praze konference Human Level Artificial Intelligence Prague 2018. Na ní se sešla řada výzkumníků, vývojářů a dalších lidí, kteří se zabývají umělou inteligencí. Jaká jsou největší úskalí současné AI a co je potřeba zlepšit?

Reklama

Existuje celá řada forem AI, které nelze snadno sesadit dohromady

V současnosti existuje celá řada forem umělé inteligence, které mají další modifikace a jiné formy. Problém je v tom, že je obtížné sesadit je dohromady. Máme neuronové sítě, bayesovské pravděpodobnostní učení, kauzální pravidlové systémy, kompoziční učení, intuitivní psychologii, intuitivní fyziku, motivační systémy, metaučení – máme toho opravdu hodně.

Jenomže – jak to složit dohromady? Problém je už v tom, že různé metody umělé inteligence využívají jiné struktury dat, ukládají znalosti odlišným způsobem, některé umí vysvětlit proces dedukce a jiné to pro změnu neumí. Pak tu máme další věci, jako je rozeznávání kontextu – klasickým příkladem je rozeznávání scény, které v případě fotek katastrof sice pozná, na co se to dívá, ale naprosto mu uniká emoční kontext, takže například obrázek letadla řítícího se proti dálnici popíše jako „letadlo parkuje na letištní ploše“ a skupinu nešťastníků prchajících před záplavou charakterizuje jako „skupina lidí stojí na pláži“. Technicky vzato ano, popis je to přesný, podařilo se identifikovat elementy. Umělé inteligenci ale kompletně uniká kontext a to vede k bizarním popisům na hraně černého humoru.

HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?
i Zdroj: PCTuning.cz

Projekt SingularityNET je zvláštní počin, který slibuje vytvořit systém různých inteligencí, které by si mezi sebou předávaly různé problémy. Jde o distribuovaný systém založený na aukci různých inteligencí, které plní služby za AGI tokeny – a vydělané AGI tokeny mohou využít pro objednávky jiných služeb. Teoreticky je možné, aby si někdo poptal služby umělé inteligence, zaplatil za ně tokeny a AI sama za tyto tokeny objednala služby u jiné umělé inteligence.

HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?
i Zdroj: PCTuning.cz

Přiznám se, že mi je zatím záhadou, jak by to mělo fungovat, ale myšlenka jakého „pracovního trhu umělých inteligencí“, který by tlačil vývoj směrem k lepším umělým inteligencím, mě docela fascinuje. Nevím ale, jestli to je cesta, jak sestavit různé formy AI do použitelného celku, anebo zda nebude třeba vytvářet zvláště u robotů nějak explicitně strukturovanou inteligenci. I lidská inteligence je strukturovaná – máme reflexy, máme vegetativní systém, máme rozeznávání a máme například logické uvažování závislé na jazyce – a nezdá se, že by tyto systémy nějak zvlášť silně mezi sebou komunikovaly, spíš běží vedle sebe paralelně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama