Návod: Jak přetaktovat a naladit váš Ivy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Návod: Jak přetaktovat a naladit váš Ivy Bridge

Návod: Jak přetaktovat a naladit váš Ivy Bridge | Kapitola 10

Michal Šimonek

Michal Šimonek

27. 8. 2012 03:00 19

Seznam kapitol

1. Procesor Intel Ivy Bridge a čipset Intel Z77 2. Nutná trocha intelovské teorie pro taktování 3. Nastavení BIOSu a jednotlivé pojmy I. 4. BIOS nastavení a další vysvětlení pojmů II 5. Testovací sestava a výběr testů
6. Měření výkonu v základu 7. Přetaktování v praxi a výsledky měření 8. Přetaktování pouze pro benchmarky a vliv RAM 9. Provozní vlastnosti a další zajímavosti přetaktování 10. Závěr

Před pár měsíci jsme si pro vás připravili návod na taktování a ladění procesorů AMD Bulldozer. Už tehdy jsme dostali nápad na pokračování a zároveň se dočkali i různých přání a dotazů na téma overclockingu pro procesory Ivy Bridge. Vše najdete v dnešním volném pokračování, kde do detailů rozebereme každé úskalí.

Reklama
Návod: Jak přetaktovat a naladit váš Ivy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes jsme si ukázali zajímavé možnosti overclockingu s procesory Ivy Bridge na jedné z nejpovedenějších desek současnosti pro čipset Intel Z77. I když jsme se věnovali v praxi klasickému taktování na vzduchu, pod tekutým dusíkem je Ivy Bridge často nevyzpytatelný, přesto všechno zábavný. Kdyby vás zlákala dráha ladění pod dusíkem, nezapomeňte na některé věci, které jsem popsal v kapitole o nastaveních BIOSu a hlavně nepodceňujte kompletní izolaci desky. U izolace se zaměřte hlavně na celou napájecí část pro procesor a paměti.

 

Ivy Bridge je sice mírně hůře taktovatelný než jeho předchůdce Sandy Bridge, ale hrubým výkonem tento deficit dorovnává. Platí přibližně výrok, že výkon Sandy Bridge je identický jako přibližně o 100 MHz až 150 MHz méně taktovaný Ivy Bridge. Mnohé uživatele může na taktování Ivy Bridge bavit také vysoký potenciál pro ladění a taktování pamětí a nebo použitelné zvyšování BCLK například pro taktování na zamčených procesorech. Také není nutné při běžném taktování Ivy Bridge tolik řešit napětí pro System Agent a IO.

 

Po dnešním článku můžete využít i přibližných hodnot profilů, které jsem v pár testech proměřil včetně spotřeby, napětí a maximálních teplot. Ne každý totiž taktuje na úplné maximum svého miláčka a raději hledá kompromis výkonu i spotřeby, a nebo naopak procesory podvoltuje pod nominální mez. Také budu rád, pokud mě budete zásobit případnými dalšími nápady a tipy.

 

Nejpopulárnější platformu současnosti máme za sebou a abychom navázali na pokračující tradici a mnohým přetaktování usnadnili, v příštím díle poladíme zatím nevydanou platformu APU, AMD Trinity.

Návod: Jak přetaktovat a naladit váš Ivy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Poděkování patří zastoupení AMD za dlouhodobou zápujčku grafické karty Radeon HD 7870

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama