maji-vykonne-pocitace-vubec-nejakou-budoucnost
Zábava Článek Mají výkonné počítače vůbec nějakou budoucnost?

Mají výkonné počítače vůbec nějakou budoucnost? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 10. 2008 01:00 104

Seznam kapitol

1. Konec honby za výkonem? 2. Procházka dnešním doporučeným hardwarem 3. Co zabíjí výkonná PC?

Na první pohled by se dalo říci, že jde o zcela nesmyslnou otázku: Samozřejmě že výkonné počítače mají budoucnost! Moorův empirický zákon z roku 1958 dosud stále platí - každé dva roky se počet tranzistorů v čipech zdvojnásobí. Proto je ji třeba poněkud upřesnit: Má segment výkonných počítačů dané generace perspektivu? Zajímají ještě uživatele výkonné počítače?

Reklama

Zatím zde vykresluji postapokalyptickou vizi mírného škudlila, který si koupí levný notebook či počítač a spokojeně s ním provádí v podstatě primitivní, ale u širokých mas populární činnosti, jako je lenošení na Facebooku, prohlížení Google Earth a pokusy zavirovat si stroj při čtení spamu. Takového člověka absolutně nezajímá, kolik Excelů jeho stroj otevře a zavře za sekundu a nebo jak dlouho bude bootovat. Zajímá ho, zda se systém nebortí a zda se správně přehrávají legrační flashové animace - a na to stačí opravdu prakticky cokoliv.

V takovém světě není prostor pro drahý a výkonný stroj - v podstatě je to jenom takový pozůstatek minulosti, něco jako obrovské, krásné, pochromované a nesmírně žravé americké land cruisery padesátých let. Ty byly vypráskány ze silnic levnějšími, praktičtějšími a úspornějšími vozy asijské provenience.

Analogie je jasná - i u nových populárních strojů vyniká nízká pořizovací cena a koneckonců i provozní náklady, které jsou díky rostoucím cenám energií s každým rokem citelnější. Silná domácí PC pozvolna ztrácí význam i v herní oblasti s tím, jak je vytlačují herní konzole. Tím přichází o jeden z nejpádnějších argumentů pro svoji existenci. Vím o mnoha lidech, kteří nebyli schopni opustit svět Windows JEN kvůli hrám, jinak by už dávno odkráčeli do země tučňáka a nebo Applelandu.

Dnes se ale těžiště hraní posouvá jinam a s tím se stává investice do výkonného herního hardware stále nesmyslnější.

Mají výkonné počítače vůbec nějakou budoucnost?
i Zdroj: PCTuning.cz

To je fakt, se kterým se mnoho lidí smiřuje jenom nerado, ale nic s tím nenaděláme. Konzole přijde na zhruba stejné peníze jako dobrá grafická karta, vydrží ale v akci přes pět let a majitel si může být jistý, že i novější hry se mu na konzoli "budou hýbat". Místo jednoho výkonného PC si řada rodin radši pořídí kombinaci notebook (a nebo něco prťavého, k monitoru našroubovatelného, něco jako Asus EEE Box) a konzoli - a nebo třeba dvě či tři konzole, pro každého potomka (a taťku) jednu.

Mají výkonné počítače vůbec nějakou budoucnost?
i Zdroj: PCTuning.cz

+

Mají výkonné počítače vůbec nějakou budoucnost?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato volba má samé výhody - když se konzole odporoučí do digitálních věčných lovišť, jednodušším způsobem se reklamuje, nejsou potíže s reinstalací a navíc je zde ten bonus, že najednou nepřijdete o herní stroj a zároveň věc, kterou potřebujete k práci.

Moderní konzole funguje jako příjemné a docela silné zábavní centrum (kdo by dnes sledoval filmy na počítači :-) a díky možnosti obstarat více kousků a nezničit přitom rodinný rozpočet ukonejší potomstvo lépe, než aby si navzájem rvalo ochlupení v pokusu získat čas na sdíleném rodinném stroji. Je prostě a jednoduše praktičtější obstarat každému členovi levný, ale postačující stroj, než za stejné peníze slepit jednu übermašinu.

Když se podíváme na prodejní výsledky v poslední době, vidíme, že v USA (přes probíhající krizi) kupují lidé stále více a více Apply. Apple se podařilo v poslední době obsadit celou pětinu notebookového trhu, přičemž ale získal více než třetinu výnosů. To svědčí jednak o tom, že Apply jsou oproti jiným notebookům opravdu předražené, ale zároveň i o tom, že je to kupujícím jedno.

Mají výkonné počítače vůbec nějakou budoucnost?
i Zdroj: PCTuning.cz

Mají výkonné počítače vůbec nějakou budoucnost?
i Zdroj: PCTuning.cz

Svoji roli zde může hrát ledascos, od povedeného designu, přes nespokojenost s Vistami, spokojeností uživatelů s přístupností a jednoduchostí Maců a nebo třeba o tom, že se Applu podařilo získat loajální zákazníky tak, že je rafinovaně nabalil přes iPod a iPhone. V tomto případě rozhodně nejde o snahu spořit... Pravda, někdo může namítnout, že Apply jsou docela výkonné stroje, ale přece jenom to má hodně daleko k boxům plným tri-SLI karet, akváriím s chladící kapalinou a celými bateriemi disků. Apply jsou štíhlé a elegantní - a termálně navržené tak-tak, takže ani overclockeři nemají příliš šancí. A rozhodně nejde o nabušené herní mašiny.

Kam vlastně tedy směřujeme?

Dobře. Na jednu stranu vidíme ohromné kusy železa, výrobci nabízí přímo overclockerské verze desek, máme fantasticky silný a historicky vzato levný hardware, který v mnoha směrech překračuje možnosti software. Kolik (běžných) lidí používá 64bitové OS, kupříkladu?

Přes veškeré možnosti se lidé zajímají spíše o levné mininotebooky a místo supervýkonných quadcorů výrobci po Intelu žádají více a více Atomů.

Mají výkonné počítače vůbec nějakou budoucnost?
i Zdroj: PCTuning.cz

Vizionáři nám často popisují den, kdy budou počítače "horké jako povrch Slunce" a "nebude je možné chladit", mezitím však poptávka tlačí vývoj spíše k malým zařízením, které budou tak úsporné, že žádné aktivní chlazení nebude třeba.

Odklon je to zcela jasně pozorovatelný. Pro to, abyste mohli používat cloud aplikace, nemusí mít váš "terminál" valně vlastní síly, spíše je důležité spolehlivé a všudypřítomné propojení. Znamená to, že se opravdu naplní vize internetových proroků, že veškeré výpočty se budou odehrávat v hydroelektrárnami napájených datacentrech, které budou navíc postaveny v souladu s ekologií okolí a lidé budou používat pestrou škálu různých lehoučkých a bezdrátově připojených prohlížedel?

Znamená to, že výkonná PC musí vymizet a nebo se promění prostě jen v servery? Sázka Microsoftu na to, že lidé si zase koupí výkonný hardware, na který nasadí náročný software, viditelně nevychází. Existence slabých, ale oblíbených počítačíků za pět peněz je nutí přehodnotit strategii. V poslední době se něco změnilo, klasický cyklus "k novému OS nový hardware" zpomaluje a podoba počítačového světa se mění. Vidím v něm netbooky, vidím stylové počítače, vidím konzole a vidím velmi levné stroje.

Mají výkonné počítače vůbec nějakou budoucnost?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nevidím ale rozumný prostor pro superdrahé, extrémně nabušené stroje. Nevidím lidi, kteří si kdysi našetřili během několika měsíců na jedno Voodoo 2 a zatímco hráli, spořili si několik dalších měsíců na druhé, aby měli SLI. Takoví lidé kdysi byli a za upgrade i tak těžko rozšiřitelných strojů, jako byly Amigy 1200, platili strašný majlant. Dnes je zajímá spíše gigantická televize a fakt namakané repráky velikosti ledničky.

Doopravdy - na co vlastně potřebujeme silná PC? Klasická propaganda našeptává řadu nápadů jako editování videa, rozpoznávání obrazu, bla, bla - ale jde skutečně o aplikace, které uživatelé chtějí a nebo jenom o okrajovou oblast, kterou potřebuje jen pár set lidí? Přemýšlel jsem o tom opravdu dlouho a nenašel jsem žádnou aplikaci, která by mě přesvědčila k upgradu.

Na nových strojích se mi líbí, že zvládají mnoho úloh současně, tak řečeno, bez zakuckání. Na to ale stačí slušný dualcore. Zatím, zdá se, lidi ani nijak výrazně nehorují pro quadcore. Kdo, jak a co je ale přinutí vyměnit si své dualcory příští rok za octacory? Možná nic, vůbec nic. Možná přijde den, kdy i pojem "PC tuning" ve smyslu ladění, přetaktování a vylepšování PC přestane dávat smysl, protože lidi, kteří si budou pořizovat drahá a výkonná PC a ladit je tak, aby měli stroje ještě výkonnější, prakticky vymizí...

Joro: přikláním se k tomu, že výkonná PC se v budoucím světě neztratí - jen se dostanou tam, kde jsou dnes mezi auty zařazené supersportovní automobily. Budou se tedy dále stavět, sledovat, kupovat a ladit (a to dokonce ještě profesionálněji než dnes). Bude se o nich psát, budou se testovat a porovnávat - občas se objeví cenově zajímavý model. Jen počet zájemců o jejich koupi bude pomalu klesat...

Mají výkonné počítače vůbec nějakou budoucnost?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama