Koronakrize: Kam jsme se posunuli po roce?
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Koronakrize: Kam jsme se posunuli po roce?

Koronakrize: Kam jsme se posunuli po roce? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 7. 2021 10:00 16

Seznam kapitol

1. Konce podniků 2. Domácí kancl 3. Na nákupy přes internet 4. Úprk z města 5. Umělci online

Opakované lockdowny vedly k pomalé, ale celkem jasně pozorovatelné změně společnosti. Týkají se spíše kancelářských prací, ale jsou docela zřetelné. Jde o trvalou změnu anebo se vše vrátí k normálu s koncem lockdownu?

Reklama

Vytváří se akcelerující tlak na určité vyrovnávání se mezi velkými městy a periferií. Pokud máte většinu benefitů velkého města, ale můžete bydlet mimo ně, najednou je takové bydlení o poznání atraktivnější. Pokud jste každý den museli být v kanclu a večer jste mimo dopravu domů zvládli jen pár obchodů, dnes si objednáte, co chcete kdy chcete – a můžete přitom pracovat z domova, což může představovat opravdu velmi výraznou úsporu nejen času, ale i peněz. 

Digitální ekonomika a vzestup logistiky má do jisté míry potenciál smazat rozdíly mezi malými a velkými městy. Ne, stále to neznamená, že budete mít svou oblíbenou pizzerii v každé vesnici a za doktorem stále budete muset jezdit, ale do značné míry se rozdíl v komfortu vyrovnává – s tím, že v menších obcích máte život levnější. Tohle může být docela významná věc – a nejen v tom dobrém smyslu: Může to vyhnat obyvatelstvo z měst a z měst samotných udělat takové disneylandy pro turisty, až moribundus odejde.

Jiným zajímavým prvkem je masivní vzestup online vzdělávání. Vzdělávat se mohou nejen děti, ale nabízí to úchvatné možnosti i pro vyšší vzdělávání. To, že online kurzy nabízí zajímavou alternativu k doslova choromyslnému školnému na amerických vysokých školách, jsem už psal. Nefunguje to pro všechny obory, ale pro řadu z nich ano: A tam prostě nejsou důvody k tomu, abyste se zadlužili na školném, navíc si můžete levně rozšiřovat obzory odkudkoliv.

Spousta škol navíc otevírá svoje kurzy – ne všechny, ale některé ano. Můžete se naučit programovat, matematiku, fyziku, přírodní vědy, teorii fotografování, filmování i scénáristiky. Nemusíte v nářku klečet před branami FAMU, můžete si dát třeba americké kurzy a seznámit se s praktickými názory a postoji amerických autorů, kteří píší pro Hollywood. 

Objevuji stále více a více kanálů, například Film Courage je naprosto super: A můžete si ho doma streamovat při normální práci, aniž byste museli svému natvrdlému šéfovi vysvětlovat, že rutinní práci lze vykonávat i při poslechu inteligentního obsahu!

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama