NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá? | Kapitola 2

Petr Kupský

Petr Kupský

13. 12. 2017 03:00 25

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér – uspořádání, bočnice, ventilátory 4. Interiér – kabely, pozice pro disky, ventilátory 5. Příklad montáže – ventilátory, deska, zdroj 6. Příklad montáže – disky, grafická karta, kabely 7. Instalace software CAM
8. Představení aplikace CAM 9. Přetaktování pomocí CAM 10. Manuální regulace ventilátorů pomocí CAM 11. Ovládání RGB LED osvětlení pomocí CAM 12. Adaptivní regulace ventilátorů pomocí CAM 13. Hodnocení a závěr

Chytré výrobky nás začínají pronásledovat ze všech směrů. Nejsou to jen telefony, hodinky, televizory, ale i další spotřebiče, nebo rovnou celé domácnosti. Do seznamu chytrých zařízení, které hodlají přemýšlet za nás, můžeme započítat i nejnovější luxusní model počítačové skříně NZXT H700i. Součástí její recenze bude tedy i zkouška inteligence.

Reklama

Exteriér

Pro vybalení skříně NZXT H700i a pro následnou manipulaci rozhodně doporučuji použít měkké bavlněné rukavice. Skleněná bočnice a zbývající matně lakované plochy nejsou rozhodně vůči otiskům prstů imunní. Při montáži budeme se skříní intenzivně manipulovat z důvodu přístupu do interiéru z různých stran a otisků prstů se v takovém případě nastřádá velké množství.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Celkové ztvárnění skříně je provedeno v tradičním designu modelových řad H a S. Ten se vyznačuje základním tvarem osově souměrného kvádru, tvořeného rozměrnými hladkými plochami bez výrazných prolisů, výstupků a jiných přílepků. Obvyklým poznávacím znakem jsou poměrně vysoké a hranaté nohy nacházející se v rozích takřka u okraje bočních stěn skříně.

Výchozí barvou skříně je černá, která je doplněna o kontrastní odstín barvy bílé, modré, nebo červené. Právě kombinaci černé a červené najdeme u testovaného modelu. Dle mého subjektivního názoru se jedná o nejpohlednější kombinaci ze všech nabízených. Na obrázcích to tak nevynikne, neboť mají sníženou úroveň sytosti, ale ta červená je ve skutečnosti lesklá, nádherně sytá a mírně tmavší. Fanouškům světoznámé automobilky z italského Maranella jistě srdce zaplesá. Stačí jen doplnit nálepku se znakem vzpínajícího se koně.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pravému boku skříně NZXT H700i dominuje průhledná bočnice z temperovaného skla tloušťky 4 mm, na opačné straně najdeme hladkou celoplošnou bočnici z matně lakovaného plechu. Po okrajích bočních ploch skříně se podél čela a stropu táhnou červeně lakované pruhy z děrovaného plechu s kruhovými otvory. Motiv tohoto děrování posléze najdeme i uvnitř skříně, a také u některých jiných výrobků NZXT, jako je například chladič Kraken G12.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Celá čelní stěna skříně je provedena z jednoho dílu zcela plochého, matně lakovaného plechu, bez jakýchkoliv otvorů. Horní hrana plechu je ohnuta do pravého úhlu a zakončena na stropě. V obdobném stylu navazuje také zcela rovný plech stropu skříně, do něhož jsou poměrně nenápadně zhotoveny otvory pro vypínač a konektory. Spára ve spoji obou ploch je rovnoměrná a poměrně nenápadná. Povrchová úprava lakovaných ploch skříně je na velmi dobré úrovni.

Při pohledu zepředu a shora si všimněte, že červené pásy po obvodu skříně jsou skloněny směrem dovnitř, díky čemuž ani jedna z bočnic nevyčnívá mimo profil, daný šířkou čelní a stropní stěny. Totožnou šířku má i plechová zadní stěna a dno skříně. Zejména exponované hrany skleněné bočnice, ale i prolisované okraje plechové bočnice jsou tímto zapuštěním dobře ochráněny proti poškození.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jediným prvkem, který se nachází na zcela rovném čele skříně, je nevýrazný nápis NZXT, jenž se na černé matné ploše s jemnou strukturou pískovaného povrchu odlišuje písmeny, zvýrazněnými zcela hladkým lakováním s lesklým povrchem bez struktury.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na detailním snímku můžeme posoudit dokonalou kvalitu lícování čelního a stropního plechu, a také tvarování děrovaných pruhů podél těchto ploch. Kruhové otvory průměru 3 mm nemají jen estetickou funkci, ale slouží pro přísun chladícího vzduchu k čelním ventilátorům skříně, případně také k odvodu vzduchu od ventilátorů na stropě skříně. Přímo za otvory není umístěna žádná jemnější mřížka, která by omezovala průchod prachových částic touto cestou. Přesto nemusíme mít obavy, o prach bude postaráno jiným opatřením.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tvarování děrovaných pruhů podél okrajů skříně na straně prosklené bočnice je zcela totožné s tím na straně opačné.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Skleněná bočnice je k šasi skříně přichycena pomocí čtveřice šroubů, které je možné uvolnit pouze rukou bez použití nářadí. Spáry jsou rovnoměrné a těsné, bočnice drží zcela pevně.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak již bylo řečeno výše, skleněná bočnice je zapuštěna pod rovinu profilu skříně, daného šířkou navazujících stěn. Je tak velmi dobře chráněna proti poškození.

Také zadní plechová strana skříně je z velké části tvořena rovnou plochou, jejíž okraje tvoří obrysový profil skříně. Esteticky se jedná o poměrně zdařilé provedení.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

V horní části zadní stěny skříně NZXT H700i vidíme průduch pro výstup teplého vzduchu od stropních ventilátorů tvořený mřížkou z kruhových otvorů průměru 4 mm. Vlevo se pak nachází tlačítko pro otevření levé bočnice, jehož funkci si demonstrujeme později.

O něco níže je umístěna pozice pro zadní odsávací ventilátor tvořená vně prolisovanou mřížkou s kruhovými otvory o průměru 4 mm. Do této pozice můžete osadit i 120mm ventilátor, který lze výškově posouvat v rozsahu 55 mm. Standardně je však osazená 140mm ventilátorem s možností výškového posunu v rozsahu 35 mm.

Vedle pozice pro zadní ventilátor je otvor pro osazení štítku I/O panelu základní desky. Pod ním vidíme sedm samostatně vyjímatelných záslepek PCIe přídavných karet. Záslepky jsou hustě děrovány otvory tvaru šestiúhelníku se 2mm vzdáleností protilehlých stěn.

Výrobce se neinspiroval u své nejbližší konkurence a nevyužil volnou plochu vedle záslepek pro umístění dvojice svisle orientovaných pozic pro osazení grafické karty v horizontální poloze, čelem ke skleněné bočnici. Místo toho je zde umístěn úzký svislý otvor o šířce 5 mm a délce 135 mm. Jeho účelem bude zřejmě uchycení případného držáku grafických karet.

Úplně vespod zadní stěny se nachází otvor pro napájecí zdroj formátu ATX. Pro jeho uchycení slouží samostatný rámeček se čtveřicí šroubů s možností utažení pouze rukou.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě se krátce vrátíme k horní ploše, do které jsou zakomponovány ovládací prvky a konektory skříně. Všechny prvky jsou umístěné do přesně vyřezaných otvorů a působí esteticky velmi čistě. Prvkům dominuje kruhové tlačítko Power s podsvícením. Po jeho boku se postupně v jedné rovině nachází dvojice konektorů USB 2.0, dvojice konektorů USB 3.0 a konektory pro sluchátka a mikrofon.

Nenajdeme zde nejen nejmodernější konektor USB 3.1, ale kupodivu ani tlačítko Reset. Kontrolka činnosti pevného disku je zakomponována do podsvícení tlačítka Power, kdy z boční strany od USB konektorů při činnosti disku poblikává bílá LED dioda.

NZXT H700i: může být počítačová skříň chytrá?
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěrem představení exteriéru skříně NZXT H700i se podíváme na její spodní stranu. Při pohledu na ležící skříň se zcela nahoře nachází otvor pro vložení prstů ruky v případě odnímání čelního panelu.

Plocha pod ním je opatřena čtyřmi řadami podélných otvorů. Ty vnější slouží k uchycení vnitřního koše s pevnými disky, který tak můžeme posouvat v celém rozsahu od čelních ventilátorů až tam, kam nám to dovolí použitý napájecí zdroj a jeho kabeláž. Pomocí vnitřních podélných otvorů můžeme na dno skříně mezi napájecí zdroj a koš s disky alternativně uchytit ještě jeden 3,5" samostatný pevný disk.

Úplně vespod vidíme pozici pro vstup chladícího vzduchu do napájecího zdroje, krytou vzad vysouvaným prachovým filtrem. Toto řešení je sice spolehlivé, ale ne zrovna pohodlné. Vysouvání směrem vpřed by bylo vhodnější a u konkurence takové řešení najdeme.

Skříň využívá moderní koncepci umístění zdroje ve spodní části, ve které zdroj nasává chladící vzduch skrze dno z venkovního prostoru a vyfukuje jej přes zadní stěnu ven. Zdroj tedy nijak neovlivňuje, ani není ovlivňován průtokem vzduchu uvnitř skříně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama