jak-na-to-pretaktovani-procesoru-core-2-duo
Návody Článek Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

18. 8. 2006 01:00 115

Seznam kapitol

1. Na začátek - základy přetaktování 2. Core 2 Duo - kandidáti pro přetaktování 3. Frekvence FSB a paměti 4. Napájecí napětí pamětí - zdroj problémů
5. Základní deska - základ úspěchu 6. Nastavení BIOSu - pomocná nastavení 7. Podrobné nastavení procesoru a testy

Stará pravda zní: "pokud víš jak na to, pak je to brnkačka". Velká část úspěchu tedy spočívá ve správném "nou-háu", tedy... vědět jak na to. Pokud jste dříve sledovali platformu AMD, pak snaha o přetaktování nové řady procesorů Intel Core 2 Duo vás nejspíše přenese do neznámého prostředí. V BIOSu je tolik tajemných páček a přepínačů (s nespočtem kombinací), a vy máte tak málo času. Jak dál? Zkuste naši přetaktovávací kuchařku!

Reklama

Poznámka: tato kapitola je věnována především začátečníkům.

Jak jsem naznačil již v záhlaví článku, dnes se budeme věnovat (krok za krokem) přetaktování procesorů Intel Core 2 Duo (podobný postup bude v budoucnu platit i pro jednojádrové procesory Core 2 Solo). Jeden z procesorů Core 2 bude tedy jednou z nutných ingredienci našeho dnešního cvičení).

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro výběr toho nejlepšího procesoru pro přetaktování musím na začátku prozradit základní formuli, pomocí které se vždy* stanovuje pracovní frekvence procesoru:

frekvence procesoru = frekvence FSB x násobič.

*Tento vzorec pro stanovení frekvence procesoru u Intelu nepřestal nikdy platit, zatímco AMD s Athlony 64 zavedlo do přetaktování poněkud jiné pojmy (ale o tom až v příštím článku věnovaném platformě AMD AM2).

Jakými kartami kdo hraje...

Pro výrobce je důležitý násobič, ten je u jednotlivých modelů různý a je to právě on, který určuje výslednou frekvenci procesoru. Frekvenci sběrnice FSB (Front Side Bus), zodpovědnou za komunikaci procesoru s okolím, ponechává výrobce na předem stanovené hodnotě. U nedávno uvedených procesorů Core 2 Duo je frekvence FSB stanovena na 266MHz - jelikož je tato sběrnice schopna přenést čtyři bajty v jednom pracovním taktu (QDR), uvádí se často frekvence "datové pumpy" této sběrnice, tedy 1066MHz (266MHz x 4).

Poznámka: při přetaktování procesorů pomoci zvyšování frekvence FSB dosáhneme často lepších výsledků, než změnou násobiče ("cesta Intelu"). Sběrnice FSB je totiž pupeční šňůrou spojující procesor se zbytkem systému, především s paměťovým řadičem, a její frekvence rozhoduje podstatnou měrou o výkonu dalších komponent.

Základy přetaktování aneb procesory a... motory

Pokud bychom procesory přirovnali k motoru auta, pak FSB odpovídá otáčkám motoru a násobič odpovídá zařazenému převodovému stupni. Pokud auto zvednete na zvedák a chcete aby se kola točila rychleji (kola reprezentují pracovní frekvenci procesoru) můžete udělat dvě věci: změnit převodový stupeň na vyšší (4 na 5), nebo jej ponechat a zvýšit otáčky (5 - 6k).

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Na tomto příkladu je dobře vidět skokový charakter změny násobiče a plynulý vliv změny FSB. Intel pro své motory předepisuje stejné otáčky (u Core 2 Duo je FSB taktována 266MHz) a u jednotlivých modelů "motorů" nastavuje napevno převodový stupeň. Koupíte si Core 2 Duo E6300 a násobič bude nastavený na 7 (a nelze jej změnit - alespoň ne přímo v BIOSu). Pracovní frekvence je 7 * 266MHz, tedy 1862MHz.

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Overclockeři postupují v této situaci především cestou změny frekvence FSB. Při přetaktování stejného procesoru se výše zmíněný "motor" vytočí ze standardních "otáček" FSB 266MHz například na FSB 400MHz (dále uvidíme, že to lze). Pracovní frekvence se tak zvýší o 50%:

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Je jedním z malých zázraků, že taková razantní změna FSB je vůbec možná (jak uvidíte dále, s FSB jsme se dostali až na 490MHz). Například při FSB 450MHz pracuje "datová" pumpa FSB s frekvencí 1800MHz (z původních 1066MHz)!

To je také důvod, proč je přetaktování považováno za provozování komponent mimo výrobcem stanovené meze. Musíte vědět, že přetaktováním fakticky přicházíte o záruku. Neručíme za jakékoliv škody způsobené nastavením komponent mimo výrobcem předepsaný rozsah ani Vás k přetaktování komponent nenabádáme!

V další kapitole se podíváme na jednotlivé typy procesorů Core 2 Duo podrobněji a vytipujeme si nejvhodnější kandidáty pro přetaktování.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama