Jako James Bond – sleduje a zachraňuje. Chytrý GPS tracker
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Jako James Bond – sleduje a zachraňuje. Chytrý GPS tracker

Jako James Bond – sleduje a zachraňuje. Chytrý GPS tracker | Kapitola 3

Simandl

Simandl

24. 8. 2011 03:00 18

Seznam kapitol

1. Stručné seznámení 2. Provedení, popis a vlastnosti 3. Online systémy pro sledování polohy GPS trackeru 4. Možnosti s Androidem 5. Zhodnocení

Podíváme se na zoubek další věcičce, kterou bychom mohli zařadit do módní vlny bezpečnostních systémů. Podíváme se na GPS Tracker – lokátor. Za cenu něco málo přes tisíc korun vám dokáže ochránit auto, vysledovat ztraceného psa nebo poslat nouzový signál při nehodě. A s aplikacemi (nejen) pro Android toho umí i víc...

Reklama

Český manuál uvádí dva on-line systémy, které tracker podporuje. První z nich je zmíněn i v originálním anglickém manuálu a zřejmě je přímo podporován i výrobcem trackeru. Nevýhodou je však pouze zkušební verze na 3 měsíce, dále je tento systém placený.

Jako James Bond – sleduje a zachraňuje. Chytrý GPS tracker
i Zdroj: PCTuning.cz

Přihlašovací obrazovka

Nejprve je nutné provést registraci na www.gpstrackerxy.com. V registraci přímo přidáte první tracker, další je možné přidávat po přihlášení. Registrace v prohlížeči Chrome proběhla bez problémů, ale při pokusu o další ovládání se aplikace tvářila dost nefunkčně. Problém byl pouze v tom, že všechny funkce lze plně využívat pouze v Internet Exploreru, což je ostatně uvedeno i při registraci, ale kdo to čte, že? V tomto prohlížeči již vše chodilo bez problému.

Aplikace využívá mapy Google a nabízí velký rozsah funkcí, které se dají využít i u jiných typů trackerů, např. vzdálené vypnutí motoru aut. Jinak podporuje všechny funkce trackeru GT104 jako je GeoFence, hlídání rychlosti, atd. Trasování funguje přesně dle zvoleného času na tlačítku Track. Můžete si zvolit zasílání dat (označování bodů na mapě) v intervalu od 5 vteřin do 5 hodin.

Po příchodu z výletu si lze celou trasu přehrát, tedy i vysledovat zatoulanou manželku.

Jako James Bond – sleduje a zachraňuje. Chytrý GPS tracker
i Zdroj: PCTuning.cz

Aplikace využívá oblíbené Google Maps

Dle sdělení distributora stojí prodloužení licence přibližně 560 Kč na rok a jeden tracker. To není zas až tak horentní suma, zvláště, pokud by byl tracker využíván firemně. Přesto jsem se podíval i po jiných možnostech.

Vyhledal jsem, že je možné tento typ trackeru ovládat také přes aplikaci na www.gps-trace.com, kterou provozuje Orange, a která je v základní verzi pro jeden tracker zdarma. Výhodou této aplikace je existence také mobilní verze pro smartphony na adrese mobile.gps-trace.com. Tato aplikace se mi zalíbila více, a proto ji zde rozvedu dále.

Popis online systému GPS-Trace

Podmínkou používání je opět registrace na webu. Tato aplikace je velmi univerzální a podporuje celou řadu GPS trackerů. Testovaný GT104 zde najdete jako Xexun TK-102. Párování konkrétního přístroje se provádí opět podle čísla IMEI.

Aby tracker posílal data právě na tento server, je nutné změnit IP adresu a port. To se provádí pomocí SMS příkazu: adminipheslo 77.74.50.78 20157

Jako James Bond – sleduje a zachraňuje. Chytrý GPS tracker
i Zdroj: PCTuning.cz

Management Trackeru v online aplikaci

Samotná aplikace se skládá z levého ovládacího menu, které se týká přímo trackeru, mapových podkladů a horního menu pro obecná nastavení.

Záložka I'm here slouží pro detailní informace a odkazy do externích map, kde se tracker právě nachází. Dále se v záložce Settings nastavuje vlastní účet, kde lze nastavit časovou zónu, telefonní číslo a informace, které se mají zobrazovat na mapě. Monitoring umožňuje nastavit, zda má být tracker sledován a zda z něj mají být přijímány zprávy. Hned vedle monitoringu lze volit mezi mapovým typem a je zde na výběr hned z několika možností:

  • WebGIS
  • OpenstreetMap Mapnik
  • Google street
  • Google physical
  • Google satelite
  • Google hybrid

V záložce Tools naleznete několik nástrojů:

  • Track player – přehrávač zaznamenaného pohyby trackeru
  • Nástroj pro měření vzdálenosti na mapě
  • Nástroj pro měření oblasti na mapě
  • Vyhledávač podle adresy
  • Plánování trasy
  • Zobrazení informací o proběhlých trasách

Jako James Bond – sleduje a zachraňuje. Chytrý GPS tracker
i Zdroj: PCTuning.cz

Na screenshotu výše Vás možná zarazila změna jazyka. Aplikace skutečně podporuje celou řadu jazyků, které lze změnit v záložce Languages. Čeština zde sice chybí, za to je podporována Slovenština.

Ovládací panel

V levém ovládacím panelu je v horní části možnost výběru daného trackeru, zda má být sledován (always in sight) a další stavové informace jako je:
  • GPS – stav GPS, zda má tracker signál, případě kdy byla naposledy zaznamenána poloha
  • Connection state – zda je jednotka on-line
  • Last state – poslední známý stav jednotky
  • Unit properities - zde se upravují kompletní informace o jednotce jako je IMEI nebo telefonní číslo. Změnit lze i obrázek - můžete si tedy nahrát třeba fotku vašeho psa nebo auta. Dále také jakým způsobem se má vykreslovat trasa a další volby.
  • Messages - kompletní výpis zaslaných informací přes Data nebo SMS
  • Execute a commands – zaslání SMS příkazů (funkční pouze v placené verzi)

Po přepnutí do záložky Track přejdete do historie všech zaznamenaných tras, které můžete filtrovat dle času. Výbornou vlastností je zobrazení různých barev a tloušťky čáry pro různé rychlosti pohybu na trase. To činí celý záznam velmi přehledným a výrazně v něm zlepšuje orientaci.

V záložce POI si můžete nadefinovat svá oblíbená místa. Kde bydlíte, vaší oblíbenou hospodu i dům vaší tchýně.

Podobně v záložce Geofences můžete jednoduchým naklikáním myší nastavit hlídanou oblast pro funkci GeoFence. Tu lze i poměrně snadno upravovat. Pokud tracker překročí hranici oblasti zašle varovnou SMS.

Jako James Bond – sleduje a zachraňuje. Chytrý GPS tracker
i Zdroj: PCTuning.cz

Plocha hlídaná funkcí GeoFence může být i velmi členitá

V panelu Notifications lze nastavit události, o kterých chcete být informováni pomocí SMS zpráv.

Při testování jsem narazil na jeden zásadní nedostatek této aplikace, a to že nelze nastavit automatické zjišťování polohy dle zvoleného času. Poloha je zaznamenána vždy při nějaké akci, například při překročení povolené rychlosti, prozvonění trackeru, nízkém stavu baterie apod. Při všech těchto akcích je zasílána SMS, čili stojí peníze.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama