Intel Core i9-9900X: Deset jader Skylake-X v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i9-9900X: Deset jader Skylake-X v testu

Intel Core i9-9900X: Deset jader Skylake-X v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 1. 2019 03:00 49

Seznam kapitol

1. Zvoní osmijádrům hrana? 2. Frekvence Core i9-9900X 3. Představení Intel Core i9-9900X 4. Testovací systém a specifikace 5. Měření aplikačního výkonu
6. Měření herního výkonu (1080p) 7. Spotřeba a teploty 8. Přetaktování Core i9-9900X 9. Přetaktování pamětí 10. Hodnocení a závěr

Hovoří se, že rok 2019 může znamenat posun mainstreamu od osmi jader k vyššímu počtu. AMD možná uvede pro AM4 dvanáct i šestnáct, Intel se pokusí vyrobit deset jader Coffee Lake. Nebude tedy špatné výkon deseti jader změřit. Budeme mít alespoň základní měření, kdyby se zvěsti naplnily. 

Reklama

Zvoní osmijádrům hrana?

Intel Core i9-9900X: Deset jader Skylake-X v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Osobně jsem hluboce přesvědčen, že osm fyzických jader procesoru je pro highend desktop nebo herní dělo naprosto dostatečný počet. Tak totiž hovoří praxe, když se podíváme na herní testy vlivu procesoru, tak herní tituly s jádry neškálují výkonem výše, spíše naopak. Stále vede několik fyzických (ideálně šestice) jader na co nejvyšším taktu. To samé platí i pro výkonný desktop, kde šestnáct vláken stačí solidně jak na rendering, tak i zpracování videa.

Pro seriózní práci pak mají samozřejmě vícejádrové procesory smysl. Pokud v aplikacích, které vás živí, nebo baví, umíte využít neomezené množství jader, není problém si koupit až 28jádrový procesor, zde smysl vidím. Další argument je spotřeba, přetaktování a odpadní teplo. Více jader produkuje více tepla, které je nutné odebrat, což znamená dražší a výkonnější chladiče. S počtem jader také klesá reálná šance na solidní přetaktování, s vyšším napětím brutálně roste spotřeba a nároky na napájení desky. Zkrátka a dobře, dle mého názoru jsou více než osmijádrové procesory do desktopu zbytečné. Je to ale můj názor, váš může být odlišný.

Intel Core i9-9900X: Deset jader Skylake-X v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Důvod tohoto testu a jeho úvodu je fakt, že se možná letos vícejádrové procesory objeví. AMD sice ohlásilo zatím Ryzen 7 3000 jako maximálně osmijádra (jeden čiplet). Ale na PCB procesoru je zřetelné, že je tu rezerva pro druhý čiplet. AMD má tedy v ruce trumf, může klidně uvést šestnáct jader do AM4.

Upřímně tomu ale spíše nevěřím, zaprvé je to hloupost z marketingového hlediska. Cena takového čipu nemůže být nízká, což by zmenšovalo rozpětí cen mezi prémiovým Threadripperem. Levné šestnáctijádro do AM4 by zabilo Threadripper. Druhý důvod je technický. Patice AM4 nemá dost pinů k dvojnásobnému počtu jader, včetně rozhraní I/O čipu. AM4 byla uvedena dávno a s takovým procesorem nebylo počítáno.

Už takhle si myslím, že měli v AMD co dělat, aby kompatibilitu udrželi. Také dvoukanálový paměťový řadič a počet PCIe linek by nemusel takovému procesoru stačit. Domnívám se tedy, že pokud AMD uvede „levný“ Ryzen s více než osmi fyzickými jádry, budeme k nim potřebovat nové desky. Možná nás čeká i nová patice, kdy AM4 bude maximálně do osmi jader, AM4+ do maxima šestnáct a TR4 pro CPU s více jádry než šestnáct. Více ukáže čas, a třeba se mýlím.

Intel Core i9-9900X: Deset jader Skylake-X v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel je nyní v patové situaci, sice dokázal uvést na 14 nm osm jader vysokorychlostního CPU Coffee Lake, ale za cenu vysoké spotřeby a téměř nemožnosti tento procesor uchladit. Osm jader je pro 14nm výrobu naprostý strop, pokud chcete navíc frekvence kolem 5 GHz. Jaké by tedy mohlo být deseti jádro Comet Lake? Buď neuchladitelný čip s příkonem 200 W, nebo výrazně níže taktované CPU, sic s deseti jádry. Takový procesor ale Intel má, ten nepotřebuje. Může ho (Core i9-9900X) jen zlevnit.

Chtěl bych věřit, že Intel takhle hloupý procesor (Comet Lake) neuvede, protože pokud ano, bude takový čip sedět v zátěži na základním taktu a spotřeba bude i tak extrémní. Má ale smysl vůbec takový CPU uvést, když AMD má v záloze dvanáct i šestnáct jader? Deset jader by Intelu nepomohlo, doufám, že to chápou a nic takového se k uvedení nechystá. Intel je v koncích a dokud nedokončí 10nm výrobu, nemá se kam posunout. Jedna možnost tu je, výrazné zlevnění Skylake-X na úroveň Ryzenů 3000. To nás možná letos čeká. A proto si jeden zajímavý Skylake-X ještě otestujeme, i když jsem se původně už této patici věnovat testem nechtěl.

Skylake-X 2019

Intel Core i9-9900X: Deset jader Skylake-X v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Tentokrát už není pro LGA 2066 dostupné nic pod osm jader. Žádá šestijádra nebo čtyřjádra se nekonají. To je dobře. Zajímavé je ale použití LCC die pro jediný procesor, nejnižší Core i7-9800X. Cena základního modelu je 17 000 korun. Následují dvě deseti jádra. Model Core i9-9820X za 25 000 korun má menší cache a nižší takty. Smysl tohoto modelu nechápu. Plné desetijádro Core i9-9900X stojí 27 000 korun a nabízí plnou výbavu včetně cache. Dále pokračují modely s dvanácti, čtrnácti a šestnácti jádry. Ceny jsou od 33 000 korun do 46 000 korun. Nejvyšší model Core i9-9980XE s osmnácti jádry je za 55 000 korun. To jsou vskutku brutální ceny. Za zmínku stojí podpora pamětí DDR4-2666 u všech modelů a stejné TDP 165 W. Konečně se také dají i koupit, na to jsme čekali několik měsíců od oznámení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama