jak-na-to-pretaktovani-procesoru-core-2-duo
Návody Článek Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo | Kapitola 7

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

18. 8. 2006 01:00 115

Seznam kapitol

1. Na začátek - základy přetaktování 2. Core 2 Duo - kandidáti pro přetaktování 3. Frekvence FSB a paměti 4. Napájecí napětí pamětí - zdroj problémů
5. Základní deska - základ úspěchu 6. Nastavení BIOSu - pomocná nastavení 7. Podrobné nastavení procesoru a testy

Stará pravda zní: "pokud víš jak na to, pak je to brnkačka". Velká část úspěchu tedy spočívá ve správném "nou-háu", tedy... vědět jak na to. Pokud jste dříve sledovali platformu AMD, pak snaha o přetaktování nové řady procesorů Intel Core 2 Duo vás nejspíše přenese do neznámého prostředí. V BIOSu je tolik tajemných páček a přepínačů (s nespočtem kombinací), a vy máte tak málo času. Jak dál? Zkuste naši přetaktovávací kuchařku!

Reklama

MB Intelligent Tweaker

U různých výrobců se základní přetaktovaní stránka jmenuje jinak - Gigabyte nazývá soubor nastavení potřebných k přetaktování systému Motherboard Intelligent Tweaker.

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení procesoru a frekvence FSB

Tato část menu se týká přímo pracovní frekvence procesoru. CPU Clock Ratio je zde násobič frekvence FSB. V našem příkladu jsme použili testovací procesor Intelu umožňující změnu tohoto násobiče (změnu násobiče umožňují také procesory Core 2 Extreme), v ostatních případech je tento násobič pevně nastaven výrobcem.

Natavení frekvence FSB se skrývá pod položkou CPU Host Frequency (tuto položku si ale musíte předem "povolit" volbou CPU Host Clock Control - Enabled, volba Auto nastaví FSB na 266MHz). V našem případě je zde 450MHz. S násobičem 8x to dává ve výsledku 3.6GHz. Pokud chcete přetaktování jen zkusit, můžete začít na frekvenci 333MHz.

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Veličinou přidruženou k FSB je frekvence sběrnice PCI Express (PCIe) - PCI Express Frequency. V normální situaci je frekvence této sběrnice 100MHz a volba "Auto" se snaží nastavit děličky tak, aby frekvence PCIe se této frekvenci co nejpřesněji blížila. Zatímco paměti používají omezenou sadu děliček, frekvence PCI Express (u které není časování tak kritické) používá jiný systém asynchronního propojení obou sběrnic (PCIe lze nastavit s přesností 1MHz). Ve většině případů je nejvhodnější právě volba "Auto" (u testovaných desek Gigabyte jsme jiným nastavením nedosáhli vyšší stability). U některých základních desek se někdy doporučuje "ruční" nastavení frekvence PCI Express na 102 nebo 110MHz.

Nastavení napětí procesoru

Tady se dostáváme přímo do oblasti přetaktovávací alchymie. Platí, že zvedání pracovní frekvence procesoru často vyžaduje zvednutí napájecího napětí procesoru (CPU Voltage Control). Vyšší napětí má ale zároveň vedlejší efekt - zvedá tepelnou energii vyzařovanou procesorem. Vždy platí zásada, že se snažíme najít nejnižší napětí, kdy procesor pracuje na dané frekvenci zcela spolehlivě. Nikdy se ale nevyhneme situaci, kdy napájecí napětí musíme nejdříve zvednout (abychom je posléze snižovali a prováděli odpovídající testy).

Zatímco mírně přetaktované procesory nevyžadují zvedání napětí Vcore, po překročení určité meze je nutné procesoru dát "větší šťávu". Zatímco procesor E6600 (jádro Conroe s 4MB paměti cache L2) se do frekvence FSB 400 nevyžadoval napájecí napětí vyšší než 1.4V (zvýšení o 0.075V), po překročení této meze jsem mu musel poskytnout až 1.525V (zvýšení o 0.125V, celkem o 0.2V). jsou uživatelé, kteří s vodním chlazením procesoru zvýšili napájecí napětí procesoru až k 1.55V. Napětí 1.6V se už pak velmi blíží průraznému napětí polovidiče.

Při přetaktování procesoru E6300 s jádrem Allendale (násobič 7) jsem byl konfrontován s nutností nastavit napětí 1.515V už při pracovní frekvenci 2.8GHz (FSB 400MHz) - jinak procesor odmítal spolehlivou činnost. Toto napětí vyžadoval jiný procesor (s vyšší násobičem) až při frekvenci překračující 3.4GHz. Důvodů může být několik: buďto se jedná se o nepříliš kvalitní kus procesoru, nebo existuje určitý vztah mezi frekvenci FSB a požadovaným napětím procesoru.

Obecně důrazně nedoporučují zvedání napětí procesorů Core 2 Duo nad 1.5V - zejména v situaci, kdy nepoužíváte mimořádně účinné chlazení. Vyšší teplota a vysoké napětí totiž takový procesor pomalu, ale postupně likvidují.

Nastavení napětí čipové sady

Je veřejným tajemstvím, že základní desky s čipovou sadou 975X potřebovaly pro dosažení vyšších hodnot FSB zvadnutí (G)MCH OverVoltage Control (až + 0.3V). Čipová sada 965P testované desky takové napětí navíc nevyžadovala. OverVoltage (G)MCH jsem nastavil na +0.1V ale čipset neprotestoval ani proti nastavení "Normal".

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Opatrně zacházejte s overvoltováním jiných obvodů na základní desce. Zvednutí napětí FSB vedlo například k nestabilitě. Z toho plyne závěr, že zvyšování napětí "na potkání" všude tam, kde to jenom jde není cestou k požadované vysoké stabilitě. Jeden můj známý se se pokoušel o přetaktovaní systému tím způsobem, že na různých místech BIOS přidal (po krátkém uvážení ve stylu: "přiměřeně, přiměřeně...") napětí a frekvence a velmi se divil, když vrácení některých hodnot na Normal / Auto dovolilo dosažení mnohem vyšších frekvencí.

Speciální problém - přetaktování a některé grafické karty

Já jsem se osobně s tímto problémem nesetkal, ale občas na diskuzních forech se objeví problém spojený s nemožností přetaktování v situaci osazení určité grafické karty. U některých desek ASUS pomáhá zvednutí napájení sběrnice PCI express (Power - High). Někdy je nutné přetaktovávat s jinou grafickou kartou a poté vrácení původní grafické karty. Podobné problémy jsou s některými paměťovými moduly (viz. odpovídající kapitola věnována pamětem).

Nastavení pamětí

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení paměti jsem věnoval celou třetí a čtvrtou kapitolu tohoto článku. V případě potřeby se mírného overvoltování paměti nemusíte obávat. Násobič paměti nastavte na "2.00" a časování na 5-5-5-15. Po dosažení finální / požadované frekvence můžete časování paměti nastavit na agresivnější (například na 4-4-4-12) - samozřejmě s přihlédnutím k aktuální pracovní frekvenci paměti a kvalitě použitých modulů.

Testy

Vyžili jsme toho, že jsme měli k dispozici také procesor s otevřeným násobičem (Core 2 Extreme X6800). Díky tomu jsme se mohlo vydat na průzkum maximálního FSB základní desky Gigabyte GA-965P-DS3. Byli jsme schopní provést kompletní testy při nastavení 7x 490MHz.

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro testování jsem zvolil pamětí G.SKILL F2-6400PHU2 2GBHZ (DDR2 800).

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

DDR2 na 980 (takt 490MHz) i při nestavení, spolu s přetaktováním FSB, dávají takto nastavenému systému obrovskou propustnost paměťového subsystému:

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Přetaktování E6300 (Allendale) - z 1.86 na 2.8GHz

Tento procesor se jako přetaktovávací hvězda příliš neukázal (tedy pokud ho srovnám s testovaným Core 2 Duo E6600). Při změně FSB z 266MHz na 400MHz bylo nutné poměrně výrazně zvýšit napájecí napětí Vcore (na 1.515V). I když je na frekvenci 2.8 podává prakticky výkon modelu E6700 (ten je taktovaný 2.67GHz ale má 4MB paměti cache) očekávali jsme od tohoto procesoru trochu více. V jiné situaci by to byla jasná hvězda overclockingu.

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Přetaktování E6600 (Conroe) - z 2.4 na 3.6GHz

I tady při změně FSB z 266 na 400MHz bylo nutné zvednout poměrně výrazně napájecí napětí procesoru (na 1.525V). Odměnou mi byly výkony, které posílaly dřívější procesory-šampióny přímo do šaten. Na frekvenci 3.6GHz je Core 2 Duo s jádrem Conroe opravdu hotová raketa, která běžné testy procesor "dává" takovým tempem, že jsem ještě dlouho nestačil divit.

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr

Cílem článku nebylo měření výkonu procesorů Core 2 Duo, ale spíše komentované předvedení metod a postupů, které pomohou v dosažení stabilních přetaktovaných sestav. Zcela záměrně jsem jako platformu zvolil relativně levou desku Gigabyte GA-965P-DS3. Není totiž uměním dosáhnout dobrých výsledku tehdy, nejste-li omezení rozpočtem.

Základem je cenově přijatelná deska, libovolný procesor Core 2 Duo řady E6xxx, běžné vzduchové chlazení, běžný zdroj... Předpokládám použití (dnes už běžných) pamětí DDR2 800. Pokud budete mít štěstí (jako my s pamětmi Corsair Value Select 667, které zvládají i provoz DDR2 800), stačí Vám i paměti DDR2 667.

S nastavením základní desky si můžete pohrát, nebo můžete přímo vyzkoušet nastavení, které jsme použili v příkladech (screenshoty ilustrují funkční systém) - je to na Vás.

Ve výsledku můžete získat procesor, který jen tak neutaháte - nemusíte mít obavy, z toho, jestli vaše grafická karta náhodou zbytečně nečeká na data z procesoru. Nemusíte se obávat moderních aplikací optimalizovaných pro dvoujádrové procesory ani budoucích 64-bitových operačních systémů (Vista 64-bit) a aplikací. Nemusíte plánovat nákup nového zdroje, ani investovat do výkonného vodního chlazení pro získání špičkových výkonů. Snad Vám tento návod pomůže - držím Vám palce!

P.S. V diskuzi pod článkem se můžete podělit o své zkušenost s přetaktování Conroe (pokud nějaké máte).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama