Nejlepší střílečky všech dob: od roku 2001 do současnosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Nejlepší střílečky všech dob: od roku 2001 do současnosti

Nejlepší střílečky všech dob: od roku 2001 do současnosti

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

26. 2. 2015 06:00 68

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Max Payne, Mafia 3. Battlefield, Vietcong 4. Call of Duty, Far Cry 5. Painkiller, F.E.A.R. 6. Prey, ArmA
7. S.T.A.L.K.E.R., BioShock 8. Crysis, Dead Space 9. Left 4 Dead, Borderlands 10. Metro 2033, Bulletstorm 11. Co se nevešlo...

Po přehledu historických stříleček se budeme věnovat nejlepším počítačovým hrám z novodobé historie. Většinu z nich už budou pamatovat i mladší hráči. A pokud jim nějaká unikla, není problém to dohnat. Oproti těm historickým mají řadu výhod, mimo jiné i moderní schéma ovládání a povětšinou také grafiku, na kterou se i dnes dá dívat.

Reklama

Střílečky, ať už z pohledu první či třetí osoby, jsou vůbec nejoblíbenějším herním žánrem. Spousta z nich měla velký úspěch a vyústila v populární herní série, jiné zase daly vzniknout konkurenčním hrám a novým herním ságám.

Chtěli jsme si připomenout ty nejlepší a představit je i těm, kterým z nějakého důvodu unikly.

Ve výběru nenajdete některé hry, které by tam zařazeny být mohly, protože vypadají jako střílečky, mají prvky běžně používané ve střílečkách (hraní z pohledu první osoby, střílení nepřátel mířením přes mířidla či zaměřovače) a více či méně se jako střílečky také hrají, ale jinak jde o skloubení několika různých žánrů, přičemž ty další žánry převažují.

Kromě RPG to obvykle bývají stealth akce či akční adventury. Patří k nim třeba Fallout 3, v diskuzi pod minulým článkem propíraný System Shock 2, Deus Ex anebo třeba stealth hry jako Thief či série Splinter Cell. Spousta z nich balancuje na pomezí žánrů a tak je to spíš otázka toho, jak daný titul vnímá konkrétní hráč.

Kvůli obrovskému množství titulů patřícím k tomuto žánru jsme článek rozdělili chronologicky do dvou částí. V té první jsme se věnovali hrám a herním sériím, které odstartovaly v letech 1991–2001.

Dnes se podíváme na ty modernější, které se na našich počítačích objevovaly od roku 2001 až do současnosti (snad jen s výjimkou těch úplně nejnovějších, u kterých až delší čas prověří, jestli jde o tituly, na které se bude vzpomínat i po letech).

V první části dostaly prostor klasické hry jako Heretic, Doom nebo Hidden and Dangerous i herní série, které svou pouť odstartovaly už před mnoha, mnoha lety a díky stále novějším dílům drží krok s dobou. Těch posledních jsme se dočkali jen nedávno, nebo na ně dokonce zatím netrpělivě čekáme (jde třeba Medal of Honor: Warfighter z roku 2012, Wolfenstein s podtitulem New Order nebo neustále odkládaná PC verze Grand Theft Auto V).

Sága 3D Wolfensteinů na PC odstartovala už v roce 1992, poslední hry s podtitulem New Order jsme se dočkali loni před prázdninami.
i Zdroj: PCTuning.cz
Sága 3D Wolfensteinů na PC odstartovala už v roce 1992, poslední hry s podtitulem New Order jsme se dočkali loni před prázdninami.

Hry jsou v článku seřazené chronologicky podle toho, kdy se objevily, nebo v závislosti na tom, kdy vyšel první díl série.

U herních titulů, které se dostaly do nejužšího výběru, jsem v případě, že jde o série, doplnila i výčet PC verzí, které v rámci dané značky vyšly a někdy také datadisky, které byly k jednotlivým hrám k dispozici. U každé série jsem pak ještě doplnila i to, který díl se podle mého názoru vydařil nejvíce (ale tady už jde opravdu o čistě subjektivní názor).

Na některé tituly jsme určitě v redakci pozapomněli, spoustu z nich jsme vypustili, protože i přes své nesporné kvality nebyly mezi hráči tak populární nebo neznamenaly pro herní průmysl tolik, jako ty v nejužším výběru. Některé z nich najdete ještě připomenuté alespoň prostřednictvím videa na závěrečné straně.

Samozřejmě uvítám vaše případné poznámky k celkovému výběru herních titulů i herních sérií. Určitě mi dejte vědět, co v těchto článcích nejvíce postrádáte!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama