Návod na instalaci SSD do PS5
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Návod na instalaci SSD do PS5

Návod na instalaci SSD do PS5

David Jiránek

David Jiránek

21. 10. 2021 10:30 1

Seznam kapitol

1. Výběr disku a příprava konzole 2. Otevření konzole a osazení SSD 3. Formátování SSD a první spuštění

Před necelým rokem se začala prodávat konzole Playstation 5 a od té doby na ní můžeme pařit jeden skvělý titul za druhým. Ať už opakovaně umíráte v Returnalu a Deathloopu, chytáte padouchy se Spidermanem nebo jen obdivujete krásnou přírodu v Horizon Zero Dawn, jistě jste si s přibývajícím počtem her všimli jedné slabiny konzole. Jde samozřejmě o velikost úložiště. Aktualizace firmwaru naštěstí umožňuje přidat do interního konektoru M.2 další disk a v následujících řádcích ukážeme, jak toho plně využít.

Reklama

Playstation 5 umožňuje instalaci her na externí disk, má to ale řadu háčků. Velkou překážkou je fakt, že tituly vytvořené přímo pro PS5 lze spouštět pouze z interního úložiště, které má na dnešní poměry relativně malou kapacitu. Naštěstí Sony před pár dny vypustilo aktualizaci, která odemyká interní slot M.2 pro další disk a spouštět z něj next-gen hry. Díky Samsungu jsme si upgrade úložiště vyzkoušeli a provedeme vás krok za krokem tím, jak úložiště rozšířit na více než dvojnásobek při zachování extrémně krátkých načítacích časů.

Krok 1: výběr disku

Jakmile zjistíte, že další hru už prostě na interní disk nedostanete, začnete se rozhlížet po vhodném rozšiřujícím SSD. Jeho výběr může být trochu složitější, Sony totiž přišlo s řadou požadavků. V bodech si je shrneme.

  • Rozhraní: PCIe Gen4x4 M.2 NVMe
  • Kapacita: 250 GB až 4 TB
  • Formát: 2230, 2242, 2260, 2280 a 22110
  • Velikost:
    • Šířka až 25 mm
    • Délka: podle formátu – 30/42/60/80/110 mm
    • Tloušťka: až 11,25 mm (až 8 mm nad deskou, až 2,45 mm pod deskou)
  • Rychlost čtení: 5 500 MB/s a více
  • Patice: Socket 3 (Key M)

Nejdůležitější specifikací je samotné rozhraní M.2 NVMe SSD s podporou PCIe Gen 4.0 a rychlostí alespoň 5 500 MB/s. Pokud takový disk naleznete, dalším krokem je kontrola rozměrů. Lepší odvod tepla, tedy heatsink, je doporučený, nicméně my jsme se bez něj při krátkodobém testování obešli.

Návod na instalaci SSD do PS5
i Zdroj: PCTuning.cz

V našem případě pro instalaci použijeme SSD od Samsungu. Jejich řada SSD 980 PRO splňuje všechny požadavky s naprostým přehledem. Rychlost čtení se pohybuje až na 7 000 MB/s, zápis až 5 000 MB/s. Tyto parametry jsou naprosto špičkové a Samsung tak můžeme doporučit. Ostatně instalaci takového SSD máme již vyzkoušenou a vše fungovalo na první pokus.

Krok 2: příprava konzole

Ještě před samotnou instalací SSD do konzole je nutné stáhnout poslední aktualizaci. Právě ta odemkla možnost využít interní slot a pokud tento krok uděláte před nainstalováním disku, usnadní vám to následné zprovoznění SSD.

Zda máte konzoli aktualizovanou, zjistíte v nastavení systém > systémový software > aktualizace a nastavení systémového softwaru. M.2 SSD vyžaduje firmware ve verzi 21.02-04.00.00 a novější.

Návod na instalaci SSD do PS5
i Zdroj: PCTuning.cz

Máte-li po instalaci nejnovějších aktualizací v mechanice médium s hrou, vytáhněte jej, konzoli následně zcela vypněte a odpojte od napájení, HDMI a všech připojených zařízení. Poté odšroubujte i samotný stojan konzole bez ohledu na to, v jaké poloze Playstation 5 máte. Stojan i se šroubkem nechte bokem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama