HP Omen Obelisk: Herní počítač s Ryzen 7 a GTX 1660 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek HP Omen Obelisk: Herní počítač s Ryzen 7 a GTX 1660 Ti

HP Omen Obelisk: Herní počítač s Ryzen 7 a GTX 1660 Ti | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 1. 2020 03:00 50

Seznam kapitol

1. Povedené PC s AMD Ryzen 3000 2. Představení, balení a specifikace 3. HP Omen Obelisk – hardware I. (CPU, GPU) 4. HP Omen Obelisk – Hardware II. (disky, paměť) 5. Detaily počítače a rozborka
6. BIOS a software 7. Zpracování, konektory, teploty a spotřeba 8. Výkon systému ve hrách 9. Závěr

Naposledy jsem značkový herní počítač testoval před rokem. I velcí výrobci si všimli nových Ryzenů, a tak dnes otestujeme po dlouhé době počítač postavený na platformě AMD od HP. Za svou cenu jde o vzhledově podařený a konfigurací solidně vyvážený herní stroj.

Reklama

Závěr

HP Omen Obelisk: Herní počítač s Ryzen 7 a GTX 1660 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz

Herní počítač od HP jsem měl v testu poprvé, pokud nepočítám notebooky, které se objevují v testech častěji. Zpracování je super, celkový dojem také veskrze pozitivní. Zamrzí kompletně uzavřený BIOS a systém, kde nenastavíte nic ohledně výkonu. Podívejme se ale na počítač Omen Obelisk detailněji:

Výbava, spotřeba, hlučnost

Hovoříme dnes o levném počítači pro hráče, neboli budget sestavě. Ta nepřekvapí masivním výkonem, ale spíše dobrým poměrem ceny k výkonu. Podobně výkonné sestavy s novým Ryzenem 7 začínají obecně těsně pod třiceti tisíci, naše sestava tedy není nijak drahá. Trochu může mrzet použité GPU, jelikož to není žádný zabiják. Lepší Radeon RX 5700 ale vyjde o 3–4 tisíce dráž, což není zanedbatelné. Na FHD hraní toto stačí bohatě. Spotřeba je skvělá, maximálně jsem naměřil 230 W. To je nízká hodnota, ovšem 300W zdroj by mohl být časem problém. Radši bych viděl osazený 400W. Hlučnost je vysoká, což mne velice mrzí. Hlučný je chladič procesoru i grafiky, zde musí HP zapracovat. Výměna chladiče procesoru by významně pomohla, grafiku by už šlo skousnout.

Komponenty, výkon

Použité komponenty jsou vybrány dobře, Ryzen 7 3700X má vysoký herní i aplikační výkon. S takovým procesorem časem jen vyměníte grafiku a budete hrát dalších roky. Také možnost dvojnásobné kapacity paměti je výhoda do budoucna, výrobce ji umožňuje upgradovat bez ztráty záruky. Převeliká škoda jen pomalých 2666MHz modulů. K Ryzenu 3000 měl výrobce dát 3200 MHz paměti a nebyl by jediný problém. Výkon aplikační i herní je solidní, zde vám nebude chybět nic. Musíte se ale držet FHD rozlišení.

Cena

Tradičně jsem zkusil stejnou sestavu postavit z běžných maloobchodních cen pro koncové zákazníky. Samozřejmě je vše jiné, jelikož tento počítač je sestaven z dílů HP. Mě podobná sestava vyšla na 30 300 Kč. HP chce za Omen Obelisk částku 31 990 Kč. To je rozdíl 1 690 Kč a to není nijak dramatický rozdíl. V této ceně máte navíc celosvětový servis, záruku a plnou podporu na telefonu. I když to asi nikdy nevyužijete, HP podpora se cení a může se přeci jen hodit.

HP Omen Obelisk: Herní počítač s Ryzen 7 a GTX 1660 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz

Subjektivní názor

Kromě výše vypsaných problémů, jsem na počítači neshledal dalších vad. Kdyby v HP vyměnili zdroj, dali lepší chladič na procesor a přetaktovali paměti, nemá počítač za svou cenu žádný problém. Zpracování je super, použitá skříň a celkové provedení a osazení v pořádku. Trochu škoda je, že v této cenové hladině seženete podobných počítačů desítky a tenhle nevyniká ničím, kvůli čemu by byl prioritou výběru. Nedělám si iluze, že v této ceně budou značkové počítače od jiných výrobců tišší a výkonnější – nebudou. Ideálně bych to viděl na úpravu „domašov“. Zakoupit a vyměnit si chladič na procesoru za své. Pak by mohl počítač sloužit tiše řadu měsíců a let. Devizou je záruka a servis HP.

HP Omen Obelisk: Herní počítač s Ryzen 7 a GTX 1660 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení děkujeme společnosti HP Czech republic

HP Omen Obelisk: Herní počítač s Ryzen 7 a GTX 1660 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama