Modecom Volcano 750 gold: mainstream s výbavou highendu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Modecom Volcano 750 gold: mainstream s výbavou highendu

Modecom Volcano 750 gold: mainstream s výbavou highendu | Kapitola 5

Pavel Boček

Pavel Boček

21. 6. 2017 03:00 38

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení 6. Úvod do metodiky měření a testovací přístroje
7. Další vybavení 8. Přístroje k měření elektrických veličin 9. Přístroje k měření neelektrických veličin 10. Měření 11. Metodika hodnocení 12. Hodnocení, závěr, poděkování

Dnes se konečně v recenzi podíváme na jeden ze čtenáři nejvíce poptávaných zdrojů: Modecom Volcano 750 Gold. Aby také o něj nebyl zájem – s výkonem 750 W a certifikací 80 PLUS Gold stojí jen asi 2500 korun. A to má navíc ještě i plně modulární kabeláž. Prošel, ale nikoliv bez vady. V čem je dobrý a na čem všem výrobce až moc šetřil?

Reklama

Sekundární strana

Na sekundární straně máme usměrňovací tranzistory, čtyři kusy uchycené na společný chladič. Jedná se o Infineon IPP015N04N G (120/400 A, 40 V, 1,5 mΩ @100 A) v pouzdře TO-220. Filtraci obstarávají tři polymery Teapo GC 820/16 plus další dva 470/16 na desce s DC-DC měniči. Zbývající dva jsou mokré elektrolyty SC 3300/16, to celkovou kapacitu zvyšuje na rovných 10 mF. Větev -12 V má speciální vinutí na transformátoru se dvoucestným usměrněním a dvěma SC 1000/16.

Modecom Volcano 750 gold: mainstream s výbavou highendu
i Zdroj: PCTuning.cz

Buck měnič je postaven na nejpoužívanějším kontroléru Anpec APW7159C, kteří řídí dva páry tranzistorů Ubiq QM3004D (55/110 A, 30 V, 8,5 mΩ @10 V/30 A, 14 mΩ @4,5 V/15 A) v pouzdrech TO-252. Deska nenese žádné chladiče či jiné prostředky ke zvýšení plochy pro odvod tepla, ačkoli tranzistory jsou poměrně blízko hlavní desce, tak může teplo přes silné spoje odcházet do ní. I tak, jejich odpor v sepnutém stavu je poměrně vysoký, myslím, že SAMA spoléhá hlavně na to, že dnešní sestavy odebírají z větví +3,3/+5 V poměrně málo. Někdo s mnoha pevnými disky a USB zařízeními, či starým systémem těžkým na +5 V, by mohl desku celkem úspěšně upéct za živa. Za sekundární stranu tak dám navíc pouze jeden bod.

Modecom Volcano 750 gold: mainstream s výbavou highendu
i Zdroj: PCTuning.cz

Kvalita provedení

Jako obvykle se zde zaměřím zejména na celkovou kvalitu továrního zpracování a další věci jako elektrickou bezpečnost, kvalita součástek byla již probrána v předchozích kapitolách. Oddělení primární a sekundární strany je dobré. Jak jsme od SAMA zvyklí, pod primární stranou desky je opět jakýsi pěnový materiál. Tentokrát ovšem ani nezpomaluje hoření, naopak, hoří velice dobře. Opravdu nechápu, proč to tam strkají. Všimnout si můžete také dvou gumových podpěr. Varistor ve zdroji není a termistor na sobě bužírku nemá, ale je velký a obcházen přes relé, tak by měl přežít dostatečně dlouho. Jelikož je deska poměrně velká, mezi komponentami je většinou dost volného místa, většina tak nemá žádnou přídavnou izolaci. SAMA také používá poměrně malá množství silikonu. Cesty jsou vodivě zesíleny pájkou navíc a na sekundární straně také drátovými spojkami a další pájkou.

Modecom Volcano 750 gold: mainstream s výbavou highendu
i Zdroj: PCTuning.cz

Je ovšem vidět, že kvalita pájení je dost prachbídná. I na snímku je patrné, že většina z míst, která měla právě být pokryta vrstvou pájky, na sobě má pouze tenkou vrstvičku. Netuším, jestli je špatným čištěním před pájením, moc rychlým projitím pájecí lázní, nebo špatným tavidlem, ale výsledek je jasně vidět. Některé SMD součástky na druhé straně mají na spojích pájky až moc, což vytvořilo koule. Ve výsledku tak muselo být až příliš mnoho míst ještě ručně propájeno, což tomu moc nepomohlo. Některé spoje mají stále v sobě hroudy pájky, zatímco jiné stále málo, zdá se, že dělníci odpovědní za práci s páječkou tak trochu nestíhají. A podívejte se na to tavidlo a další smetí. Příšerné. Zbytky jsou dokonce i přes vysokonapěťové cesty na primární straně, pokud tedy tavidlo časem zdegraduje a stane se vodivým, tak to tu jsou krásné zkraty na 380 V stejnosměrných. Modulární deska se zdá být vpájena do hlavní ručně, tak opět můžete vidět tu hrůzu.

Zdá se, že se někdo i pokusil o jakési očištění desky, jelikož na ní jsou stopy po kartáčování, ale spíš to ještě zhoršili. Celkově to je taková hrůza, že to musím napočítat zvlášť, jinak se v tom ztratím. Máme tak -20 bodů za to příšerné pájení a -3 body za ten humus po celé desce. Spousta elektrod rovněž není nějak moc dobře zkrácená a některé se téměř dotýkají (a zkratují), to je dalších -5 bodů. S pájením samozřejmě jdou i kuličky pájky. Modulární deska je celkem čistá, i když je na ní vidět, že chladla moc rychle. Bylo však na ní další množství kuliček. Dohromady jsem našel 13 malých až středních, jednu velkou a nějaké další zbytky pájky. Dalších -15 bodů. Tak strašné pájení neměl ani Enhance. Dokonce myslím, že ani staré zdroje Enermax, kde nechávali tuny tavidla bez jakéhokoli pokusu to umývat, na tom nebyly tak špatně, byly alespoň slušně propájené a bez kuliček pájky. A také to bylo před dekádou. Celkový výsledek pro Volcano 750 Gold je tak -43 bodů.

Z důvodů vysvětlených dále jsem dostal i druhý vzorek, tak jsem se podíval i do něj. Pájení bylo poměrně srovnatelné špatné; zatímco SMD pájení bylo o něco lepší, celkově bylo ve zdroji ještě daleko víc ručně propájených míst, a to ještě hůř, než v tom prvním. Našel jsem 9 kuliček pájky různých velikostí. Opravdu srovnatelná bída.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama