pametovy-kit-g-skill-4gb-ve-dvou-modulech
Hardware Článek Paměťový kit G.Skill - 4GB ve dvou modulech

Paměťový kit G.Skill - 4GB ve dvou modulech | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 8. 2007 01:00 22

Seznam kapitol

1. Nadešel čas pro 4GB? 2. GSkill F2-6400CL5D-4GBPQ 3. Testovací sestava a přetaktování 4. Testy a závěr

Příchod systému Windows Vista donutil velké množství uživatelů počítačů k nákupu dalších paměťových modulů. A protože pro tento operační systém je kapacita paměti počítače stěžejní, může se zdát i donedávna dostačující 2GB RAM málo. Pokud budete i vy upgradovat, zauvažujte například o 2x 2GB modulech, test jedné takové sady vám dnes přinášíme.

Reklama

Nabídka pamětí v kapacitách 2x2GB není v žádném případě tak široká jako u běžných 1GB modulů. Stačí se podívat do nabídky hlavních výrobců pamětí a setů o kapacitě 4GB najdeme jenom několik. Není se ovšem čemu divit, tyto kapacity pamětí jsou určeny pouze specifickým uživatelům, a tudíž úzkému profilu trhu. Výrobci spíše uvádějí mnoho nových DDR3 modulů o klasické kapacitě 2x1GB, než větší nabídku v kapacitách 2x2GB. To se časem zcela jistě změní. G.Skill má v nabídce pouze čtyři 2x2GB sety pamětí. My se dnes podíváme na ty "nejvýkonnější" ale také nejdražší.

Paměťový kit G.Skill - 4GB ve dvou modulech
i Zdroj: PCTuning.cz

Paměťový kit G.Skill - 4GB ve dvou modulech
i Zdroj: PCTuning.cz

Balení odpovídá standardům, tohoto výrobce a je naprosto shodné s jinými moduly. Blyštivá modrá krabička je ale velice podařená a líbivá. Kromě nálepky na zadní straně ale není o konkrétním modelu uvnitř žádná zmínka navrchu. Precizní balení podtrhuje heslo společnosti - Zkušenost a kvalita, je naší prioritou.

Paměťový kit G.Skill - 4GB ve dvou modulech
i Zdroj: PCTuning.cz

Paměti jsou v krabičce uloženy v obvyklém plastovém "pouzdře". Kromě samotných modulů najdeme v balení ještě několik "pozorností". Nejprve najdete fluorescenční samolepku G.Skill se snowboardistou. Pak krátký manuál a reklamační příručku, nakonec potom malé nalepovací logo společnosti.

Paměťový kit G.Skill - 4GB ve dvou modulech
i Zdroj: PCTuning.cz

Paměti jsou vybaveny lesklým tmavě-modrým rozvaděčem tepla. Stejně jako samotné balení pamětí, je precizní výroba a smysl pro detail vidět i na modulech. Vzhledem k nálepce, která mi bránila v sejmutí heat-spreaderů se o osazených čipech můžeme jen dohadovat. Těžkou práci s tím ale mít nebudeme, 2GB paměti mohou být osazené pouze několika málo možnými čipy. Nemohu to sice tvrdit zcela jistě, ale domnívám se, že zde najdeme čipy Micron MT16HTS25664HY-667, které jsou velice časté a odpovídají i specifikacím pamětí.

Specifikace:

Paměťový kit G.Skill - 4GB ve dvou modulech
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle oficiální specifikace samotných čipů Micron, jde tedy skutečně o 2GB modul s časováním CL5 při maximálním napětí 2.0V. Jak ale vidíte na obrázku výrobce doporučuje pouze 1.9V. Vzhledem k dlouhodobým zkušenostem s paměťmi osazenými čipy Micron bych se nebál klidně ani napětí 2.2V. Zde v tomto konkrétním případě ale můžeme zůstat "při zemi" a nezvyšovat napětí nad 1.9V, protože v přetaktování ani možnostech lepších časování to nepomůže.

Paměťový kit G.Skill - 4GB ve dvou modulech
i Zdroj: PCTuning.cz

Paměti tedy pracují v dvou-kanálovém režimu na časování udaném výrobcem - 15-5-5-5-2T při frekvenci 800MHz (PC-6400). Už před chvilkou jsem zmínil, že tyto moduly patří na absolutní špičku v dané kategorii G.Skillu. Rychlejší moduly v kapacitě 2x2GB u nich nenajdeme, pouze pomalejší model 800MHz s CL6 a potom dva typy s rychlostí 667MHz a časováním CL5. Rozšíření o E.P.P. nebo další vlastnosti tyto paměti nemají.

NázevG.Skill F2-6400CL5D-4GBPQ
TypDDR2, 204pin, Unbuffered
ČasováníDDR2 - 800MHz - 15-5-5-5/2T
Napětí1.8V - 1.9V
Cena7500Kč s DPH
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama