PowerColor Radeon RX 6700 XT Red Devil: špička ve své třídě
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek PowerColor Radeon RX 6700 XT Red Devil: špička ve své třídě

PowerColor Radeon RX 6700 XT Red Devil: špička ve své třídě | Kapitola 32

Adam Vágner

Adam Vágner

4. 8. 2021 09:33 17

Seznam kapitol

1. Představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. 3D Mark Fire Strike a Fire Strike Extreme 5. 3DMark Time Spy a Time Spy Extreme 6. Aliens vs. Predator 7. Death Stranding (TAA, DLSS) 8. F1 2020 (TAA, DLSS) 9. Far Cry New Dawn 10. GTA V 11. Metro Exodus, bez ray tracingu 12. Metro Exodus, ray tracing, DLSS 13. Shadow of the Tomb Raider, DXR, DLSS 14. The Division 2 15. The Witcher 3 16. World of Tanks
17. Chování boost v AvP - performance 18. Chování boost v AvP – silent 19. Chování boost v F1 2020 – BIOS OC 20. Chování boost v F1 2020 – BIOS Silent 21. Boost v Metro Exodus – BIOS OC 22. Boost v Metro Exodus – BIOS Silent 23. Boost ve World of Tanks – BIOS OC 24. Boost ve World of Tanks – BIOS Silent 25. Spotřeba sestavy 26. Poměr výkon/watt, náklady na provoz 27. Chování ventilátorů 28. Hlučnost 29. Teplota GPU 30. Průměrný výkon 31. Cena, poměr cena/výkon 32. Závěrečné shrnutí

Nejvyšší model Radeonu RX 6700 XT od Power Color nabízí velmi výkonný chladič a díky němu i špičkové provozní vlastnosti, které nabídne jen málokterá karta.

Reklama

Závěrečné shrnutí

Doporučená cena RX 6700 XT je 479 dolarů (což by bylo prostým přepočtem asi 13 300 korun s daní). Česká cena doporučená AMD je dokonce nižší – 12 799,99 Kč. U podobné nereferenční karty by si za normálních okolností výrobce přirazil něco mezi jedním a třema tisíci korun. Tržní ceny jsou ale momentálně výrazně vyšší a e-shopy si za tento model účtují částky začínající na nějakých 20 500 korunách s daní.

Řešit poměr cena/výkon momentálně stále nemá moc smysl – karet je stále poskrovnu a napříč různými obchody se u téhož modelu liší v řádech tisíců korun, a to, co napíšu teď, už nemusí za čtrnáct dní platit. V tomto ohledu se při rozhodování zařiďte podle aktuální situace. Momentálně se dá říct jen to, že se výměna rok staré výkonnější grafické karty za RX 6700 XT při ceně přes dvacet tisíc stále nevyplatí, ale totéž se dá říct prakticky o každé dostupné kartě.

PowerColor Radeon RX 6700 XT Red Devil: špička ve své třídě
i Zdroj: PCTuning.cz

Od testu referenční RX 6700 XT se toho moc nezměnilo, ale jedna podstatná novinka tu přece jen je – v ovladačích a v několika hrách přibyla podpora FidelityFX Super Resolution coby alternativy k DLSS od Nvidie. V této fázi se nedá říct, že by šlo o srovnatelnou alternativu – počet podporovaných her je výrazně nižší, kvalita převzorkování taktéž není přímo srovnatelná, ale s dalším vývojem se tato technologie může v obou ohledech více přiblížit – záleží hlavně na tom, jak moc do ní bude AMD investovat. Nevýhoda, která oproti GeForce zůstává, je nižší výkon v ray tracingu. Výhodou proti GeForce je podpora FreeSync na starším rozhraní HDMI 2.0 a s tím i mnohem širší podpora adaptivní vertikální synchronizace u monitorů a televizorů s tímto letitým rozhraním.

Po konstrukční stránce není z toho, co se dá zjistit běžným testováním, kartě co vyčítat. Hlavně v tichém režimu nabízí špičkové provozní vlastnosti, hlučnost v zátěži je srovnatelná s hlučností karet bez zátěže v dobách, kdy ještě neměly režim pasivního chlazení. Docela tiché jsou i cívky, uslyšíte je jen na kratší vzdálenost od karty při otevřené bočnici, ale to už není u karet s nepříliš vysokým příkonem zase taková výjimka.

Kartu jsem testoval v tichém režimu a na jiné verzi ovladačů než u referenční karty, takže naměřené rozdíly ve výkonu se pohybují na úrovni chyby měření. Ve výkonnějším režimu byste získali navíc jednotky snímků za sekundu a nárůst výkonu zhruba na úrovni 1–2 %, což ani to nejbystřejší oko nepostřehne. V sestavách, které mají jen běžné chlazení, je v podstatě jedno, který režim zvolíte. poté, co se regulace ventilátorů po agresivním nájezdu uklidníani ve výkonnějším režimu uklidní, není karta o mnoho hlučnější a řadí se k nejtišším grafikám vůbec, takže se za ostatními ventilátory bez potíží ztratí. Pokud hrajete i po nocích, budete nejspíš preferovat tichý režim, pro hraní přes den můžete s klidem zůstat u výkonnějšího BIOSu.

PowerColor Radeon RX 6700 XT Red Devil
KLADY ZÁPORY
Výkon dostatečný pro 1440p@60 Hz nižší výkon v ray tracingu ve většině aktuálních her s jeho podporou
Zlepšení poměru výkon/watt proti minulé generaci aktuální cena a poměr cena/výkon
Špičkový a výrazně předimenzovaný chladič  
Bez zátěže pasivní chlazení, v tichém režimu prakticky neslyšná, v OC režimu velmi tichá  
Podpora DX12 Ultimate  
12 GB paměti  
FreeSync i na HDMI 2.0   

Hrubě orientační cena s DPH: 20 500 Kč

RX 6700 XT Red Devil od PowerColor nabízí extrémně výkonný a výjimečně tichý chladič, který si s touto 200W kartou bez potíží poradí. Pokud se rozhodnete k nákupu Radeonu RX 6700 XT, je tento model bezpochyby jednou z nejlepších možností. Nabízí solidní výkon, výjimečné provozní vlastnosti a cenu, která není vedle ostatních RX 6700 XT nijak nadsazená, proto můžeme nákup této karty doporučit a udělujeme jí zlaté ocenění.

PowerColor Radeon RX 6700 XT Red Devil: špička ve své třídě
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama