Nová platforma AMD AM1: Athlon X4 5150 a deska Asus AM1I-A
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Nová platforma AMD AM1: Athlon X4 5150 a deska Asus AM1I-A

Nová platforma AMD AM1: Athlon X4 5150 a deska Asus AM1I-A | Kapitola 14

Michal Šimonek

Michal Šimonek

24. 4. 2014 03:00 30

Seznam kapitol

1. AM1 - Základní platforma pro spořivé 2. Teorie z rychlíku 3. Procesor 4. Základní deska Asus 5. Napájení a čipy na desce 6. Bios a software desky 7. Testovací sestavy a výběr testů
8. Měření výkonu - přehrávání videa, paměťové testy a výpočty 9. Měření výkonu - rendering, video, komprese a šifrování 10. Výkon grafické části - 3D Marky 11. Výkon grafické části - herní testy 12. Provozní vlastnosti 13. Přetaktování CPU a iGPU 14. Vyplatí se Kabini?

V lednu AMD uvedlo APU Kaveri s jádry Steamroller B, nyní jsme se dočkali uvedení levné platformy AM1 s procesory Athlon a Sempron s kódovým označením Kabini a architekturou Jaguar. Pro hraní her nebo domácí videostřižnu se sice nehodí, milovníky HTPC či levných a hlavně úsporných počítačů ale určitě potěší.

Reklama
Nová platforma AMD AM1: Athlon X4 5150 a deska Asus AM1I-A
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovaný procesor z rodiny Kabini se ukázal jako malý, ale silný hráč. Je to až kuriozní, ale AMD se v poslední době nejvíce daří malé lowendové čipy a celkem i APU střední třídy. Kabini je po Bobcatu dalším důkazem. Malý, aktivně chlazený procesorek s cenou okolo tisíce korun a se zanedbatelným příkonem se ukázal být v některých výkonostních testech docela svižným.

S vyšším modelem, který nabízí citelně vyšší takt, by to mohlo být ještě zajímavější. SoC řešení tohoto čipu musím zařadit také mezi plusy (vlastně to zlevní i samotnou desku). K tomu si připočítejme integrovanou grafickou kartu architektury GCN a můžete směle zavzpomínat na herní orgie Quake III, Quakelive a nebo Counter Strike s velmi vysokými FPS. S přihmouřením oka si zahrajete na nízké detaily a nižší rozlišení i některé novější herní tituly. S přehráváním většiny filmů – nejspíš ani těch s nižším tokem pro eventuální 4K rozlišení – nebudete mít potíže, tento prcek je díky akceleraci zvládá. Možnost upgrade procesoru a komplexnost platformy vybízí k sestavení malého designového PC někam do obýváku.

Základní deska boduje rozměry. mini-ITX je pro tuto platformu snad jediný smysluplný formát (mATX snad jen v nejvyšší nouzi). Na desce mohu pochválit solidní PCB včetně použitých součástek, konektivitu zahrnující nejen moderní porty, jako jsou USB 3.0 a SATA 6 Gb/s, ale i porty COM, LPT konektorem a i starším grafickým výstupem VGA. PCIe x4 je spíše jen doplňkem pro nějakou z karet PCIe. Možnosti nastavení BIOSu jsou poměrně bohaté, chválím možnost změny BCLK.

Také výsledek přetaktování byl příjemným překvapením. Regulace dvou ventilátorů je možná jak pomocí PWM, tak přes DC. Cena okolo 850,- korun se jeví adekvátní, za celý základ s procesorem tedy zaplatíte přibližně 2000,- Kč. Škoda jen, že základní deska nemá třeba jako bonus konektor pro externí adaptér na 12 V (ale to možná souvisí s přítomností slotu PCIe).

Zanedlouho ještě do srovnání přidáme vedle nejpomalejšího Sempronu ještě platformu Intel Baytrail. Bude to myslím zajímavé porovnání.

Osobní názor

Vzhledem k cenám procesorů a taktéž základních desek lze sestavu doporučit jako nenáročný kancelářský stroj anebo coby domácí HTPC či PC pro běžnou činnost. Díky přítomnosti moderních rychlých konektorů SATA a podpoře USB 3.0 spolu se staršími konektory využitelnými pro různé čtečky kódu, servisní rozhraní apod. nalezne tato platforma využití nejen v domácnosti, ale i v průmyslové sféře.

Při výběru zdroje pamatujte na nízkou spotřebu celé platformy. Pohybuje se na hodnotách, při kterých mají běžně prodávané zdroje nízkou účinnost! Bude lepší se poohlédnout po nějakém pico zdroji okolo 150 W. Pro domácí PC bych se rozhodoval jen mezi Athlonem 5150, anebo topmodelem 5350. Udávaný příkon je stejný, zahřívání nízké, rozdíl frekvencí 450 MHz. I když za poměrně vysoký příplatek asi 250,- korun oproti 1140,- Kč za Athlon 5150.

Při krátkodobém používání na mini PC působil svižně a nesetkal jsem se s pocitem zadrhávání. Starší hry si navíc zahrajete i na tomto slabším integrovaném jádře. Chladič mě překvapil poměrně tichým provozem, ale k nějaké extrémní hlučnosti snad ani není důvod, samotný procesor CPU půjde uchladit i pasivně zcela bez problémů.

Nová platforma AMD AM1: Athlon X4 5150 a deska Asus AM1I-A
i Zdroj: PCTuning.cz

Nová platforma AMD AM1: Athlon X4 5150 a deska Asus AM1I-A
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor v kombinaci s touto základní deskou získávají stříbrné ohodnocení redakce za slušný základní výkon pro méně náročné uživatele, solidní výbavu, nízký příkon a celkovou cenovou dostupnost celé platformy AM1. V případě základní desky je třeba vyzdvihnout konektorovou výbavu, kompaktní rozměry a poměrně podrobný BIOS včetně možnosti taktování. Za nějakých 1900 korun s daní získáte slušný základ k malému PC pro běžnou domácí činnost.

Nová platforma AMD AM1: Athlon X4 5150 a deska Asus AM1I-A
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení procesoru Athlon patří poděkování společnosti AMD

Za zapůjčení základní desky a CPU Sempron patří poděkování společnosti Asus

Za zapůjčení disku SSD a pamětí HyperX Fury potom děkuji společnosti Kingston HyperX

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama