Návod: Jak na levné nákupy her na internetu?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Návod: Jak na levné nákupy her na internetu?

Návod: Jak na levné nákupy her na internetu? | Kapitola 2

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

7. 8. 2014 06:00 21

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Steam 3. Origin, Desura 4. GOG 5. E-shopy s CD klíči
6. Slevové balíčky 7. Nákupy her na dalších místech 8. Srovnání cen 9. Platební metody

Nabídka na trhu s hrami se neustále rozšiřuje, do hry vstupují nový a nový hráči a konkurenční boj ještě nabírá na obrátkách s masivními slevovými akcemi digitální distribuce, které často přinášejí skvělé AAA hry téměř za pakatel. Jak se v těchto slevových akcích a nabídkách orientovat a kterak levně nakupovat hry na internetu vám prozradíme na následujících řádcích.

Reklama

Steam

Pro podporu své nově vznikající distribuční služby Steam se společnost Valve v roce 2004 rozhodla donutit hráče aktivovat si přes Steam klienta hru Half-Life 2. V den vydání hry se to mnoha hráčům nepovedlo, servery byly zahlcené a na jejich opravu se mnohdy čekalo i dlouhé hodiny. Samotné stažení hry pak taky docela trvalo, což mělo za následek, že většina hráčů Steam zpočátku nenáviděla. Dnes ho však ta samá většina hráčů miluje, čím to je?

V první řadě je to skutečnost, že Steam je zdaleka největší digitální distribuční síť, kde si na jednom místě můžete pohodlně koupit většinu AAA her i malých nezávislých titulů. Vedle široké nabídky nejrůznějších her je pak hlavním tahákem Steamu komunita a neustále se zlepšující služby, které uživatelům umí zpříjemnit život.

Návod: Jak na levné nákupy her na internetu?
i Zdroj: PCTuning.cz

V nedávné době na Steam přibyla například možnost doporučit či nedoporučit herní titul ostatním hráčům, čehož mohou lidé využívat v případě, že o koupi dané hry nejsou ještě úplně rozhodnuti. Společnost Valve při tvorbě této funkce přitom vycházela ze zkušeností jiných distribučních kanálů (například Google Play) a tak do služby namísto přesnějšího číselného hodnocení zakomponovala pouze dvě možnosti – tedy doporučuji (palec nahoru)/nedoporučuji (palec dolu). Tuto ikonku pak vedle klasického slovního hodnocení doplnila ještě údajem, jak dlouho hodnotící uživatel tuto hru hrál, což zabraňuje v řádění tzv. „trollům“, kteří jsou schopni hanit titul třeba jen na základě jeho názvu.

Další příjemnou novinkou Steamu je zavedení sběratelských karet, které si hráči otevírají hraním. Tyto karty si můžeme střádat, nebo s nimi třeba obchodovat, což je samo o sobě docela zábavné. Do takto přístupného a vřelého prostředí se pak hráči rádi vrací a také tu utrácí. To však neznamená, že na Steamu vždycky najdete ty nejlepší ceny.

Zdaleka nejvýhodnější nákupy na Steamu uskutečníte v době různých výprodejů. Nedávno proběhl letní výprodej her, po Vánocích Steam zase bývá vánoční výprodej her, a vedle toho v průběhu roku bývají slevy na vybrané tituly. V době psaní článku zde např. najdete ve slevě vesmírnou strategickou hru FTL zlevněnou z 9,99 € na 3,39 €, logickou plošinovku Trine 2: Complete Story zlevněnou z 16,99 € na 3,39 €, nebo RPG Transistor zlevněné z 18,99 € na 12,72 €.

Návod: Jak na levné nákupy her na internetu?
i Zdroj: PCTuning.cz

S výraznými slevami se pak na Steamu dají nakoupit i hry v předprodeji nebo v tzv. „early access“ (předběžném přístupu). Zde můžete výhodně koupit třeba strategii Planetary Annihilation za 22,99 € (zlevněnou z 45,99 €), Dead Rising 3 Apocalypse Edition za 44,99 € (původně 49,99 €), nebo The Witcher 3: Wild Hunt za 49,99 € (původně 59,99 €).

V případě koupě hry předem je problémem, že si na její hraní musíte počkat a navíc vám nikdo nezaručí její finální kvalitu, takže (alespoň v některých případech) jde trošku o sázku do loterie. U early access pak hru sice můžete předem hrát, ale běžně se přitom setkáte se spoustou chyb, které kazí dojmy z hraní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama