HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?

HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 9. 2018 03:00 11

Seznam kapitol

1. HLAI 2018: Jak daleko je k opravdové strojové inteligenci? 2. Nikdo neví, kdy human level inteligence přijde 3. Nikdo neví, zda vůbec human level inteligence přijde 4. Nevíme, jestli nám nechybí nějaká z komponent 5. Příliš specializovaná
6. Celá řada forem AI, které nejdou dohromady 7. Automobily táhnou 8. Bezpečnost AI je zatím dost přehlížena 9. Nikdo (oficiálně) nechce vyvíjet autonomní zbraně 10. Čtyři zásadní rizika podle UN

Minulý týden, 22.-25. srpna 2018, proběhla v Praze konference Human Level Artificial Intelligence Prague 2018. Na ní se sešla řada výzkumníků, vývojářů a dalších lidí, kteří se zabývají umělou inteligencí. Jaká jsou největší úskalí současné AI a co je potřeba zlepšit?

Reklama

Nikdo neví, zda vůbec human level inteligence přijde

Většina účastníků patří mezi optimisty a věří, že obecná umělá inteligence je možná. Koneckonců lidé se k ní dopracovali, takže rozhodně je fyzikálně realizovatelná. Problém je v tom, že umělá inteligence tak, jak se rozvíjela od Turinga, je založená na „modelu úředníka“, tedy elementu, který pečlivě, správně a mechanicky vykonává instrukce, což dělá model relativně snadno matematicky popsatelný, zároveň je ale příliš deterministický a omezující.

Zdá se, že přirozená inteligence takto vůbec nefunguje, protože se nejenže průběžně učí, ale také se učí učit, například imitací. Jedna z přednášek se zabývala umělou inteligencí, která se učí hrát hry na Atari.

Jeden z modelů se jmenuje Frostbite Challenge a zahrnuje vytvoření AI, která dokáže hrát Frostbite stejně úspěšně jako člověk.

HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?
i Zdroj: PCTuning.cz
HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?
i Zdroj: PCTuning.cz

Inteligence hraje, sbírá body, opakuje, mění se, zlepšuje se. Problém je ale v tom, že protože se učí naslepo, metodou pokus-omyl, je proces jejího učení podstatně pomalejší než u člověka. w

HL-AI 2018: Jak daleko máme k opravdové AI?
i Zdroj: PCTuning.cz

Adaptivní inteligence sice nakonec dosáhne výsledků, které jsou i lepší než u lidí, ale trvá až 900 hodin učení, než překoná výsledek člověka, který vidí hru jenom pár minut. A to je dost zásadní problém.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama