Kletba fabů: Proč vlastnit továrny přináší problémy?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Kletba fabů: Proč vlastnit továrny přináší problémy?

Kletba fabů: Proč vlastnit továrny přináší problémy? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 4. 2021 03:00 58

Seznam kapitol

1. Miliardový byznys 2. Velké výhody, velké riziko 3. Výtěžnost 4. Specifické problémy specifických technologií 5. Až křemík skončí

Většina problémů, které nyní Intel má, je způsobena problémy s výrobou jejich procesorů. Zatímco AMD těží z pokročilých technologií TSMC, Intel válčí ve vlastních fabech s technologickými problémy. Před dvanácti lety byla ale situace skoro přesně opačná.

Reklama

Četl jsem docela dost spekulací o tom, kde je zakopaný pes, ale jak se říká, „specifické technologie přinášejí specifické problémy“ – a jen expert na výrobu čipů je schopen reálně odhadovat. V podstatě můžeme jen odhadovat z dostupnosti jednotlivých čipů, jak velký problém Intel má. Dnes se zdá, že výtěžnost pokročilých procesů je tak problematická, že 10nm čipy budou určené pro mobilní procesory, kde má menší proces jasný dopad nejen na výkon, ale i na spotřebu, zatímco pro desktop nějakou dobu zůstane 14nm proces, kde spotřeba není až tak velký problém.

Důležité je to, že Intel má problémy s přechodem na pokročilejší proces – a jsou to problémy takového charakteru, že přechod na 7nm technologii odsunuli na rok 2023. Ty důležité produkty plánují outsourcovat na TSMC, což vypadá jako problém, protože tam už stojí fronta všech výrobců procesorů, kteří nemají vlastní faby a plánují použít špičkové 7nm a 5nm procesy TSMC.

Ty jsou důležité pro mobilní telefony a pro mobilní zařízení obecně, bez TSMC se neobejde výroba čipů ani pro AMD, ani pro Apple. A jak jsem už zmínil na začátku – i když z vyšší poptávky může mít TSMC radost, fab nepostavíte přes noc a navíc si Intel hodlá vykrýt jen výpadek v produkci, takže pro TSMC není až tak zajímavým klientem jako fabless zákazníci.

Pokud totiž Intel svoje výrobní procesy nahodí, bude opět vyrábět svoje čipy primárně ve svých fabech, takže pokud by TSMC navýšilo výrobní kapacitu příliš, měli by zbytečně mnoho zbytečně drahých fabů, což věru není skvělá myšlenka. Faby jsou investičně a provozně tak drahé, že opravdu chcete, aby se vaše produkční kapacita v zásadě vyrovnala s poptávkou vašich zákazníků.

Vskutku: Nikdo se nechce dostat do pozice AMD v roce 2008, která před lety musela offspinovat výrobu svých procesorů do samostatných Global Foundries a s nimi odvézt i kus svých dluhů, které AMD potápěly. Intel je na tom finančně lépe, než bylo AMD, jejich faby pro ně potenciálně nepředstavují takovou zátěž – pokud se jim podaří problémy vyřešit a výrobu zase rozjet s přijatelnou výtěžností.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama