MSI Radeon HD 7970 – rovnocenný soupeř pro Kepler?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Radeon HD 7970 – rovnocenný soupeř pro Kepler?

MSI Radeon HD 7970 – rovnocenný soupeř pro Kepler?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 3. 2012 23:00 85

Seznam kapitol

1. Rekordman je tu 2. Představení 3. Detaily karty 4. Pohled do nitra karty 5. Porovnání karet a specifikace 6. Testovací sestava 7. Testovací hry a metodika 1/2 8. Testovací metodika 2/2 9. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge
10. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 11. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 12. Stalker CoP, WiC, Unigine, Vantage, 3D11 13. Nové hry (Battlefield 3, Skyrim, Mafia 2, Witcher 2) 14. Shrnutí výkonu, ceny 15. Spotřeba a teploty 16. Přetaktování 17. Kepler GK104 versus Tahiti XT 18. Závěr

Vládu nad grafikami s jedním GPU převzala minulý týden GeForce GTX 680 alias Kepler. Proti referenčnímu Radeonu HD 7970 nabízí vyšší výkon, nižší spotřebu, lepší hráčské featury a hlavně o pár set korun nižší cenu. Dnes se podíváme, zdali nejvymazlenější přetaktovaný Radeon HD 7970 Lightning od MSI může GeForce GTX 680 ohrozit.

Reklama
MSI Radeon HD 7970 – rovnocenný soupeř pro Kepler?
i Zdroj: PCTuning.cz

V prosinci byl poprvé představen Radeon HD 7970, výroba nereferenčních verzí trvá tři měsíce a je tedy čas na jejich uvedení. Jako vrchol, absolutní „majstrštyk“ přichází Radeon HD 7970 Lightning od MSI. Tato série je bezkonkurenčně to nejlepší co je poslední roky na trhu. Naprosto luxusní featury, napájení a zpracování prokázalo už mnohokrát své kvality a ani série Matrix od Asus nedosahuje kvality Lightning karet od MSI. Jednou z nejlepších grafik v historii byla právě GeForce GTX 580 Lightning. Dodnes drží řadu světových rekordů, šlo o grafiku která se prodávala jako housky na krámě, výrobce na ni musel hodně dobře vydělat.

V této tradici toho nejlepšího pro nadšence pokračuje dnes testovaná karta. Radeon HD 7970 Lightning přináší mnoho novinek jež jsme dosud na žádné kartě neviděli a posunuje laťku pro nejvymazlenější grafiku zase o kus výše. Co nám tedy může Radeon HD 7970 série Lightning nabídnout? Nejdříve si shrňme situaci kolem referenční karty. Ta nabízí slušný výkon a nízkou spotřebu. Má ale hlučný větrák, PowerTune nejde zcela vypnout a taktování bývá spíše průměrné. Maximem pro stoprocentní dlouhodobou stabilitu bývá takt kolem 1,2 GHz na jádře GPU.

Novinka od MSI nabízí možnost zcela vypnout PowerTune, dále nabízí dvakrát tak silnou napájecí kaskádu, je vybavená lepším a tišším chladičem. Kromě kopy specialitek pro extrémní taktovače nabízí i vyšší potenciál k přetaktování se stávajícím chlazením. Potěší i čtveřice DP výstupů a utilita Afterburner s možností měnit trojici napětí. Za to všechno si ale MSI nechá dobře zaplatit, karta je o 50 dolarů dražší než byla startovní cena referenčních Radeonů HD 7970. Cenovka je 599 dolarů, což je u nás něco kolem 13 500 Kč s DPH. Zdali je to mnoho za takhle vyšperkovanou kartu, vás necháme zhodnotit na konci naší recenze.

MSI Radeon HD 7970 – rovnocenný soupeř pro Kepler?
i Zdroj: PCTuning.cz

Než si kartu představíme na slajdech a také pod drobnohledem, pozastavme se ještě u jednoho zajímavého slajdu z prezentace a připomeňme si ho. Vidíme na něm jak šel čas s grafickými kartami řady Lightning od MSI. Ještě dnes si živě vzpomínám na první z nich, jež dorazila v létě roku 2009. Oním prvním pokusem o ovládnutí trhu s grafikami s vyšší přidanou hodnotou byla GeForce GTX 260 Lightning. Dodnes si pamatuji ten odporný zvuk chladiče, který se roztáčel do ukrutných otáček proto, že byl z výroby špatně nasazen na GPU. Po domácí korekci se už karta dala považovat za tichou, připomínám, že měla na tu dobu nadstandardních 2 GB paměti. V minulosti zapátrejte zde. Šlo o první kartu vyrobenou hlavně pro extrémní taktovače a nadšence.

Další z karet této řady – GeForce GTX 275 – testoval kolega Mirek a také se mu moc zamlouvala, přesvědčte se zde. Třetí kartou, která se nám dostala do ruky, byl legendární Radeon HD 5870 Lightning. Legendární neříkám nadarmo, tato karta doslova rozmetala tehdejší rekordy snad ve všech testech a benchmarcích. Kartě jsme sice nevěnovali celou recenzi (což je škoda), ale i tak jsem jí pod dusíkem otestoval u recenze základní desky. Tady se podívejte na pátý nejlepší výsledek na světě tehdejší doby. Předposledním zástupce těchto skvostů pak byla již téměř současná GeForce GTX 480 Lightning jež jsem měl pod dusík přislíbenou, nakonec k testu ale nedošlo. Její život trval jen několik týdnů, byla nahrazena.

Posledními přírůstky do této exklusivní rodiny byla GeForce GTX 580 LIghtning, jež nás dokonale ohromila a my jsme ji za to v recenzi náležitě ocenili. Radeon HD 6970 Lightning jsme netestovali, nebyl ničím zajímavý. Nešel ani dobře taktovat a jeho extrémní featury byly tedy zcela k ničemu, postrádal také top výkon a byl v podstatě prodejním propadákem. To dnes testovaný nástupce je zcela jiná liga...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama