nVidia GeForce GTX 780 — Titan s běžným jménem
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek nVidia GeForce GTX 780 — Titan s běžným jménem

nVidia GeForce GTX 780 — Titan s běžným jménem | Kapitola 15

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

23. 5. 2013 13:00 31

Seznam kapitol

1. Jde nebo nejde o novou generaci? 2. nVidia GeForce GTX 780 v prezentaci 3. nVidia GeForce GTX 780 (referenční) 4. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 5. 3DMark 11, Alan Wake 6. Anno 2070, Battlefield 3 7. Crysis 2, F1 2012 8. Far Cry 3, Hitman: Absolution
9. Max Payne 3, Metro 2033 10. Přetaktování 11. Hlučnost, teploty, spotřeba 12. Spotřeba 13. Celkový výkon 14. Poměr cena/výkon 15. Závěr

Dnes začíná nVidia uvádět na trh (staro)novou generaci grafických karet. První je na řadě nejvýkonnější jednočipový model — GeForce GTX 780. Revoluce se však tentokrát nekoná. GeForce 700 jsou spíše refreshem, než novou generací. GTX 780 je odvozena z Titanu, čemuž odpovídá obrovský výkon i velmi vysoká cena.

Reklama
nVidia GeForce GTX 780 — Titan s běžným jménem
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv se podle názvu může zdát, že je GeForce GTX 780 prvním modelem zcela nové generace grafických karet nVidia, není tomu tak. Na ni si naopak ještě nějaký čas počkáme (minimálně do konce roku, pravděpodobně však ještě déle). nVidia se proto snaží nabídku svých karet aktualizovat refreshem stávající generace, který, jak má společnost často ve zvyku, provedla tak trochu kontroverzně.

GeForce GTX 780 vychází ze současné vlajkové lodi nVidie — modelu GTX Titan. Karty sdílí stejné jádro GK110, které je však u GTX 780 deaktivované o něco více než u Titanu. Konkrétně je rozdíl ve dvou SMX blocích, kvůli kterým má GTX 780 „jen“ 2304 unifikovaných shaderů a 192 texturovacích jednotek, zatímco GTX Titan má shaderů 2688 a texturovacích jednotek 224. GTX 780 však takto nedostatek částečně kompenzuje o něco vyšší frekvencí jádra. Zbylé parametry jako 48 ROP jednotek, 384bit sběrnici a paměť GDDR5 na 6,0 GHz efektivně mají karty shodné (3 vs. 6 GB kapacity nehraje u her žádnou roli).

Výkon má nová GeForce GTX 780 jedním slovem vynikající. Díky svým parametrům zaostává za Titanem jen o nějakých deset procent a jde tedy s přehledem o druhou nejvýkonnější jednočipovou grafickou kartu na trhu. Starší model GTX 680 překonává novinka čtyřicet procent, nejvýkonnější konkurenční AMD Radeon HD 7970 GHz Edition pak o lehce víc než čtvrtinu. Pokud by vám navíc tento výkon nestačil, je možné kartu přetaktovat. Ačkoliv je GTX 780 vybavena technologií Boost 2.0, která dodatečné přetaktování zrovna neusnadní, je OC potenciál vynikající. Výkon karty se mi podařilo zvýšit o dalších dvacet procent, čímž se novinka dostává nad úroveň zmiňovaného Titanu a téměř dorovnává dvojici Radeonů HD 7970 GHz Edition v CrossFire a duální GeForce GTX 690. S takto výkonnou kartou už není problém plynule rozběhat i nejnáročnější hry v rozlišení 2560 × 1440 px.

Pochvalu si (staro)nová GeForce GTX 780 zaslouží také za provozní vlastnosti. Hlučnost a spotřeba sice nejsou tak dobré jako u slabších karet typu GeForce GTX 670 nebo Radeon HD 7950, vzhledem k výkonu však obě vlastnosti pokládám za dobré. K případnému hledání protipříkladu není potřeba hledět zase tak daleko do minulosti, vzpomeňme GeForce GTX 480.

nVidia GeForce GTX 780 — Titan s běžným jménem
i Zdroj: PCTuning.cz

GeForce GTX 780 je dle mého názoru povedenou highendovou kartou a byť nepřináší v zásadě nic nového, nebál bych se ji doporučit. Nebýt ovšem jedné věci — ceny. V nVidii jsou si dobře vědomi, že GeForce GTX 780 v současnosti nemá a ještě dlouho nebude mít konkurenci. I s ohledem na tento fakt však tentokrát cenu dle mého názoru přestřelili. Ta totiž činí, pohodlně se usaďte, téměř sedmnáct tisíc korun včetně daně. V poměru cena/výkon si tak GTX 780 i přes obrovský výkon vede velmi špatně. Například proti Radeonu HD 7970 GHz Edition si za 27 % výkonu navíc musíte připlatit šest tisíc korun, což bude i pro řadu movitých zákazníků příliš. Reálná rozumná cena karty je dle mého názoru do patnácti tisíc s daní.

Dalším mínusem ještě zhoršujícím výhodnost GeForce GTX 780 je fakt, že ke kartě na rozdíl od všech ostatních nedostanete žádný herní bundle. Zatímco k Radeonu HD 7970 GHz Edition plné verze her Crysis 3 a Bioshock: Infinite, ke všem ostatním výkonnějším GeForce (alespoň prozatím) zase herní bonus do tří freemium her za 2800 Kč a plnou verzi Metro: Last Light k tomu. Tento bonus přitom platí i pro výkonnější GeForce GTX Titan. Obávám se tak, že skupina potenciálních zájemců o GeForce GTX 780 se rozdělí na dvě skupiny. První z nich ušetří a koupí výrazně levnější a výhodnější Radeon HD 7970 GHz Edition, ta druhá pak sáhne rovnou po GeForce GTX Titan. Stojí sice o dalších pět tisíc víc než GTX 780, je však o 10 % výkonnější, také má dobrý OC potenciál a herní bundle zdarma jeho cenu o něco snižuje. Jako bonus pak zákazníka může hřát (potěmkinovský) pocit, že si kupuje nejvýkonnější jednočipovou grafickou kartu na trhu a svým způsobem výjimečný produkt.

nVidia GeForce GTX 780 — Titan s běžným jménem
i Zdroj: PCTuning.cz

Kartu najdete v e-shopech

Alza.cz - ODKAZ

Alfa.cz - ODKAZ

Poděkování

Za zapůjčení grafické karty nVidia GeForce GTX 780 děkujeme společnosti nVidia.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama