HTC Vive Pro 2: Nejlepší VR set s 5K na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek HTC Vive Pro 2: Nejlepší VR set s 5K na trhu

HTC Vive Pro 2: Nejlepší VR set s 5K na trhu | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

29. 6. 2021 09:00 9

Seznam kapitol

1. HTC Vive Pro 2 2. HTC Vive Pro 2 – Představení 3. Srovnání s Vive, Vive Pro, Cosmos a Index 4. Instalace HTC Vive Pro 2
5. Kvalita obrazu a dojmy z hraní 6. Co si zahrát v roce 2021 7. Závěr

Od uvedení HTC Vive pro uběhly 3 roky. Od té doby HTC spíše tápalo, nechalo se předběhnout kvalitou obrazu Valve Indexem a dalšími. Nyní se vrací v plné síle, Vive Pro 2 nabízí nejlepší obraz ve světě VR, ale řádně si za něj připlatíte.

Reklama
HTC Vive Pro 2: Nejlepší VR set s 5K na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Původní sada Vive Pro je na trhu tři roky a byla dávno překonaná. HTC se po jejím uvedení vydalo špatným směrem, snažili se dát na trh levnější VR sady Cosmos a potom Cosmos Elite, bohužel bez úspěchu. VR není o ceně a levnější set nezaručí prodeje. Z trhu pomalu ukrajoval Valve Index, protože měl dobré ovladače a lepší obraz. Také Oculus, HP, Sony. HTC se dostalo do situace, kdy jej v podstatě konkurence převálcovala. HTC ale jako průkopník VR hraní se nevzdal a ukázal, že jeho know-how má ještě co říct.

Novinka v podobě Vive Pro 2 je bomba. Jasně, ovladače Valve Index jsou lepší, ale co se týká obrazu, nemá HTC v tuto chvíli konkurenci. 5K obraz je naprosto dokonalý (v porovnání s jinými VR). Screen door effect je pryč, zorné úhly jsou lepší, ale hlavně ta jemnost displeje a obrazu je dechberoucí. Také barvy jsou proti Valve Index jasnější, věrnější a víc kontrastní. Po týdnu hraní, kdy jsem s Valve Index přímo srovnával, je verdikt jasný. HTC Vive  Pro 2 má nejlepší obraz. Konkurence je míle pozadu.

Problém je ale cena. HTC míří s touto sadou, stejně jako s první Vive Pro, jinam než na hráče. Jde jim o tvůrce obsahu, profesionály. Dle toho nastavují cenu. Samotné brýle stojí asi 21 500 Kč. Celá sada 42 000 Kč. Proti současné konkurenci je cena výrazně vyšší. Zdali budou hráči ochotní si připlatit vysokou sumu za 5K obraz, ukáže až čas, ale spíše tomu nevěřím. Naopak jsem přesvědčen, že brzy bude uvedena sada s lepší cenou, ale stejnými displeji. Bude ale nějak osekaná, možná Cosmos Elite 2.

Otázka, zdali doporučit či nikoliv, se nezodpoví snadno. Pokud pro vás cena není problém, chcete to nejlepší co můžete ve VR mít, berte Vive Pro 2. V případě omezeného rozpočtu je Valve Index asi stále super volbou, i když za 27 000 Kč také není úplně levný. V případě vlastnictví nějaké starší sady: Index, Vive, Vive Pro, Cosmos Elite, lze použít vše a dokoupit jen brýle. Pak už cena 21 500 Kč nevypadá tak hrozivě. Rozhodnutí nechám tradičně na vás. Mě osobně spíš chybí víc AAA herních titulů než 5K rozlišení. Ale kdo jednou 5K VR zkusí, už nechce jinak… znáte to.

HTC Vive Pro 2

KLADY  [+]

[-] ZÁPORY

Rozlišení 5K při 120 Hz, RGB LCDVysoká cena
Nejlepší obraz z dostupných VR setůWireless adaptér neumí 5K 120 Hz (musíme počkat na jeho novou verzi)
Díky DSC (Display Stream Compression) umí přenést 5K i na DP 1.2Ventilátor v HMD by se hodil
Hi-res AudioŽalostná kvalita mikrofonu
Možnost nastavení rozlišení v aplikaci (pro slabší počítače)Zastaralé ovladače
  
  
  
  
  

Orientační cena včetně DPH: 42 000 Kč

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama