Intel Core i9–9900K a MSI MEG Z390 ACE v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i9–9900K a MSI MEG Z390 ACE v testu

Intel Core i9–9900K a MSI MEG Z390 ACE v testu | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

5. 11. 2018 03:00 59

Seznam kapitol

1. Osm jader od Intelu v mainstreamu 2. Představení MSI MEG Z390 ACE 3. Takty Intel Core i9–9900K 4. Testovací sestava a specifikace CPU 5. Měření aplikačního výkonu
6. Měření herního výkonu 7. Spotřeba a teploty 8. Přetaktování Core i9–9900K 9. Přetaktování pamětí 10. Hodnocení a závěr

Dnes se podíváme na první osmijádrový procesor Core i9 od Intelu pro mainstreamovou platformu LGA 1151, Core i9–9900K. Nabízí ultimátní herní výkon a přetaktování až 5,1 GHz. Daní za tento výkon je ale vysoká spotřeba, teploty a hlavně brutální cena. Za 17 tisíc se mainstreamové procesory prostě nekupují.

Reklama

Spotřeba a teploty

Intel Core i9–9900K a MSI MEG Z390 ACE v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Měření spotřeby je stěžejním momentem recenze procesorů. K měření používám zásuvkový Wattmetr s přesností na několik procent, pro naše účely však dostatečné. Klidový odběr naší sestavy měřím po několik minutách ustálení počítače, v BIOSu nastavuji všechny úsporné funkce na Auto nebo Enabled. Zátěž pak měřím v programu Prime95, kdy zaznamenávám nejvyšší odběr během celého testu.

POZOR! Spotřeba nových procesorů Coffee Lake Refresh je krapet diskutabilní. Nejprve si řekněme, co je TDP. Řešilo se to milionkrát, jen krátké zopakování. AMD definuje TDP jako maximální spotřebu procesoru v běžných aplikacích. Intel ale definuje TDP jinak. Jde o výkon chlazení, které je potřebné k udržení teploty procesoru pod maximem TcaseMax nebo na základním taktu.

Hodnota TDP u Intelu neukazuje na maximální spotřebu procesoru, ta může být mnohonásobně vyšší! To ale platí i u AMD, ty to mají podobně. Už několik generací nazpět existuje u procesorů Core několik (čtyři) stavů, stejně jako u GPU. První stav (PL1) je základní 95 W. Pokud osadíte chladič s tímto výkonem, váš CPU nikdy nepřesáhne tento limit a pojede bez Turba, na základním taktu. U čtyřjader (před Coffee Lake) se to nikdy neřešilo, ta se vešla (nebo jen mírně přesahovala) do základního TDP i s turbem. Řešit se to začalo se šestijádry a teď to vyplavalo na povrch ještě důrazněji s osmijádry. Druhý stav (PL2) je hodnota, která definuje krátkodobou spotřebu Turba. Tato doporučená hodnota rovná se 1,27 × TDP = 120 W. Doba, kdy může procesor setrvat v tomto stavu se dá definovat v BIOSu. Sem by se měl vejít procesor se svým Turbem i vyšším napětím. Osmijádro s vysokými takty se ale nevejde.

Zde se Anandtech ve svém popisu mýlí. Tato hodnota (PL2) není nastavená u Coffee Lake Refresh na 210 W. Jsou totiž ještě další dva limity, které si může nastavit výrobce desky. PL2 nastavuje výrobce desky dle svého uvážení, tedy často vyšší než doporučuje Intel. V BIOSu je ale ještě nastaven limit PL4, který vymezuje absolutní bezpečnou spotřebu čipu. Pokud ji výrobce desky nastaví na 250 W, bude procesor brát 250 W. Pokud tedy naměřil Anandtech 210 W, je to hodnota kterou zadal do BIOSu jeho výrobce desky, nikoliv obecná vlastnost nových osmijader. Na mé desce Asus nastavil dlouhodobý limit na 160 W pro Core i7–9700K a 240 W pro krátkodobé Turbo (PL4). Anandtech později také své první měření opravil a místo 210 W u jedné desky, naměřil napodruhé správných 166 W (jako já).

Pokud vše na své desce nechám na "Auto" tedy dle specifikací Intelu, je spotřeba Core i9-9900K ve všech zátěžových aplikacích do 190 W. Výjimka je Prime95, při kterém na pár vteřin vyskočí spotřeba na limit PL4, to je cca 260 W, po chvilce ale spadne takt i spotřeba na 180 W. Pouze v Prime95 se procesor takto chová. Ve všech jiných aplikacích, včetně AVX drží takty i spotřebu. Pokud ale v BIOSu nastavím hodnoty spotřeby ručně, drží na spotřebě 260 W v Prime95 takt i spotřeba jako skála. To ale není defaultní nastavení BIOSu. V reálu jsou měření tato:

Intel Core i9–9900K a MSI MEG Z390 ACE v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

V klidu byla spotřeba počítače

50 W

. Zátěž jsem měřil v několika aplikacích, protože nové procesory mají celkem variabilní spotřebu dle aplikace. I když mají obecně procesory stejné TDP, záleží na konkrétním napětí vašeho procesoru.

Respektive na základní desce a jak jí nastavil její výrobce

. Základní deska Asus nastavila správně dle zátěže napětí 1,17–1,18 V což odpovídá očekávání. MSI ale nastavuje hodnotu 1,26 V. To je zbytečně hodně. Pečlivě jsem při měření spotřeby sledoval frekvence procesoru jestli se nesnižují, držely pevně na svých hodnotách. Výkon je tedy maximální. V běžné zátěži (mimo Prime95) je spotřeba solidní,

o 40 W

vyšší než Core i7–8700K. Je také hodně podobná Ryzenu 7 2700X, který si v Cinebench vezme kolem 190 W.

Teploty

V maximální zátěži OCCT se vyšplhala na 73 stupňů
i Zdroj: PCTuning.cz
V maximální zátěži OCCT se vyšplhala na 73 stupňů

Teplota v klidu je solidní, v podstatě stejná jako u většiny současných procesorů. Pohybuje se někde mezi 40–45 stupni. V zátěži je ale situace také dobrá. Teplota s testovacím AIO chladičem byla v plné zátěži do 73 °C. Jádra měla nejvyšší teplotu do 70 °C. Po celý zátěžový test se napětí pohybovalo kolem 1,17 V. Teploty nejsou skvělé, ale jsou ještě solidní. Core i7–9700K měl o cca 10–15 °C nižší teploty.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama