Intel Optane 905P 960GB: nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Intel Optane 905P 960GB: nejvýkonnější SSD na trhu

Intel Optane 905P 960GB: nejvýkonnější SSD na trhu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 9. 2018 06:30 28

Seznam kapitol

1. Intel Optane SSD 905P 960 GB 2. 3D XPoint a důležitost čtení malých souborů 3. Představení disku, software 4. Testovací sestava a specifikace 5. Testy malých souborů (nejdůležitější) 6. Testy malých souborů (důležité)
7. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 8. Syntetické testy – body 9. Start Windows a shrnutí výkonu 10. Praktické testy 11. Závěr a zhodnocení výkonu

V případě, že potřebujete nejrychlejší uživatelské SSD na trhu, není jiná možnost než si pořídit disky Intel Optane využívající čipy 3D Xpoint. První verze nabízela jen nízkou kapacitu 480 GB, aktuální model Optane 905P už se prodává i se solidními 960 GB. Právě tento špičkový model dnes otestujeme.

Reklama

Intel Optane SSD 905P 960 GB

Rok 2018 je technologicky zajímavým – vedle novinek ze světa procesorů a grafik jsme i svědky přelomového roku pro SSD. Do levných disků pronikla 3D-TLC zařízení, která nabízí solidní výkon při dobré ceně. Nemohou se sice zatím rovnat s nejvýkonnějšími disky, ale výkon mají zajímavý a pro většinu lidí dostatečný.

I v případě, že se nespokojíte s průměrem, ale chcete absolutní špičku, jsou možnosti široké. Samsung konečně prodává řadu 970 a brzy se chystá na uvedení výrazně inovované řady 980. Intel pak nabízí něco, co ani Samsung nemá – brutální výkon v oblastech, kde je to nejvíce potřeba: v zápisu a čtení malých souborů. Tam se běžné NAND čipy nemohou s 3D XPoint od Intelu vůbec měřit. Za tuhle exkluzivitu ale Intelu zaplatíte, a to opravdu hodně peněz.

Intel Optane 905P 960GB: nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel nám disky s 3D Xpoint sliboval dlouho, ale na trh se dostaly o dost později než měly. Obecně Intel jako by v poslední době existoval trochu mimo realitu. O tom svědčí hlavně ceny všech jeho produktů, které jsou jak z minulé dekády. Snad se to ale brzy změní, hlavně díky tlaku ze strany AMD.

Když pominu malé disky Optane sloužící jako disková cache, uvedl Intel první SSD pro desktop na konci loňského roku. Základní řada je Optane 900P. Modely Optane SSD 900P jsou v tuto chvíli tři. Jeden disk s rozhraním U.2 a dva disky s rozhraním PCIe. Kapacity jsou 280 GB a 480 GB. V této řadě větší kapacitu koupit nelze. Tu vyhradil Intel krapet vylepšenému speciálnímu disku Optane 905P. Ten byl uveden na jaře a čítá dva modely v kapacitách 480 GB a 960 GB. Hlavně větší disk mne potěšil, jelikož jsem na něj čekal a teď jsem si jej konečně pořídil. Otázka proč Intel prostě jen nepřidal další model do řady 900P, zůstane nezodpovězená, ale je to zvláštní. Podle všeho jsou totiž disky konstrukčně totožné, jiný je jen firmware a jeho nastavení.

Intel Optane 905P 960GB: nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Než se podíváme na konkrétní specifikace, zopakujme si, čím se disky Optane 900P/905P liší proti konkurenci a co nabízejí navíc. O čipech 3D XPoint si řekneme detailněji v následující kapitole, zde se jim tedy více věnovat nebudu, i když všechny výhody plynou z nich. První je výrazně vyšší životnost disku. Disk s kapacitou 960 GB má snést přepsání až do 17,5 PB což je 29× víc než nabízí Samsung 970 PRO s kapacitou 1 TB. To zní až neuvěřitelně. Zajímavostí je také úplná absence funkce TRIM a jakékoliv „čisticí“ funkce disku. Nic takového čipy 3D XPoint nepotřebují.

Disk má také výrazně nižší latence než konkurence, mnohonásobně rychlejší čtení malých souborů, jeho výkon neklesá s vysokou teplotou, dokáže také významně rychleji zároveň číst a zapisovat. Zajímavé také je, že jeho výkon je stále stejný u všech kapacit disků, takže neklesá u menších disků s menším počtem paralelně připojených čipů k řadiči. Také zaplněnost disku nemá vliv na výkon. Výkon těchto disků je stále stejný, vyrovnaný a nemají na něj vliv žádné okolnosti, což je velký posun vůči současným NAND diskům. Nevýhodou je ale brutální cena.

Intel Optane 905P 960GB: nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Samsung brzy uvede modely řady 980, tedy SM 981 a 980 PRO, ale v tuto chvíli ještě na trhu nejsou, musíme tedy novinku od Intelu srovnávat se současnou řadou 970. Sekvenční čtení je slabší než u konkurenčních disků Samsung, ovšem zápis je plně srovnatelný. Práce se 4K soubory je ale u disků Intel lepší, nejen na papíře, ale hlavně v praxi. Spotřeba disků je vyšší než u produktů pro M.2. Intel uvádí příkon v klidu 5 W, nejvyšší v zápisu až 14 W. Průměr je kolem 10 W. Záruka je pět let a životnost mnohonásobně delší než u Samsungu. Z letmého pohledu na specifikace nevypadají nové disky Intel jako pokořitelé Samsungů, praxe nám ale ukáže jejich výraznou převahu v klíčových testech.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama