Notebook Asus G750JZ – monstrum s GeForce GTX 880M
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Notebook Asus G750JZ – monstrum s GeForce GTX 880M

Notebook Asus G750JZ – monstrum s GeForce GTX 880M | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 3. 2014 16:00 46

Seznam kapitol

1. Starý notebook + stará grafika = nový název! 2. Představení, balení a specifikace 3. Slajdy, vlastnosti 4. Asus G750JZ - hardware I. (CPU, GPU) 5. Asus G750JZ - Hardware II. (disky, paměť) 6. BIOS a software
7. Zpracování, konektory a repro 8. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 9. Výkon procesoru (Core i7-4700HQ) 10. Testy herního výkonu (GTX 880M) 11. Galerie notebooku 12. Závěr

Potřebujete i na cestách hrát bez kompromisů na plném HD rozlišení? Asus pro vás má vždy řešení: starší, ale oblíbený model G750JH s nejnovější grafikou od Nvidie. Nejde o nic slabšího než o dnes uvedenou GeForce GTX 880M – GTX 780M s vyššími takty 8 GB pamětí. Vyplatí se upgrade na nejvýkonnější notebookovou GeForce?

Reklama
Notebook Asus G750JZ – monstrum s GeForce GTX 880M
i Zdroj: PCTuning.cz

Finální verdikt je dnes opět snadný, tohle je zkrátka nejvýkonnější současný herní notebook s úhlopříčkou 17,3" a jednou grafickou kartou. Procesorový výkon sice není nejvyšší možný, přesto jde o špičku. Zpracování a celkový vzhled jsou výborné. Vytknout můžeme snad jen vysokou hmotnost, nesnadné přenášení a slabší baterii pro hraní. Podívejme se na detailní verdikt.

Výbava, spotřeba, baterie

Výbava je velmi dobrá, možností připojení dalších zařízení je spousta, baterie dokáže i takto výkonný notebook živit při brouzdání webem nebo sledování HD videa mezi třemi až čtyřmi hodinami. Celkem dobrá je i naměřená spotřeba při běžné práci nebo zábavě. V plné herní zátěži je ale spotřeba vysoká (200 W), odpovídá to ale osazeným komponentám. Mohlo to být lepší, ale žádná katastrofa to není. Tento notebook zkrátka musí být při hraní blízko zásuvky, jinak to nejde.

Komponenty

U tohoto stroje bylo vše podřízeno maximálnímu hernímu výkonu, platíme za to ale vysokou hmotností. Osazený procesor je výkonný dost. Model Core i7-4700HQ můžeme postavit výkonem někde mezi Core i5-4570K a Core i7-4770. Na většinu aplikací výkon solidní. Škoda vysokých teplot procesoru a nemožnosti ho nějak popohnat taktováním. Kapacita operační paměti 32 GB je více než dostatečná, zde není co vytknout. Systémový disk složený ze dvou SSD v RAIDu jistě potěší každého. Vše je bleskové, jak start počítače, tak načítání her i aplikací.

GeForce GTX 880M je přejmenovaná GeForce GTX 780M s větší pamětí a vyššími frekvencemi, nic víc. Jde jednoznačně o nejvýkonnější mobilní grafiku, to je jisté. Čip při taktu 993 MHz jede s daným nastavením na hranici svých možností a žádné další taktování nebylo možné, posunul jsem se jen o 30 MHz a to nemělo ani cenu měřit. I přesto se ale pohybujeme na úrovni výkonu desktopové GeForce GTX 680. Tento výkon stačí pro většinu dnešních her, kdy si je budete moci dopřát na maximum i na HD displeji tohoto notebooku.

Osobní názor

Závěrem tedy subjektivní shrnutí. Jednoznačným pozitivem je výkon, procesorový i herní je absolutně špičkový. Také dva SSD, velký druhý disk a mechanika Blu-ray jsou jasným kladem stroje. Potěší také kapacita paměti, 32 GB nevídáme každý den. Největším překvapením pak bylo chlazení, je solidně tiché i při dlouhém hraní a hlavně dokáže uchladit CPU i GPU na teploty, při kterých není nutné omezovat výkon kvůli přehřívání. Jako první notebook co jsem kdy testoval, zvládl tento stoprocentní zátěž GPU i CPU zároveň.

I když hlučnost není nijak nepříjemná, večer o počítači budete bezpečně vědět. Pokud si nasadíte sluchátka nebo pustíte repro nahlas, dá se to snést. Nepotěšila mě také nemožnost ladit systém v BIOSu nebo v software. Zde Asus jaksi zapomněl přibalit ke svým nejvýkonnějším notebookům nějakou utilitu na správu systému. Hodily by se propracovanější profily spotřeby, třeba i herní profily s různým výkonem, možnost ovládat komponenty stroje jen z prostředí Windows bych také ocenil. Tady je Asus za konkurencí pozadu. Závěrečné shrnutí je tedy zřejmé, nejvýkonnější notebook z nabídky Asus, vlajková loď G750JH dostal novou grafickou kartu, a s tím stoupl jeho výkon. Nic dalšího nového notebook nepřináší, jde už o prověřený model.

Notebook Asus G750JZ – monstrum s GeForce GTX 880M
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení notebooku děkujeme společnosti ASUS Czech Republic

Notebook Asus G750JZ – monstrum s GeForce GTX 880M
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama