Nová MSI RTX 2060 Ventus s 12 GB GDDR6: Lepší než RTX 3050
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek Nová MSI RTX 2060 Ventus s 12 GB GDDR6: Lepší než RTX 3050

Nová MSI RTX 2060 Ventus s 12 GB GDDR6: Lepší než RTX 3050 | Kapitola 30

Adam Vágner

Adam Vágner

13. 7. 2022 06:30 30

Seznam kapitol

1. Představení karty 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. 3D Mark Fire Strike a Fire Strike Extreme 5. 3DMark Time Spy a Time Spy Extreme 6. Aliens vs. Predator 7. Death Stranding (TAA, DLSS) 8. F1 2020 (TAA, DLSS) 9. Far Cry New Dawn 10. GTA V 11. Metro Exodus, bez ray tracingu 12. Metro Exodus, ray tracing, DLSS 13. Shadow of the Tomb Raider, DXR, DLSS 14. The Division 2 15. The Witcher 3
16. World of Tanks 17. Chování boost v AvP 18. Chování boost v F1 2020 19. Boost v Metro Exodus 20. Boost ve World of Tanks 21. Boost v Metro Exodus – manuální regulace otáček + úprava taktů 22. Boost ve World of Tanks – manuální regulace otáček + úprava taktů 23. Spotřeba sestavy 24. Poměr výkon/watt, náklady na provoz 25. Chování ventilátorů 26. Hlučnost 27. Teplota GPU 28. Průměrný výkon 29. Cena, poměr cena/výkon 30. Závěrečné shrnutí

O čtvrtinu vyšší výkon než RTX 3050, 4 GB paměti navíc, vyšší výkon než původní 6GB verze a do konce týdne akční cena devět tisíc – to momentálně nabízí 12GB RTX 2060 Ventus OC od MSI. Snad až na spotřebu je ve všech ohledech atraktivnější volbou než nejlevnější GeForce z poslední generace.

Reklama

Závěrečné shrnutí

12GB RTX 2060 jsem si do testu nevyškemral proto, že by to byla karta výhodná ve všech ohledech. Hlavně na spotřebě a na ni navázané hlučnosti je znát, že patří do minulé generace. Na konstrukci dostupných modelů je zase vidět tlak na co nejnižší cenu. Není to zkrátka nic pro příznivce odhlučněných počítačů a prémiových karet se špičkovými chladiči.

Spíše jsem chtěl dnešním testem upozornit na to, že kombinace 12GB paměti a výkonnější varianty čipu z dělá z reinkarnované RTX 2060 pro hráče po stránce výkonu i poměru cena/výkon podstatně výhodnější volbu, než je momentálně RTX 3050 a další „levné“ herní karty. Neberte tak dnešní článek ani tak jako doporučení k nákupu 12GB RTX 2060, ale spíše jako varování před nákupem RTX 3050 nebo GTX 1660 za aktuální ceny.

Kvůli tomu, že jdou RTX 3050 i za devět tisíc stále na dračku coby nejlevnější karty nové generace, ani v současné situaci prakticky neklesají ceny levnějších karet.

RTX 3050 je na našem trhu stále podstatně dražší, než je doporučených 7400 korun, a ceny povětšinou převyšující devět tisíc dělají z RTX 3050 opravdu nevýhodnou herní grafiku. A s vyšší cenou RTX 3050 se vezou i předražené GTX 1650 nebo GTX 1660, obchodníky nic nenutí, aby je zlevňovali.

Prakticky totéž platí pro 6GB verze RTX 2060. Vedle o pár stovek dražší a výkonnější 12GB RTX 2060 se nákup 6GB verze nevyplatí. Ale i ta 6GB varianta je při cenách pod devět tisíc z hlediska výkonu i poměru cena/výkon mnohem atraktivnější volbou, než jsou modely RTX 3050 za devět tisíc a víc.

Totéž ale pochopitelně neplatí pro dražší modely RTX 2060 12G – pokud byste za takovou kartu měli dát přes deset tisíc, je už lepší sáhnout po 12GB RTX 3060.

Vydrží vám déle

Kromě vyššího výkonu oproti RTX 3050 bude mít RTX 2060 díky 12 GB paměti i o nějaký rok dva delší morální životnost než aktuální „levné“ herní grafiky s obvyklými 6 nebo 8 GB paměti. S vylepšenou RTX 2060 tak může v jejím blízkém okolí soupeřit jen o něco dražší a asi o 15–18 % výkonnější RX 6600 XT, ale to platí jen, pokud budeme mluvit čistě o průměrném herním výkonu ve hrách bez DLSS a ray tracingu. Při aktivním DLSS 2.x bude mít GeForce v nemalém počtu her výkonnostní převahu (s tím, že má navíc 4 GB paměti k dobru). S ray tracingem je na tom aktuální generace Radeonů taktéž po stránce výkonu ve většině her hůře než obdobné GeForce, ale to bude u nižších modelových řad asi málokoho trápit.

Proti DLSS 2.x už AMD nabídlo FSR 2.0, ale u něj si ještě rok dva počkáte, než se podpora objeví ve větším počtu her. A pak je tu ještě RX 6600, ale s ní neušetříte téměř nic – má nižší výkon a taktéž o třetinu nižší kapacitu pamětí. Výhodu má v podstatě jen v nižší spotřebě a podpoře FreeSync i přes HDMI 2.0.

Nepotěší hlučnost

Asi největším nedostatkem testovaného modelu je zbytečně agresivní nastavení regulace otáček ventilátorů. Minimální rychlost ventilátorů 1440 ot./min se nezdá zase tak vysoká, ale atypické MSI Torx 2.0 mají vyšší počet lopatek a větší průtok vzduchu než běžné nízkoprofilové větráky a v perforovaných skříních budou slyšet i bez zátěže.

U GeForce řady RTX 20 Founders Edition byla obvyklá hodnota otáček bez zátěže 1500 ot./min, ale i na vyšších otáčkách měly ventilátory nižší průtok a byly tišší. Ventus už je docela slyšet – je hlučnější než některé prémiové karty v zátěži. Problém je, že softwarovou regulací to nespravíte; minimum, na které lze výkon ventilátorů nastavit, je 41 % a níž vás nastavení nepustí.

V běžných sestavách, u kterých se nikdo netrápil s odhlučňováním, to nebude vadit, tam hluk překryjí systémové ventilátory za prachovými filtry. Pokud ale máte ve skříni kvalitní větráky připojené k desce a pohráli jste si v BIOSu s jejich regulací podle teplot, aby byl počítač při nenáročných činnostech co nejtišší, nejspíš už vás bude hluk grafiky při běžné práci s počítačem otravovat.

A vysoká hlučnost platí i pro kartu v zátěži – regulace žene ventilátory ještě daleko za 2000 ot./min, i když do dosažení teplotního limitu grafického čipu zbývá ještě deset stupňů Celsia a kvůli teplotám čipu to není nutné. Ale tady už se dá výkon ventilátorů srovnat třeba pomocí firemního MSI Afterburner a vlastní křivky pro regulaci otáček ventilátoru.

Dodělejte doma

Nastavení regulace je v podstatě jen softwarová záležitost, kdykoliv to může změni nová verze BIOSu, otázka je, jestli ji ještě někdo udělá. Další možností je modifikace BIOSu, ale to už nejde tak jednoduše jako kdysi, a třetí (nedestruktivní) možnost je vyrobit si redukci s odporem pro snížení napětí napájení a zapojit jej mezi kartu a ventilátory. To vedle otáček v idle ale sníží i maximální otáčky ventilátoru a s tím i maximální výkon chladiče.

Nejjednoduší cestou je ladění regulace přes běžné prográmky k tomu určené. Když upravíte křivku pro regulaci ventilátorů, k tomu trochu přiškrtíte limit spotřeby a naopak zvednete takty čipu a pamětí, výkon zůstane stejný, spotřeba klesne o pár desítek wattů a karta v zátěži ztichne na úroveň, kterou už lze označit za nadprůměrnou – více viz dvě kapitolky, které následují po základních testech provozních vlastností a přihodil jsem je kvůli tomu, že tentokrát tovární nastavení regulace jinak zajímavé kartě vysloveně ubližuje.

S upraveným nastavením už bude s kartou spokojená většina majitelů s výjimkou těch nejnáročnějších, ale takoví po levných grafikách nejdou.

Nová MSI RTX 2060 Ventus s 12 GB GDDR6: Lepší než RTX 3050
i Zdroj: PCTuning.cz

RTX 2060 Ventus 12G OC od MSI najdete do konce týdne za akční cenu 8990 Kč s DPH v CZC.CZ, T.S. Bohemia a Smarty. Před touto akcí, která začala minulý týden, ale nebyla o karta mnoho dražší – cena začínala na 9400 korunách s daní.

Pokud nechcete čekat na další pokles cen, je v současnoti jedinou zajímavou alternativou příplatek na jeden ze tří modelů RX 6600 XT s cenovkou pod deset tisíc nebo příplatek přes tisíc korun na výkonnější RTX 3060

Mít lépe zvládnutou regulaci, dal bych kartě stříbro, kvůli vyšší hlučnosti to bude bronz. Když pominu podstatně slabší RX 6500 XT, je 12GB RTX 2060 (bohužel) jediná herní grafika s cenou pod devět tisíc, kterou má dnes smysl kupovat, jestli vám má vydržet na pár let hraní moderních her.

MSI RTX GeForce 2060 Ventus 12G OC
KLADYZÁPORY
vysoký výkon pro 1080p a 1440pbez zátěže aktivní chlazení a vysoké minimální otáčky ventilátorů, ani bez zátěže není karta neslyšná
12 GB pamětipři standardním nastavení v zátěži velmi hlučná
podpora DX12 Ultimatehorší poměr výkon/watt než aktuální generace
chladič má rezervu pro ruční úpravu otáček ventilátorunelze navýšit power limit pro vyšší přetaktování
podstatně vyšší výkon než RTX 3050 při podobné ceně 
lepší poměr cena/výkon než RTX 3050 
Orientační cena s DPH: 9 000 Kč

Po stránce výkonu i kapacity pamětí má 12GB RTX 2060 nad levnějšími herními kartami výrazně navrch při zajímavé ceně. Dobrý poměr cena/výkon je bohužel vykoupený tím, že karta není ani bez zátěže tichá a při továrním nastavení je v zátěži velmi hlučná. S trochou námahy to ale napravíte a pozitiva výrazně převáží, proto kartě udělujeme bronzové ocenění.

PCTuning bronze award
i Zdroj: PCTuning.cz
PCTuning bronze award
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama