NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá? | Kapitola 10

Petr Kupský

Petr Kupský

13. 12. 2017 03:00 25

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér – uspořádání, bočnice, ventilátory 4. Interiér – kabely, pozice pro disky, ventilátory 5. Příklad montáže – ventilátory, deska, zdroj 6. Příklad montáže – disky, grafická karta, kabely 7. Instalace software CAM
8. Představení aplikace CAM 9. Přetaktování pomocí CAM 10. Manuální regulace ventilátorů pomocí CAM 11. Ovládání RGB LED osvětlení pomocí CAM 12. Adaptivní regulace ventilátorů pomocí CAM 13. Hodnocení a závěr

Chytré výrobky nás začínají pronásledovat ze všech směrů. Nejsou to jen telefony, hodinky, televizory, ale i další spotřebiče, nebo rovnou celé domácnosti. Do seznamu chytrých zařízení, které hodlají přemýšlet za nás, můžeme započítat i nejnovější luxusní model počítačové skříně NZXT H700i. Součástí její recenze bude tedy i zkouška inteligence.

Reklama

Manuální regulace ventilátorů pomocí CAM

Manuální regulace ventilátorů není zcela přesné pojmenování, ale musíme jej nějak odlišit od regulace adaptivní, kterou si představíme později. Bez nutnosti zřízení účtu na webu výrobce lze ventilátory skříně NZXT H700i pomocí aplikace CAM regulovat obdobným způsobem, jako to umí bios základní desky. Tedy pomocí předem definovaných křivek otáček ventilátorů v závislosti na teplotě procesoru, u aplikace CAM alternativně v závislosti na teplotě grafické karty.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

K tomuto účelu je určen pátý panel aplikace CAM. Ve výchozím nastavení po instalaci aplikace jsou všechny tři větve regulátoru nastaveny do předvoleného tichého módu Silent s nastavenou křivkou závislosti vůči teplotě procesoru a s minimálními otáčkami ventilátorů na úrovni 40 %.

Pokud bychom si přáli nastavit křivku v závislosti na teplotě grafické karty, stačí kliknout na označení GPU pod teplotní osou grafu křivky.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Každá z trojice větví regulátoru může mít nastaven svůj jedinečný profil. Pokud hodláme v jednom kroku upravit totožným způsobem profily u všech větví regulátoru, vybereme je pomocí softwarového přepínače v pravém horním rohu panelu. Aktivace společného řízení všech větví se projeví světle modrým podbarvením jejich ikon na panelu a společné nastavení se uloží pomocí tlačítka Apply.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

V pravé části panelu nad zobrazením křivky ventilátorů se nachází rozbalovací menu s dalšími módy. Tím následujícím je fixní mód Fixed. Jeho aktivací poběží ventilátory v konstantních otáčkách bez ohledu na teplotu procesoru, nebo grafické karty. Pro stanovení požadovaných otáček slouží posuvník na levé straně panelu.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším předdefinovaným módem regulace otáček ventilátorů pomocí CAM aplikace je výkonný mód Performance, v němž se minimální úroveň otáček ventilátorů zvýší na 50 % (na obrázku výše není mód aplikován, takže jsou zobrazeny otáčky ventilátorů 40 % v tichém módu).

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Další mód řízení ventilátorů k dispozici je uživatelsky definovaný Custom. Je možné vytvořit, uložit a případně později smazat libovolné množství profilů křivky a podle potřeby mezi nimi přepínat. Požadovanou křivku závislosti otáček ventilátorů na teplotě procesoru, nebo grafické karty, upravíme odpovídajícím přemístěním desítky bodů křivky po ploše grafu.

A to je vše, co můžeme s regulací ventilátorů u skříně NZXT H700i provádět bez toho, aniž bychom si zřídili účet na webu výrobce.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama