Intel Optane 905P 960GB: nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Intel Optane 905P 960GB: nejvýkonnější SSD na trhu

Intel Optane 905P 960GB: nejvýkonnější SSD na trhu | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 9. 2018 06:30 28

Seznam kapitol

1. Intel Optane SSD 905P 960 GB 2. 3D XPoint a důležitost čtení malých souborů 3. Představení disku, software 4. Testovací sestava a specifikace 5. Testy malých souborů (nejdůležitější) 6. Testy malých souborů (důležité)
7. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 8. Syntetické testy – body 9. Start Windows a shrnutí výkonu 10. Praktické testy 11. Závěr a zhodnocení výkonu

V případě, že potřebujete nejrychlejší uživatelské SSD na trhu, není jiná možnost než si pořídit disky Intel Optane využívající čipy 3D Xpoint. První verze nabízela jen nízkou kapacitu 480 GB, aktuální model Optane 905P už se prodává i se solidními 960 GB. Právě tento špičkový model dnes otestujeme.

Reklama

3D XPoint a důležitost čtení malých souborů

Nová technologie se nazývá 3D XPoint a přináší v teoretické i praktické rovině revoluci. Řekněme si v rychlosti, co 3D XPoint přináší proti klasickým NAND čipům. Intel tvrdí, že 3D XPoint je něco mezi DRAM a NAND buňkou, navíc v 3D provedení.

Intel Optane 905P 960GB: nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnešní paměťové čipy NAND umí zapisovat data pouze v celých blocích. Technologie Intelu by měla umět zapsat individuálně jednotlivé bity, čímž radikálně navýší životnost celého disku, počet přepisů buněk se tím významně zredukuje. Vyšší by také měla být hustota buněk a kapacita, paměťové buňky lze totiž vrstvit na sebe, čímž lze na jedné ploše paměťového moduly navýšit kapacitu násobně. Další vlastností je levnější výroba, jelikož paměťová buňka nepotřebuje ke změně stavů tranzistor, který je prostorově „drahý“. Místo něj je v této technologii jednoduchá dioda, označená Selector, která je na výrobu levnější. Nevýhoda první generace 3D XPoint disků je vysoká cena (neodladěná a nová výroba), slabší výkon a kapacita.

Intel sliboval, že nabídne lepší latence, vyšší kapacity a výkon než současná SSD. Jelikož je výroba složitá a teprve se rozjíždí, první vlna disků nabízí lepší latence a přístupové doby, také čtení malých souborů. Kapacita a výkon v určitých nasazeních  za konkurencí pokulhává. Pozadu zůstává hlavně sekvenční čtení. Navrch má pak v životnosti disků a možnosti číst a zapisovat plnou rychlostí zároveň. Snad druhá generace dobré vlastnosti té první doplní o slíbené vyšší čtení a kapacity.

Intel Optane 905P 960GB: nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Testy rychlosti přenosu 4kB souborů nás zajímají u SSD disků nejvíce – jsou nejdůležitější. Většina souborů, se kterými operační systém (a aplikace) pracují, má právě tuto nebo podobnou velikost. Neohlížejte se proto na sekvenční rychlosti ve specifikacích a nevybírejte SSD jen podle nich, je to nesmysl. Hlavní je u pevného disku rychlost práce s malými soubory.

Následuje opět příklad z praxe. Nalevo se podívejte na měření nejrychlejšího disku na trhu, Samsung 970 Pro. Zcela dole je hodnota čtení a zápisu malých souborů, a my už víme, že čtení malých souborů je nejdůležitější ukazatel rychlosti pevného disku. Disk Samsung dosáhl jinak solidní hodnoty 65 MB/s, ale Intel Optane 905P disk umí víc, jeho výkon je zde skoro pětinásobný. Hodnota kolem 300 MB/s je nejvyšší, co jsem kdy při testu disků viděl. Zápis malých souborů tak důležitý není, zde je Optane disk na srovnatelné úrovni s konkurencí.

Intel Optane 905P 960GB: nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Když startujete počítač nebo třeba spouštíte hru, vše co se načítá, jsou malé soubory. Zde se ukáže síla nových disků 3D XPoint. Díky nízkým latencím a extrémně rychlé práci s malými soubory jsou pro dnešní systémy velkým přínosem, ne-li přímo revolucí. Žádný jiný disk na trhu, včetně nejdražších Enterprise řešení, neumí se 4K soubory pracovat tak rychle. To bude velká výhoda disků Intel Optane. Odezva a načítání systému (a aplikací) by měla být v praxi významně rychlejší než u SSD s NAND čipy. Následuje několik slajdů z prezentace Intelu:

Už v úvodu jsem řekl, že výdrž disků Optane 905P je víc než dvacetinásobně vyšší než u Samsungu 970 Pro. Je to díky konstrukci čipů a možnosti zapsat data po bitech, místo celých bloků. Tato výhoda sice pro domácí uživatele není ničím zajímavým, ale jistě se uplatní v profi sféře.

Intel Optane 905P 960GB: nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jistě tušíte, že výhoda ve čtení malých souborů bude mít přínos hlavně u databází a file serverů. Tam uvádí Intel zrychlení až desetinásobné, čemuž lze bez potíží věřit. Tím samozřejmě padají náklady, které ale jistě vykompenzuje vysoká cena disků Optane.

Intel Optane 905P 960GB: nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední výhodou, kterou využijí i uživatelé doma, je rychlost odezvy disků. Grafu ukazuje, jak se u běžných disků zvyšuje latence čtení při trvalém zápisu. Pokud na disk zapisujete jeho maximální rychlostí, třeba ukládáte 4K video, odezva čtení se v čase od 200 µS zvýší po necelé půlhodině víc než trojnásobně, na 700 µS. U Disků Optane se po celý čas nemění a je na hodnotě v řádu jednotek µS.

Intel Optane 905P 960GB: nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama