MSI GeForce GTX 580 Lightning – legenda se vrací
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI GeForce GTX 580 Lightning – legenda se vrací

MSI GeForce GTX 580 Lightning – legenda se vrací | Kapitola 16

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 3. 2011 02:00 17

Seznam kapitol

1. Absolutní eso 2. Představení karty 3. Detaily 4. Pohled do nitra 5. Porovnání karet a specifikace 6. Testovací sestava 7. Testovací hry a metodika 1/2 8. Testovací metodika 2/2
9. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge 10. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 11. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 12. Stalker CoP, WiC, Unigine, Vantage 13. Shrnutí výkonu 14. Spotřeba a teploty 15. Přetaktování 16. Závěr

Když se dnes řekne „vymazlená grafika,“ většině se vybaví MSI se sérií Lightning. Po prvních nejistých krůčcích se tyto karty dostaly na absolutní vrchol výkonu i chlazení. Nyní jim sice na paty šlape Asus s DirectCu II, i tak ale na řešení MSI zdaleka nedosahuje. Představíme si nejnovější „majstrštyk“ z této řady. Je libo téměř 1 GHz na jádře?

Reklama
MSI GeForce GTX 580 Lightning – legenda se vrací
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon a taktování

Pokud se podíváme na výkon, nárůst je díky o pár procent vyšším taktům také jen mírný. Celkově hovoříme o nějakých šesti procentech, což není rozhodně mnoho. Vzhledem k vyšším taktům a výkonu, jež není vykoupen také vyšší spotřebou, je to ale docela úspěch. MSI má jednoznačně nejvýše továrně taktovanou GeForce GTX 580 na trhu, vyšší frekvence má jen verze od EVGA s vodním blokem. Většina výrobců se držela při zemi a vzhledem k rostoucí spotřebě nijak extrémně takty jádra ani nezvyšovali. I přesto ale tato karta nebude s ostatními soupeřit na vzduchu, k tomu stačí levnější kousky. Tahle karta má jediný úkol – rozdrtit dominanci v extrému, kde nekompromisně vede Asus a jeho DirectCu II monstr produkt s tříslotovým chlazením.

Do hry ale brzy vstoupí i třetí hráč, Gigabyte s jeho vlastní extrémní kartou série SOC. Kdo bude nakonec lepší je otázka. Asus sice nemá výbavu pro extrémní taktování, chybí mu měřící body a dva BIOSy, napájení má ale stejně dobré. Také Shamino dělá v této firmě dobrou práci a je možné navyšovat napětí až do 1,6 V jen pomocí software. Nepotřebujete tedy v-mod. jak se k tomuto faktu postaví MSI a Gigabyte uvidíme časem. V tuto chvíli je ještě těžké hodnotit, jaká karta bude lepší, rozřešení nastane už brzy. Ohledně výkonu na vzduchu je tato karta ale hodně dobrá, lze dosáhnout minimálně o 50 až 100 MHz vyšších frekvencí než u referenčních karet. Paměti jdou taktovat opravdu skvostně.

Provozní vlastnosti

Super je spotřeba na základních frekvencích. Je nižší než u referenčních karet, razantně stoupá až po přetaktování, kdy dosáhne na spotřebu duální GeForce GTX 590. To je ale u Fermi známá věc a majitel s ní musí počítat před koupí karty i zdroje. Naopak potěší samozřejmě chladič, jež je v základu téměř neslyšný i v zátěži. Dokáže také uchladit jádro GF110 těsně nad 60 stupňů, a to je skoro zázrak. Tenhle chladič je to nejlepší, co na trhu dnes máme a MSI na něj může být opravdu pyšné. Uchladí tiše kartu i při vysokém přetaktování. Pokud ale významně zvýšíte napětí nad 1,1 V, začne být i on se silami v koncích a bezpečně jej uslyšíte.

Osobní názor

Ještě před týdnem bych vám na otázku „jaká GeForce GTX 580 je nejlepší?“ odpověděl bez nejmenšího zaváhání: Asus DirectCu II, i když tříslotový chladič je problém. Dnes už bych váhal, sice nemám kartu MSI otestovanou pod dusíkem (Asus ano), a tak ještě nemohu udělat finální závěr, myslím ale, že MSI nezklame. Série Lightning má dobrou pověst z minulosti a myslím, že i tentokrát budeme hovořit o legendě. Skvělá výbava, tichý chladič a možnosti změn napětí tří veličin jsou jasným signálem – máme zde krále grafik s jedním GPU. Použité součástky, napájení a výběrová GPU jsou také velmi důležitým argumentem pro tuto kartu. Ano, udělujeme této kartě (stejně jako té minulé) doporučení redakce – nejvymazlenější "pětsetosmdesátka" na trhu... a basta.

Výhody a nevýhody

MSI GeForce GTX 580 Lightning – legenda se vrací
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI GeForce GTX 580 Lightning – legenda se vrací
i Zdroj: PCTuning.cz

Zlatá hvězda PCTuning za nejpropracovanější GeForce GTX 580 na trhu

MSI GeForce GTX 580 Lightning – legenda se vrací
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty a desku do testu zapůjčil MSI Czech republic

MSI GeForce GTX 580 Lightning – legenda se vrací
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitory pro testování grafik poskytlo HP Czech republic.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama