lexmark-x5150-multifunkcni-kancelarsky-kombajn
Hardware Článek Lexmark X5150: multifunkční kancelářský kombajn

Lexmark X5150: multifunkční kancelářský kombajn | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

17. 5. 2004 00:00 19

Seznam kapitol

1. Lexmark X5150 2. Technické specifikace 3. Funkčnost a testy

Podnadpis tohoto článku by mohl znít: "co Hewlett Packard zasel, dnes sklízejí také i jiní". Spojení tiskárny, plochého skeneru, kopírky (a případně i faxu) nevymysleli inženýři v Lexmarku. Dokonce nebyli ani druzí a nejspíše ani ne třetí. Na druhou stranu na trhu dnes nevítězí ti kdo přišli s nějakým nápadem jako první ale spíše ti kteří toho ve stejné oblasti nabídnou nejvíce za co nejméně peněz. A zde si Lexmark slibuje od modelu X5150 opravdu hodně.

Reklama

Každý jistě ocení, že funkce barevného a černobílého kopírování není závislá na zapnutí ba ani na připojení X5150 k počítači - přitom je stále k dispozici zoom (v rozsahu 25-400%), funkce "fit-to zoom" (zvětši na stránku) i vícenásobné kopírování.

Jako u většiny multifunkčních zařízení potřebovali byste hodně náplní k tomu, abyste se přiblížili k maximálnímu měsíčnímu cyklu 3000 kopií / měsíc.

Tiskové náplně jsou stejné jako u tiskáren Lexmark řady Z55 a Z65. Barevná kartridge, typ 83, vystačí v průměru na 450 stran, černobílá (typ 83) přibližně na 600 stránek. Zkušenosti však ukazují, že můžete počítat spíše s menšími objemy (to platí zejména tehdy počítáte-li s kopírováním větších barevných předloh jako jsou np. kalendáře, plakáty...). Poznámka: Dobré je, že se pomalu začínají objevovat alternativní náplně a plnící soupravy které mohou snížit náklady na tisk až o 30 - 50%.

Lexmark X5150: multifunkční kancelářský kombajn
i Zdroj: PCTuning.cz


Instalace tiskárny je zajímavá i tím, že vyžaduje instalaci zdroje do připraveného interního "doku".
Ke zdroji se pak připojuje klasická 220V šňůra.

Kopírování

I když k X5150 není možné připojit podavač dokumentů, díky "kopírkové" konstrukci je tato činnost přímočará. Stačí jen vložit předlohu, nastavit počet kopii a stisknout tlačítko "Scan". Po krátkém zahřívání skenovací lampy (asi 25s) se můžete těšit na první barevné nebo černobílé kopie. 5 stránek černobílého dokumentu přistálo ve výstupní poličce už za 2:43 min, zatímco na pět barevných kopii si budete muset počkat 7min 45s.

X5150 je vybavena automatickým senzorem kvality papíru. Vzhledem k pouze průměrné kvalitě tisku na běžný 80g papír (kancelářský i inkjet) a k tomu, že na fotopapíře tiskárna exceluje se zdá, že čidlo dokáže rozpoznat jen obyčejné a fotopapíry.

Tisk

X5150 nabízí několik stupňů kvality tisku: rychlý (quik, 300x600dpi), normální (600x600dpi), lepší (better, 1200x1200dpi) a nejlepší (best, 4800x1200). Rychlý tisk je skutečně rychlý (pět stran běžného dokumentu trvá jen 45s), ale jeho kvalita je dobrá jen pro náhled dokumentu. Normální tisk trvá 1:10 min a lepší (better - srovnatelný s kvalitou laserové tiskárny) pak 2:30 min. Časy při tisku smíšené grafiky jsou poněkud horší (závisí na velikosti a rozmístění barev).

Podání barev

Zde hodně záleží na nastavené kvalitě a použitém papíře. Pokud nastavíte "normal" a použijete klasický papír nečekejte žádné zázraky. V obraze jsou trochu vidět pruhy, barvy jsou - stejně jako u jiných ink-jetů sice věrné ale hodně nevýrazné a mdlé.

Pokud použijete potahovaný papír (nejlépe lesklý fotopapír) a kvalitu nastavíte na best, můžete se těšit na nečekaně kvalitní tisk. V kanceláři jsme byli šokování kvalitou kopii v tomto režimu - mnohým se díky mírně lepšímu kontrastu zdály kopie lepší než originál:

Lexmark X5150: multifunkční kancelářský kombajn
i Zdroj: PCTuning.cz


Vlevo originály, vpravo kopie...

Podívejte se np. na zvetšený detail motýla (nahoře je originál, dole kopie). Až na ztrátu detailů v červené oblasti křídel (což může být způsobeno průměrným skanerem) je kopie stejně detailní a dynamická jako originál.

Lexmark X5150: multifunkční kancelářský kombajn
i Zdroj: PCTuning.cz


Pokud jste uvažovali o tom, jak zkopírovat cenné fotografie nemusíte už dále bádat...

Na kvalitní kopie a výtisky v režimu "best" si musíte ale docela počkat, kolem 6 - 8minut.

Závěr

Testované multifunkční zařízení patří mezi ty lepší ze svého druhu. Tisk, skenování a zejména kopírování je tak snadné, že se ani nenadějete, a budete muset kupovat nové inkousty. Náklady provozu jsou Achillovou patou všech podobných zařízení.

Na druhou stanu, co se týče komfortu obsluhy je X5150 zcela jiným řešením než připojení klasického skeneru a tiskárny - zejména kopie "jedním tlačítkem" jsou hodně návykové. Pokud použijete navíc potahovaný (coated) papír je výsledek výborný (ale jak jsem už řekl, všechno ale něco stojí) - na klasickém papíru X5150 nijak neexceluje. P.S. Pokud máte v PC integrovaný fax můžete, ve spojení s ovladači, využít také faxovací funkce X5150.

Podtrženo sečteno Lexmark X5150 může zastat většinu kancelářské práce aniž by malé kanceláři příliš překážel nebo aby vám dělal ostudu. Pokud jste v situaci kdy většinou tisknete ale občas skenujete a kopírujete je to zařízení jako stvořené pro vás. Jistě najdou se i zápory (kopie ani výtisky nejsou prosté bílých okrajů - to je typické pro inkoustovky) ale ty nemohou vymazat celkový kladný dojem.

Poznámka: 17.5.2004 je cena Lexmarku X5150 nepřekračovala 3000 Kč bez 19% DPH!

Lexmark X5150: multifunkční kancelářský kombajn
i Zdroj: PCTuning.cz


výrobek zapůjčila firma Abacus Computer

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama