Jak si dnes zahrát na Commodore 64 (i bez něj)
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Jak si dnes zahrát na Commodore 64 (i bez něj)

Jak si dnes zahrát na Commodore 64 (i bez něj) | Kapitola 3

Pavel Tronner

Pavel Tronner

14. 11. 2023 08:00 12

Seznam kapitol

1. Postaru i moderně 2. Nové periferie pro starý hardware 3. Repliky a hardwarové emulátory 4. C64 v okně na vašem PC 5. A kam pro hry a další informace?

C64 je jedinou osmibitovou platformou, pro níž existují i hry z mnohem výkonnější počítačů vícebitové éry. A nové hry pro něj vznikají dodnes. Podíváme se, jaké dnes máte možnosti v případě, že budete chtít zavzpomínat a zahrát si je znovu, nebo je vyzkoušet vůbec poprvé.

Reklama

Pořídit můžete i repliky, které běží na moderním hardwaru a původní C64 emulují softwarově – třeba doprodávanou levnější miniaturu C64, která má ale bohužel jen imitaci klávesnice, ale je výrazně levnější…

anebo velký C64 maxi, který seženete za částky od 2 800 korun a na CZC je za tři a půl. Tomu jsme se po jeho uvedení věnovali v samostatném testu.

Commodore C64 Maxi — Návrat osmibitové legendy po 40 letech
i Zdroj: PCTuning.cz

Commodore C64 Maxi — Návrat osmibitové legendy po 40 letech

Staré stroje od Commodore patří údržbou k těm náročnějším. Jednak si Commodore často nelámal hlavu se standardy a dělal si…

4. 4. 2020 03:00
17

Má porty USB, HDMI, vše, co v dnešní době potřebujete na připojení k běžným periferiím, zkrátka je to takové moderní retro. 

Další zajímavou možností hraní her na C64, a to nejen pro tuto platformu, jsou miniaturní emulátory herních konzolí, jako je třeba Anbernic RG351P, který mám i já. Výhodou takových přístrojů je samozřejmě jejich přenosnost, můžete si je vzít kamkoliv a pařit tak dlouho, než vám dojde baterka. Cenově vyjdou na cca 100-150 eur. Hraní s pomocí keypadu na nich přítomném či s miniaturními joysticky není překvapivě nijak problematické, dá se to docela dobře použít. 

Jedinou nepříjemností je přeci jen malý displej a pak nutnost si opravdu pohrát s nastavením emulátoru, namapování tlačítek tak, aby byla ta která hra dobře hratelná. Tím se obchází fakt, že tyto konzolky pochopitelně nemají klávesnici, no a některé hry (například simulátory) potřebovaly některé klávesy pro ovládání. Takové se tedy na konzolce ovládají hůř, pro obyčejnou pařbu akčních skákaček jde o zajímavé řešení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama