Mirror´s Edge Catalyst: parkour ve skleněném městě
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Mirror´s Edge Catalyst: parkour ve skleněném městě

Mirror´s Edge Catalyst: parkour ve skleněném městě

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

13. 6. 2016 03:00 2

Seznam kapitol

1. Velký bratr vás vidí 2. Příběh z celofánu 3. Budovy z kompozitu 4. Žádné překvapení 5. Kopanec do rozkroku 6. Závěrečné shrnutí, hodnocení hry

Máte pocit, že velcí vydavatelé nemají odvahu přinést nám originální hru? Tak to jste na omylu. Electronic Arts před lety přestavil parkourový akční titul Mirror's Edge, který sklízel kladné ohlasy od recenzentů i hráčů. Pokračování jedné z nejinovativnějších vysokorozpočtových her moderní doby dorazilo na naše PC.

Reklama

Nový Mirror's Edge Catalyst a oproti svému osm let starému předchůdci Mirror's Edge z roku 2008 (průměrné hodnocení na Metacritics – 81 % / 8,1 b od hráčů) přináší velkou spoustu novinek.

V této recenzi se pokusíme odpovědět na to, zdali se vydavateli Electronic Arts vyplatil hned dvojitý risk – tedy financování poměrně netradiční akční hry a navíc vcelku citelný zásah do prostředí a některých herních mechanik.

Příběh hry Mirror's Edge Catalyst je zasazený po událostech prvního dílu. Hlavní hrdinka Faith se po dvou letech strávených ve vězení tím, že jí „říkali, co má dělat a kdy to má dělat“, konečně dostává na svobodu. A aniž by zpytovala svědomí, rychle se navrací ke svým přátelům, parkourovým běžcům, kteří se pohybují na hraně mezi leskem a realitou – na hraně zrcadlení.

Mirror´s Edge Catalyst: parkour ve skleněném městě
i Zdroj: PCTuning.cz

Na svobodě Faith brzy poznává, že kontrola velkého bratra se dále prohloubila. Lidé kvůli pohodlí svůj předešlý život prakticky úplně ztratili. Svět Mirror's Edge Catalyst je zcela uniformní, prostý jakékoliv vášně a zapálení.

Hypermoderní města jsou vystavěná z barevného kompozitu a tyčí se prakticky až do oblak. Sterilní budovy jsou poseté sledovacími zařízeními a tam kde nedosáhne „ruka zákona“ se pohybují alespoň výzvědné létající drony, či v horším případě vrtulníky, které jsou připraveny chránit společnost před všemi rebely.

Prostředí Mirror's Edge Catalyst se tak hodně podobá světu vylíčenému v románu Budoucnost Dmitrije Glukhovského, jenom s tím rozdílem, že na střechách věžáků se namísto zahrad, bazénů a luxusních VIP pozemků nachází klasické příslušenství, jako jsou vývody klimatizací, schodiště, strojovny a další vybavení. Jo a ještě jedna maličkost – nepotkáte tu skoro žádné lidi.

Mirror´s Edge Catalyst: parkour ve skleněném městě
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama