Intel Core i9–9900K a MSI MEG Z390 ACE v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i9–9900K a MSI MEG Z390 ACE v testu

Intel Core i9–9900K a MSI MEG Z390 ACE v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

5. 11. 2018 03:00 59

Seznam kapitol

1. Osm jader od Intelu v mainstreamu 2. Představení MSI MEG Z390 ACE 3. Takty Intel Core i9–9900K 4. Testovací sestava a specifikace CPU 5. Měření aplikačního výkonu
6. Měření herního výkonu 7. Spotřeba a teploty 8. Přetaktování Core i9–9900K 9. Přetaktování pamětí 10. Hodnocení a závěr

Dnes se podíváme na první osmijádrový procesor Core i9 od Intelu pro mainstreamovou platformu LGA 1151, Core i9–9900K. Nabízí ultimátní herní výkon a přetaktování až 5,1 GHz. Daní za tento výkon je ale vysoká spotřeba, teploty a hlavně brutální cena. Za 17 tisíc se mainstreamové procesory prostě nekupují.

Reklama

Osm jader od Intelu v mainstreamu

Intel Core i9–9900K a MSI MEG Z390 ACE v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Dlouhá léta nám Intel v mainstreamu nabízel čtyři jádra s HT a nám to muselo stačit, jelikož nebyla jiná volba. Ostatně trh ani nic jiného v podstatě nepotřeboval ani nevyžadoval. AMD i Intel měli vrchol nabídky střední třídy stejný (maximálně osm vláken). Hry byly na vícevláknový výkon nenáročné, vysoce taktované čtyřjádro bylo jasným herním králem. Střední procesorová třída, tedy herní segment, končil čtyřjádrem, profi sféra HEDT začínala šestijádrem. Podle všeho chtěl Intel v tomto trendu pokračovat i nadále, pokud by mu to AMD nepřekazilo uvedením Zenů se šesti a osmi jádry.

Jsou důkazy o tom, že Intel chtěl uvést šestijádrový Coffee Lake i bez tlaku ze strany AMD, byl by ale jistě zcela jinak naceněn, výrazně výše. Šestijádra Coffee Lake byla přijatá velmi pozitivně. Super výkon, vysoké frekvence, přetaktování, solidní spotřeba. Kromě vysokých teplot se jim nedalo nic vytknout. I cena byla po první vlně velice solidní a konkurenceschopná. Nyní cena opět pěkná není diky výrobní krizi Intelu. O druhé generaci s osmi jádry se už tolik pozitiv říci nedá.

Sice nám zůstal vysoký výkon, přetaktování a herní výkon, ale je vidět, že 14nm výroba Intelu si už s takovým vysoko taktovaným čipem horko těžko poradí. U Core i7–9700K Intel vypnul HT a tím mohl snížit napětí, spotřeba i teploty tohoto modelu jsou solidní a nijak extrémní, spíše naopak. U Core i9–9900K ale jedeme víceméně na krev. Aby bylo vůbec možné procesor prodávat, musela být nahrazena pasta za pájku. I tak jsou teploty vysoké jako u šestijader s pastou. Více se tím bude zabývat dnešní test. To všechno při významném nárůstu ceny těchto procesorů.

Další zajímavý posun druhé generace Coffee Lake/Skylake–X je změna v modelech pro dané segmenty. HEDT už zcela vypustil čtyřjádra, šestijádra a začíná až na osmi jádrech. To je asi rozumné, jelikož se tím více zvýrazňuje rozdíl mezi herním a profi segmentem. Problém jsou ale ceny. Intel zcela ignoruje situaci na trhu a vůbec nebere v potaz konkurenci ze strany AMD. Ceny prostě nastavil dle své minulé strategie – ultra prémiové. Očividně ví co dělá, jelikož dosáhl nejvyšších tržeb v historii. Lidé jeho produkty kupují i za takové ceny. Šance na zlepšení pro zákazníky je v nedohlednu, cenová válka se nekoná.

Novinky 9. generace Core

Intel Core i9–9900K a MSI MEG Z390 ACE v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Než se podíváme na další kapitoly, zopakujme si telegraficky, co devátá generace procesorů Core přináší. Hlavní rys jsou dvě procesorová jádra navíc. Architektura je stejná, došlo ale k opravě několika variant Spectre a Meltdown. Hardwarově je nyní ošetřena Varianta 3 (Rogue Data Cache Load) na L1TF (L1 Terminal Fault). Další novinkou je uvedení Core i9 i do segmentu střední třídy, kdy nejvyšší model nese jméno Core i9–9900K. Procesory jsou kompatibilní se všemi čipsety řady 300, tedy i nižšími než je Z390. To nejlepší je ale nahrazení pasty pájením, zákazníci už se nemusí trápit delidem.

U delidu se ještě zastavme, jistě jste zaregistrovali video od DerBauera, který udělal delid na Core i9–9900K a nahradil pájku tekutým kovem. Rozdíl v teplotách byl 9 °C, kvůli kterým to nikdo dělat nebude, delid je mrtvý. Osobně jej ale chápu, chce si zachránit svůj lukrativní byznys, kdy prodává delid CPU za dvojnásobek ceny na německém webu. Tedy se snaží veřejnost přesvědčit, že má delid stále cenu – nemá. Benefit je tentokrát tak malý, že nestojí za řeč. Respektive, ani delid nesníží u Core i9–9900K teploty tak, jak by bylo ideálně potřeba. Lepší řešení je výkonné vodní chlazení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama