maji-vykonne-pocitace-vubec-nejakou-budoucnost
Zábava Článek Mají výkonné počítače vůbec nějakou budoucnost?

Mají výkonné počítače vůbec nějakou budoucnost? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 10. 2008 01:00 104

Seznam kapitol

1. Konec honby za výkonem? 2. Procházka dnešním doporučeným hardwarem 3. Co zabíjí výkonná PC?

Na první pohled by se dalo říci, že jde o zcela nesmyslnou otázku: Samozřejmě že výkonné počítače mají budoucnost! Moorův empirický zákon z roku 1958 dosud stále platí - každé dva roky se počet tranzistorů v čipech zdvojnásobí. Proto je ji třeba poněkud upřesnit: Má segment výkonných počítačů dané generace perspektivu? Zajímají ještě uživatele výkonné počítače?

Reklama
Mají výkonné počítače vůbec nějakou budoucnost?
i Zdroj: PCTuning.cz


Typická dnešní (značková!) sestava - cena cca 15 000 s DPH...

Obrázky pocházejí z různých internetových obchodů - jsou pouze ilustrační a nejsou přímým doporučením autora ani redakce PCtuningu.

Paměti

Asi nejvýznamnější komponentou pro rozumný provoz počítače je dnes RAMka, ovšem v každém novějším stroji ji kvůli Vistám zákazník dostane poměrně rozumných 2 až 3 GB. DDR2 paměti jsou dnes levné, giga ramky přijde (i pro notebooky) zhruba na tři stovky. V rozletu nás neblokuje ani tak cena, jako spíše 32bitová Okna, která efektivně více než zhruba 3 GB nevyužijí. Migrace na 64bitové OS nás teprve čeká, čili motivace překročit 4 GB přijde až za nějakou dobu. Normálním smrtelníkům to ovšem vůbec nevadí, většina aplikací jim bez problémů pojede i na jednom GB.

Nárůst výkonu mezi levnými a velmi drahými pamětmi je marginální, takže není důvodu sápati se po výkonných předražencích. I zde tedy přetaktované a výběrové paměti působí spíše dojmem značkového šatstva, které má dělat dojem, než aby přinášelo praktickou užitnou hodnotu.

Procesory

Pokud jde o CPU, smrtelníci jsou leckdy spokojeni i s Atomy a dalšími velmi úspornými procesory, takže jakýkoliv i velmi levný dualcore za 1500 bohatě postačí. Netřeba dodávat více - ostatně všichni naši laskaví čtenáři ví, jak jsou nové levné procesory báječně přetaktovatelné, takže levné modely zvolí i ti náročnější.

Mají výkonné počítače vůbec nějakou budoucnost?
i Zdroj: PCTuning.cz

Disky / SSD

Mají výkonné počítače vůbec nějakou budoucnost?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jde o prostory pro ukládání dat, SSD disky jsou oceňované hlavně ve snadno přenosných strojích všech cenových kategorií, kde uživatelé ocení jejich fantastickou nárazuvzdornost. Kapacita disku je dnes v podstatě irelevantní - smrtelník, který používá počítač pouze coby prohlížedlo internetu a netahá z něj masivně legální či nelegální obsah, si pohodlně vystačí se zcela základním a nejlevnějším 80 GB diskem. To patrně vysvětluje pomalý nástup disků s kapacitou překračující terabyte - lidé se prostě dělí na ty, kteří potřebují nekonečno diskového prostoru a proto si je kupují jako diskety a pak na ty, pro které je terabyte zatím prakticky nezaplnitelný prostor.

Mají výkonné počítače vůbec nějakou budoucnost?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro většinu nových strojů je pak "dobrá pětistovka" ideálním kompromisem mezi cenou a kapacitou, tedy ani zde nevidíme nějaký silný tlak, který by poháněl výrobce k vyšším metám.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama