Jak si dnes zahrát na Commodore 64 (i bez něj)
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Jak si dnes zahrát na Commodore 64 (i bez něj)

Jak si dnes zahrát na Commodore 64 (i bez něj) | Kapitola 5

Pavel Tronner

Pavel Tronner

14. 11. 2023 08:00 12

Seznam kapitol

1. Postaru i moderně 2. Nové periferie pro starý hardware 3. Repliky a hardwarové emulátory 4. C64 v okně na vašem PC 5. A kam pro hry a další informace?

C64 je jedinou osmibitovou platformou, pro níž existují i hry z mnohem výkonnější počítačů vícebitové éry. A nové hry pro něj vznikají dodnes. Podíváme se, jaké dnes máte možnosti v případě, že budete chtít zavzpomínat a zahrát si je znovu, nebo je vyzkoušet vůbec poprvé.

Reklama

Originální C64 má oproti jiným platformám ještě jednu obrovskou výhodu. Většina her na C64 je cracknutých tak, aby nabízela například neomezené životy apod. To je dnes velmi příjemné, neboť asi už nikdo nemá tu božskou trpělivost trápit se s tehdejšími tituly, které jsou z dnešního hlediska obvykle dost náročné. Právě „hacknutost“ drtivé většiny titulů beru jako zásadní pro dnešní občasné hráče, kteří se nehodlají trápit a jen si to chtějí zkusit. Není nic horšího než totální frustrace, kdy neustále umíráme v prvních okamžicích hry, protože naše reflexy už nejsou, co bývaly. Zatímco počet takto hacknutých her pro dobové Atari je zcela minimální (v podstatě nevím ani o jedné), pro C64 jsou takto upraveny téměř všechny. Na ZX Spectru slouží podobnému účelu magické „pouky“, ty jsou dostupné i pro C64, ovšem jak píši, obvykle není problém získat už upravenou variantu hry.

Pro našince je jedním velkým zdrojem informací, programů a materiálů vztahujících se ke Commodore 64 web se snadno zapamatovatelným názvem c64.cz

Na rozdíl od zahraničních portálů na ní najdete i nějaké ty české či počeštěné tituly jako logická textovka Honba za Diamantem či textový předchůdce tycoonů OEL, který na kazetách koloval po totalitním Československu pod názvem Dallas dlouho předtím, než se u nás tento seriál dostal na televizní obrazovky.

Jak si dnes zahrát na Commodore 64 (i bez něj)
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě zmíněného Internet Archive najdete několik rozsáhlých katalogů. Mezi ně patří planetemu.net, který řeší emulátory rozličných platforem včetně C64. Další z kolekcí je GameBase64. Rozsáhlý katalog je nejspíš i na C64.com, tam je to ale na využití přes vyhledávání podle názvů – možná i proto, že se provozovatelé nechtějí přímo chlubit tím, co všechno nabízejí. Pořád je to spíš šedá zóna. Ale můžete se odpíchnout třeba od našeho minulého výběru…

Retrogaming: Co a jak se hrálo na Commodore 64?
i Zdroj: wikipedia.org, autor Marcin Wichary from San Francisco, Calif., CC-BY 2.0

Retrogaming: Co a jak se hrálo na Commodore 64?

Minule jsme si vyprávěli příběh vzniku nejslavnějšího herního počítače Commodore 64. Článek byl příliš dlouhý na to, abychom…

13. 7. 2023 18:00
41

…anebo od nejpopulárnějších her na youtube či se podívat na rozličné žebříčky, jako je ten na c64-wiki.com. A obligátní je vyhledávání podle kombinace názvu hry spolu s klíčovými slovy t64 či d64 a download, které vás nejspíš zavede do spousty jiných katalogů.

Tak hezké vzpomínání! 

Jak si dnes zahrát na Commodore 64 (i bez něj)
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama