Intel Core i7-5960X: osmijádrový drtič pro desktopový highend
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i7-5960X: osmijádrový drtič pro desktopový highend

Intel Core i7-5960X: osmijádrový drtič pro desktopový highend | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

29. 8. 2014 16:00 47

Seznam kapitol

1. Haswell-E je konečně zde 2. Haswell-E ve slajdech 3. Čipset X99 Express, DDR4 a LGA 2011v3 4. Intel Core i7-5960X
5. Testovací systém 6. Syntetické testy - Paměti 7. Shrnutí výkonu 8. Hodnocení a závěr

Na Haswell-E jsme čekali už dlouho. Konečně je tu. Jde o první osmijádrový čip pro stolní PC od Intelu, který jako první přichází s podporou DDR4, nabízí odemčený násobič a slušný potenciál k taktování. Cena zůstala na extrémních 999 dolarech. Prozkoumejte společně s námi v testu, co za tyto šílené peníze nabízí.

Reklama
Intel Core i7-5960X: osmijádrový drtič pro desktopový highend
i Zdroj: PCTuning.cz

Vlastnosti procesoru

Vlastnosti procesoru Haswell-E jsou překvapením, a velice příjemným. Po zlé zkušenosti s 22nm výrobou u procesorů Ivy Bridge-DT a Haswell-DT jsme očekávali opět hrůzu v podobě vysokých teplot a neuchladitelného procesoru. Naštěstí se tyto obavy nepotvrdily, právě naopak.

Intel zřejmě na 22nm výrobě značně zapracoval, také připájení čipu k chladiči udělalo své. Zkrátka a dobře, Core i7-5960X uchladíte zcela pohodlně i levnějším vzduchovým chladičem, teploty v klidu kolem 35 °C jsou geniální. Po téměř půlhodině intenzivní zátěže dosáhl procesor teplotu kousek nad 50 °C. To je až neuvěřitelná hodnota, byť při použití špičkového chladiče se třemi ventilátory (na pomalých otáčkách).

Nízké teploty přímo souvisejí s nízkým pracovním napětí a také spotřebou. Ta je výrazně nižší než mají šestijádrové Sandy/Ivy Bridge-E – v zátěži jen 45 W nad čtyřjádrem Core i7-4790K. V tomto směru je Haswell-E opravdu skvělým počinem.

Výkon

Zde je situace také jasná. Pokud budeme hodnotit výkon v aplikacích využívajících všechna jádra procesoru, je bezkonkurenční. Proti všem šestijádrům je jasně vyšší, i při nižších frekvencích. Dvě jádra navíc zkrátka nižší takt doženou.

V tomto směru jde o nejvýkonnější procesor, který jsme kdy testovali, a to včetně osmijádrového Xeonu za 45 000 Kč s DPH. Naopak v aplikacích, které neumí intenzivně využít více než jedno nebo dvě jádra, je výkon slabší. Nízké takty jsou znát. Bohužel ze právě mezi tyto aplikace dost často řadí hry. Tady si musí majitel pomoci taktováním a zvýšit násobič Turba pro jedno a dvě jádra alespoň na 4,0–4,1 GHz. Tyto frekvence by měl procesor na dvou jádrech zvládnout i se základním, nebo jen málo zvýšeným napětím. Takt všech jader někde mezi 4,3-4,5 GHz při ještě solidním napětím lze doporučit. Pak půjde o brutální čip jak pro náročné aplikace, tak i hry.

Přetaktování

Taktování je krapet horší než jsme u Sandy Bridge-E zvyklí. U nich nebyl problém dostat se s rozumným napětím na 4,6-4,7 GHz se vzduchovým chlazením. Já takový čip provozuji na 4,7 GHz, ale mám ultra highendové vodní chlazení. Ivy Bridge-E má většinou hranici pro vzduchové chlazení někde kolem 4,4–4,5 GHz. Nezapomínejme ale, že jde o šestijádra. Haswell-E má limit také někde kolem 4,4–4,5 GHz. Ovšem má osm jader a tím pádem také vyšší výkon. Osobně tipuji, že průměrná frekvence těchto procesorů bude právě někde v tomto rozmezí. Není to špatné, ale 4,7 GHz by se mi líbilo více. Možná právě Core i7-5930K by mohl být oním čipem, který to zvládne. Má jen šest jader, mohl by nás pustit výše.

Subjektivní názor

Zásadní otázka, zda upgradovat nebo nikoliv, nebude dnes zodpovězena. Platforma je příliš mladá, BIOS desky neodladěný, neumožňoval taktovat z BIOSu. Také je nutné prozkoumat vícero prodejních procesorů a vybrat dobře paměti, kterých zatím na trhu mnoho není. Osobně bych ještě nespěchal a pár týdnů či měsíců počkal. Já určitě upgradovat budu, nový Rampage V Extreme, nějaký pěkný 64GB kit pamětí a solidní procesor na mne určitě pod vánočním stromkem bude čekat. Do té doby bych nechal ještě BIOSy a platformu trochu „uzrát“.

Výkon je skvělý, spotřeba a teploty procesoru také. I taktování někde kolem 4,5 GHz (s vodou doufám alespoň o 100 MHz výše) by mělo stačit a možnost připojit disky SATA Express disky mne také láká. Jako první počin v highendu, který s námi bude minimálně dva nebo tři roky, se procesor Core i7-5960X povedl. A za výkon a vlastnosti si samozřejmě musí odnést zlatou hvězdu, kterou dáváme jen tomu nejvýkonnějšímu z nejvýkonnějších.

Intel Core i7-5960X: osmijádrový drtič pro desktopový highend
i Zdroj: PCTuning.cz

Redakce uděluje procesoru Core i7-5960X "Zlatou hvězdu" za nejvýkonnější procesor na trhu

Intel Core i7-5960X: osmijádrový drtič pro desktopový highend
i Zdroj: PCTuning.cz

Za poskytnutí základní desky děkujeme společnosti Asus

Intel Core i7-5960X: osmijádrový drtič pro desktopový highend
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama