jak-na-to-pretaktovani-procesoru-core-2-duo
Návody Článek Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

18. 8. 2006 01:00 115

Seznam kapitol

1. Na začátek - základy přetaktování 2. Core 2 Duo - kandidáti pro přetaktování 3. Frekvence FSB a paměti 4. Napájecí napětí pamětí - zdroj problémů
5. Základní deska - základ úspěchu 6. Nastavení BIOSu - pomocná nastavení 7. Podrobné nastavení procesoru a testy

Stará pravda zní: "pokud víš jak na to, pak je to brnkačka". Velká část úspěchu tedy spočívá ve správném "nou-háu", tedy... vědět jak na to. Pokud jste dříve sledovali platformu AMD, pak snaha o přetaktování nové řady procesorů Intel Core 2 Duo vás nejspíše přenese do neznámého prostředí. V BIOSu je tolik tajemných páček a přepínačů (s nespočtem kombinací), a vy máte tak málo času. Jak dál? Zkuste naši přetaktovávací kuchařku!

Reklama

Zdrojem problémů při přetaktování procesorů Core 2 (Conroe) je často napájecí napětí pamětí. Zatímco norma u DDR2 předpokládá napětí 1,8V, některé (rychlejší) moduly vyžadují napájecí napětí o 0.2 až 0.3V vyšší (u některých modulů může doporučené napájecí napětí dosáhnout až 2.4V).

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz


paměti G.SKILL F2-6400PHU2 2GBHZ mají předepsané napětí 2 - 2.1V

S některými verzemi BIOSu - se po osazení v základní desce nového procesoru Core 2 (Pentia 4 těmito problémy příliš netrpí), v kombinaci s některými (drahými) moduly paměti DDR2 - odmítal systém často nastartovat. Většinu těchto problému vyřešily nové revize BIOSu (pro flashování se musel osadit jiný procesor, nebo jiné moduly paměti), občas pomohla dočasná výměna paměti, zvýšení napájecího napětí pamětí a navrácení původních modulů.

Vdimm - doporučení

Pamětem DDR2 ne vždy vyhovuje standardní napájecí napětí 1.8V, občas je nutné toto napětí zvýšit (v případě paměti G.SKILL je toto zvýšení napájecího napětí dokonce přímo doporučené výrobcem). Stejně na tom mohou být i jiné moduly, i když to na nich není přímo uvedené.

Pokud při přetaktování narazíte na problémy (s stabilitou nebo na frekvenční strop) často pomůže zvýšení napájecího napětí pamětí (až do 1.8 + 0.5V). I tady ale platí, že pokud s pamětmi problémy nemáte, napájecí napětí VDIMM zbytečně nezvedejte, paměti se pak pouze více zahřívají. V tomto místě musím ještě poznamenat, že napájecí napětí pamětí neřeší všechny problémy spojené s pamětí. Občas se stává, že některé moduly se s některou základní deskou prostě nesnesou (berte to jako nenadálou alergickou reakci).

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení časování pamětí

Je důležité si uvědomit, že paměti jsou v systému pasivním elementem. Je na systému (BIOSu), jakou frekvenci / jak časované signály do modulů DDR2 vyšle - a paměti tento rytmus komunikace zvládnou nebo nikoliv. Kvalitní moduly zvládnou vyšší frekvence a agresivní časování, zatímco těm méně podařeným je třeba někde "ubrat". Hodnoty uvedené na modulech pamětí ve většině případu označují, kam až je s nastavením možné jít (i když občas je skutečná mez ještě o stupeň výše).

Je to jako s rychlostními koeficienty u pneumatik - i když je pneu určené do rychlosti 210km/h (H) neznamená, že po překročení 210km/h tyto pneu okamžitě explodují. Při výrobě pneumatik s rychlostním koeficientem W (240km/h) jsou použité kvalitnější polotovary, neznamená to ale automaticky, že tyto pneumatiky automobil jakkoliv zrychlují - jen (a to ještě omezeně) ručí, že zvládnou více (rychlosti a zatížení), než levnější model.

Časování pamětí stanovuje, jak se systém bude dotazovat / updatovat informace v paměťových modulech. Zde platí, že hodnoty časování ovlivní především tzv. latenci (zpoždění) pamětí. Agresivní časování (nízké hodnoty) je možné tehdy, je-li pracovní frekvence nízká. Z růstem frekvence je občas nutné pamětem občas "povolit" otěže.

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz


V čipu SPD je uloženo několik sad časování pro různé pracovní frekvence
(zde pro práci jako DDR2 400, 533 a 667).

G.SKILL F2-6400PHU2 2GBHZ (DDR2 800)

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz


při 800MHz jsem ponechal nastavení na hodnotách uložených v čipu SPD

Ve výchozím stavu nastaví BIOS časování paměti automaticky podle čipu SPD, občas je ale nutné chopit se ručního nastavení a nastavit hodnoty časování ručně (zejména tehdy, přetaktováváme-li paměti výše než ).

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz


při 900MHz (přetaktování FSB na 450MHz, dělička 1:2) jsem ručně nastavil 5-5-5-12

Pokud selže pokus o přetaktování, může pomoci nejen zvýšení napájecího napětí pamětí (zde +0.4V) ale také ruční nastavení časování (zde 5-5-5-12). Abychom vyloučili vliv paměti na přetaktování, je vhodné začínat na "volném" časování a hodnoty prodlev snižovat až poté, kdy dosáhnete požadované frekvence. V našem případě bylo +0.4V časování 5-5-5-12 pro 900MHz zbytečně opatrné a paměti zvládly časování 4-4-4-12 a stačilo jim jen +0.3V.

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Paměti a přetaktování procesorů Core 2

Důležité: při přetaktování procesorů Core 2 Duo jsou moduly paměti (hned po základní desce) tím nejdůležitějším omezovačem přetaktování. Pro někoho špatná, pro jiné dobrá zpráva je, že i velmi drahé a kvalitní paměti nemusí být vždy zárukou úspěchu. Známe případy, kdy přetaktování nebylo možné, ač byly použité velmi drahé paměti. Po výměně za levnější, na první pohled pomalé paměti, se na této sestavě přetaktování ve finále podařilo.

Zkuste si před přetaktováním zajistit alespoň jednu "rezervní" sadu paměťových modulů. Pokud jiné paměti neseženete a narazíte na problémy, zkuste postupovat dále po osazení základní desky pouze jedním modulem (single channel). Nejdříve zvyšte napětí Vdimm a nastavte "volné" časování, například 5-5-5-15 (tCAS-tRCD-tRP-tRAS). Násobič VŽDY nastavte na "2" (aka 1:1). Při základním FSB 266MHz by se jednalo o nastavení určené pro rychlost pamětí DDR2 533 - pokud násobič v Setupu BIOSu nenajdete, nastavte rychlost pamětí 533MHz.

V další části se podíváme na další potřebné komponenty - zejména na základní desku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama