Jako James Bond – sleduje a zachraňuje. Chytrý GPS tracker
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Jako James Bond – sleduje a zachraňuje. Chytrý GPS tracker

Jako James Bond – sleduje a zachraňuje. Chytrý GPS tracker | Kapitola 2

Simandl

Simandl

24. 8. 2011 03:00 18

Seznam kapitol

1. Stručné seznámení 2. Provedení, popis a vlastnosti 3. Online systémy pro sledování polohy GPS trackeru 4. Možnosti s Androidem 5. Zhodnocení

Podíváme se na zoubek další věcičce, kterou bychom mohli zařadit do módní vlny bezpečnostních systémů. Podíváme se na GPS Tracker – lokátor. Za cenu něco málo přes tisíc korun vám dokáže ochránit auto, vysledovat ztraceného psa nebo poslat nouzový signál při nehodě. A s aplikacemi (nejen) pro Android toho umí i víc...

Reklama

Vlastní tracker je poměrně robustní plastová krabička s matovaným povrchem. Pod víčkem s pojistnou sponou najdete slot na SIM kartu a prostor pro baterii. Ta je ve standardním Li-Ion provedení známém u mobilních telefonů a s kapacitou 1000 mAh. Původ v sektoru mobilních telefonů (ostatně, tracker vlastně je speciální mobilní telefon) nezapře ani nabíječka.

Tracker má na sobě dvě tlačítka On/Off, která překvapivě slouží na zapínání a vypínání jednotky, a tlačítko SOS pro vyslání nouzového signálu.

Pod drobným otvorem je utopená signalizační LED tak, aby co nejméně poutala nežádoucí pozornost. Hned vedle je USB konektor, kterým se zařízení dobíjí nebo provádí update firmware. Bohužel nejde o standardní mini nebo micro USB konektor. V horní straně je vestavěna anténa GPS a na protilehlé straně najdeme otvor mikrofonu.

Jako James Bond – sleduje a zachraňuje. Chytrý GPS tracker
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě již zmíněného provedení a rozměru se sluší přidat, že tracker má hmotnost 50 gramů a pracuje na všech běžných GSM frekvencích. GPS modul je osazený SIRF3 čipem a má citlivost -159 dBm a přesnost 5 metrů. S plně nabitou baterií vydrží v pohotovostním stavu 80 hodin a pracuje v rozmezí teplot -20 až +55 stupňů Celsia.

Funkce

Tracker může být jednou z částí celého systému, ale umožňuje i samostatnou, nezávislou činnost. Nejjednodušší je komunikace pomocí SMS.

Instalace spočívá ve vložení SIM karty a odeslání pěti základních nastavovacích zpráv.

Jako James Bond – sleduje a zachraňuje. Chytrý GPS tracker
i Zdroj: PCTuning.cz

Slot pro SIM a baterii. Čtyři kulaté prolisy na víčku ukrývají magnety

Po zapnutí a určení polohy stačí zavolat na GSM číslo trackeru, ten vám jako indikaci odmítne přijmout hovor a vzápětí odešle SMS se svou polohou, rychlostí, časem a internetovým odkazem do mapy. Výborné hlavně pro chytré telefony s internetem, které vám po kliknutí na odkaz ukážou polohu přímo v mapě. Dá se také pomocí SMS vyžádat pravidelný report, kdy zadáte interval a počet opakování, kolikrát vám smí Tracker nahlásit polohu a zprávy o poloze jsou zasílány již automaticky.

Pokud jste četli pozorně, neuniklo vám, že v jednotce je vestavěný mikrofon. Takže se přímo nabízí funkce odposlechu okolí. Nastavíte tento režim SMSkou, zavoláte a hned máte lokální odposlech. Bondovsky elegantní a účinné.

Jako James Bond – sleduje a zachraňuje. Chytrý GPS tracker
i Zdroj: PCTuning.cz

Adaptér napájí současně nabíječku i dobíjí vlastní tracker

Dostáváme se k pokročilejším funkcím. Funkce GeoFence (tedy vlastně virtuální plot) hlídá, zdali Tracker neopustil zadanou oblast, která je vymezena souřadnicemi. Pokud se tak stane, pošle na autorizované číslo SMSku. Podobně funguje i MovementAlert, tedy hlídání pohybu. A je tu ještě jedna funkce, a tou je hlídání rychlosti. Pokud rychlost Trackeru překročí zadaný limit, znovu zasílá SMS.

Tlačítko SOS má také vcelku jasnou funkci. Pokud ho někdo podrží tři vteřiny, Tracker začne rozesílat SMS s textem Help Me! a svou polohou každé 3 minuty až do odvolání.

Datový (GPRS) režim

Pořádná porce zábavy nastává, pokud modul nastavíte a přepnete do GPRS režimu. Ke správné funkci ale samozřejmě potřebujete vhodnou službu – webovou aplikaci. Na internetu lze nalézt několik aplikací, ať už placených, tak i neplacených s různou úrovní služeb. Tracker je pak spárovaný se serverem a na něm s vaším účtem, takže věci můžete sledovat pohodlně z internetového prohlížeče. Záleží na konkrétní aplikaci, co vše vám umožní. Podobně by zřejmě šlo tracker integrovat do zákaznických systémů – například pro sledování firemních automobilů, pro autopůjčovny, nebo využít mnoha dalších aplikací.

I když je tracker v GPRS režimu, jeho poloha se zjišťuje jednoduše prozvoněním. Tracker hovor nezvedne a odešle zpět SMS se zeměpisnými souřadnicemi, stavem baterie a přímým odkazem do Google maps. S chytrým telefonem tak můžete přejít přímo do prohlížeče a zobrazit si polohu na mapě. Také pokud je baterie vybitá pod 15 % kapacity, informuje o tom tracker přes SMS.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama