lenovo-thinkpad-x300-tenci-nez-macbook-air
Mobilní zařízení Článek Lenovo ThinkPad X300 - tenčí než MacBook Air?

Lenovo ThinkPad X300 - tenčí než MacBook Air? | Kapitola 11

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

10. 7. 2008 01:00 63

Seznam kapitol

1. Lenovo ThinkPad X300 2. Design, klávesnice... 3. Vstupy/výstupy, webkamera, příslušenství 4. Zvuk, chlazení, záruka 5. Testy TFT displeje 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže baterie 11. Vyhodnocení a závěr

Když před téměř rokem Apple uvedl na trh svůj extrémně tenký notebook MacBook Air, strhla se kolem něj vlna nadšení. To však ještě nikdo netušil, že za pár týdnů přijde Lenovo X300. Ještě tenší notebook, na kterém bez problémů rozjedete Windows Vista a můžete v klidu několik hodin pracovat. Jaký ale vlastně je?

Reklama

Lenovo ThinkPad X300

Lenovo ThinkPad X300 - tenčí než MacBook Air?
i Zdroj: PCTuning.cz

Je na čase shrnout si dnešní stroj. Začnu netradičně od mínusů. Sem patří jednoznačně výkon procesoru a integrovaného grafického čipu. Obojí je na dnešní dobu silně podprůměrné a jednoduše pořízené nízké spotřebě a vysoké mobilitě notebooku, za což platíte krutou daň. Dalším velkým mínusem je cena. Ta je extrémní a notebook si nemůže v žádném případě koupit každý. Jednoduše je to dáno exkluzivitou některých komponent a hlavně exkluzivitou samotného stroje. Za nejtenčí notebook se prostě platí. No a poslední výtka jde k hlučnějšímu chlazení v zátěži. Z toho jsem zklamaný, to se vám, inženýrům z Lenova, příliš nepovedlo.

Ale teď k tomu pozitivnímu, čehož je naštěstí daleko více. Začnu postupně od skvělého provedení (design, šasi) přes super klávesnici, touchpad, trackpoint, skvělý flashový pevný disk (ale bohužel s menší kapacitou), čtečka SIM karet, displej podsvícený LED diodami, nízká hmotnost, exkluzivita nejtenčího notebooku na světě nebo nadprůměrná výdrž baterie. To vše jsou výrazné plusy za které jsem se notebooku rozhodl udělit nejvyšší ocenění magazínu PCTuning, tedy zlatou hvězdu a jsem si jist, že si ji notebook zaslouží. Jedná se prostě o nekompromisní řešení pro cestovatele a manažery a jako takový je nutné stroj brát.

Lenovo ThinkPad X300 - tenčí než MacBook Air?
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Gold Award, červenec 2008
Lenovo ThinkPad X300 6478-14G
"bezkompromisní notebook na cesty"

Shrnutí

Lenovo ThinkPad X300 je po mnoha stránkách skvělý notebook. za více jak 50000Kč, což je v dnešní době už téměř extrém, dostanete notebook, který vám nabídne bezkompromisní provedením a mobilitu za každou cenu. Pokud jste často mezi lidmi na cestách a používáte tam notebook, většina vám bude jen tiše závidět vašeho krasavce a vy i sami s ním budete maximálně spokojeni, protože až na výkon a cenu si není na co stěžovat.

Pokud tedy patříte do výše zmiňované skupiny (tedy jste například často cestující manažer a podobně) a notebook si můžete dovolit, jděte do něj. Budete maximálně spokojeni. Pokud však hledáte dobrý poměr cena výkon nebo chcete občas hrát hry, rychle ruce pryč. Tento stroj není pro vás.

Lenovo ThinkPad X300

Klady

Zápory

+ více než povedený design- slabší výkon
+ precizní provedení i materiály- poměr cena/výkon
+ skvělá klávesnice i touchpad- v zátěži hlučný
+ v klidu velmi tichý- velmi vysoká cena
+ výkonný Solid state disk- malá kapacita SSD
+ velká výdrž baterie- chybí moderní rozhraní (HDMI, eSATA)
+ malý, lehký, tenký-
+ vhodný na denní nošení a cesty-
+ jemný LED displej, široké nastavení jasu-
+ čtečka SIM karet, otisků prstů-

Orientační cena včetně DPH: 55 000Kč

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval společnosti Lenovo, která do testu notebook zapůjčila.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama