HWBOT, bašta overclockerů: jak se tam cítit jako doma
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek HWBOT, bašta overclockerů: jak se tam cítit jako doma

HWBOT, bašta overclockerů: jak se tam cítit jako doma | Kapitola 7

Michal Mikle

Michal Mikle

15. 8. 2016 03:00 16

Seznam kapitol

1. Kde bydlí overclockeři? 2. HWBOT 101 3. Body, týmy a soutěže 4. Právě běží MSI Godlike OC Season 2 2D Battle
5. World Tour 2016 6. Jak a co benchmarkovat 7. Fórum a komunita 8. Tak co, přidáte se?

Overclocking, jinými slovy, taktování. Pro někoho tabu, pro jiného vítaný způsob jak zvednout výkon svého stroje. Pro většinu to ale znamená najít nějaké vyšší stabilní takty, ale kam až se dá dostat, o tom nemají páru. Sport, kariéra, jméno, respekt, skvělá komunita, cestování po světě, a soutěže... Zrovna běží jedna s MSI, a ceny stojí za to.

Reklama

Fórum a komunita

Fórum HWBOTu

Velmi přínosnou součástí HWBOTu je diskuzní fórum. Jedna z hlavních výhod HWB fóra spočívá v tom, že se dá považovat za opravdu nabušenou znalostní bázi. Krom záležitostí úzce spjatých s celým projektem, jako jsou novinky a sekce přidružené vedlejším projektům HWBOTu a nějaké té administrativě, naleznete podpůrná fóra k benchmarkům, k ligám, diskuze k výsledkům overclockerů a to nejdůležitější, fóra a vlákna ohledně taktování všech platforem a grafických karet Intel i AMD a dokonce i ARM sekci. Ano, někteří overclockeři taktují i ARM segment, dokonce na tekutém dusíku :)

Směrem dolů se nachází sekce Advanced overclocking, která už je o extrémním taktování, volt módech a o RAM tweakingu tzn. třeba o tom, jak vyladit paměti na neuvěřitelné takty s velmi utaženým časováním.

A jako poslední zde máme Offtopic a HWBOT Marketplace, jinými slovy, bazar. Unikátnost zdejšího bazaru tkví hlavně v tom, že tu můžete najít nabídky, které jinde nenajdete a kolikrát za velmi zajímavé ceny. Můžete tu koupit/prodat komíny na tekutý dusík, dewarovy nádoby, výběrové procesory, grafické karty či paměti, u kterých je ověřený takt, který zvládají. Povětšinou se zde obchoduje hlavně s hi-endem a tedy s věcmi, které mají v overclockingu své důležité místo. 

Komunita

Komunita je to, co mě od prvopočátku u overclockingu drží. Lidé na HWBOTu a lidé kolem taktování tvoří celosvětovou, obrovskou partu nadšenců téměř z každého koutku celého světa. HWBOT vlastně tvoří i tak trochu takovou sociální síť sám o sobě. Overclockeři jsou téměř v denním kontaktu jak na HWBOTu samotném, tak na fóru, chatu a většina z nich je i na facebooku. Značnou část mých přátel na facebooku tvoří právě overclockerská komunita, a krom vzájemné podpory, sledování práce a výsledků ostatních, se dá mnohé přiučit. Pokec s lidmi z různých částí světa je hodně fajn, pokud mluvíte anglicky. On-line komunita se pak přelévá i do té reálné zkušenosti, kde se overclockeři schází na různých akcích, mnohdy cestují i přes celý svět a jednou ročně se setkávají na Computexu, o kterém jsem se již zmiňoval. Když pak sledujete, co všechno se na Computexu děje, chcete toho být příště součástí. Spousty technologií, taktování, tuny exotického jídla, krásných exotických žen, afterparty pořádané výrobci hardwaru, no prostě mazec.

tým GIGABYTE :)
i Zdroj: PCTuning.cz
tým GIGABYTE :)

Zajímavé je, že spousta overclockerů nazývá Tchaj-Pej svým druhým domovem a někteří se tam dokonce natrvalo odstěhovali.

Co utvrdilo v poslední době mou víru v overclockerskou komunitu bylo to, jak se lidé postavili k problému, který vznikl dvěma členům, když si objednali zboží od italské firmy Dimastech. Ten nikdy zboží v hodnotě přes 2000€ nedodal a peníze nevrátil. Když se přišlo na to, že Dimastech vyhlásil bankrot, rozjela se pro tyto dva členy naší komunity sbírka. Za necelé tři týdny se vybralo přes 1 250 dolarů, a příspěvky dále přibývají :) Málokdy se vidí, aby se v komunitě, jejíž podstatou je vzájemné soupeření, dalo tolik lidí dohromady a táhli za jeden provaz :)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama