prestigio-minipc-mp915-drobecek-ve-stylu-mac-mini
Sestavy Článek Prestigio MiniPC MP915 - drobeček ve stylu Mac mini

Prestigio MiniPC MP915 - drobeček ve stylu Mac mini | Kapitola 3

Kuchař Martin

Kuchař Martin

7. 11. 2006 01:00 35

Seznam kapitol

1. První seznámení a technické parametry 2. Design a ergonomie 3. Detailní pohled 4. Testy - procesor a operační paměť 5. Testy - Grafická jádra 6. Testy - pevný disk

V dnešní době získávají čím dál tím větší oblibu takzvané HTPC (Home Theater PC), které slouží jako centrum domácí multimediální zábavy a dokáží v jednom zařízení integrovat vlastnosti DVD přehrávače, rekordéru, videa a úložiště pro digitální média jako fotografie a hudbu. V dnešní recenzi se podíváme na zoubek novince od společnosti Prestigio, která nejen že dokázala takovéto zařízení postavit, ale ukázala také světu, že elektronika může být opravdu velice líbivá a navíc kompaktní.

Reklama

V této kapitole si ukážeme jednotlivé detailní pohledy na testovaný přístroj a čtenáři tak budou mít možnost podrobně si prohlédnout jednotlivé konektory a porty sloužící pro připojení nutných externích zařízení.

Prestigio MiniPC MP915 - drobeček ve stylu Mac mini
i Zdroj: PCTuning.cz


Jak se říká - v jednoduchosti je krása.

Pokud je zde někdo, kdo váhal o designové čistotě tohoto přístroje, tak fotografie čelní strany jej jistě musel přesvědčit, že výrobce si s designem opravdu vyhrál - toto provedení je velice strohé avšak právě v tom spočívá "líbivost" celého přístroje. Na přední straně se nenachází nic převratného - kromě tlačítka pro spouštění a čudlíku pro vysouvání optických disků z mechaniky, zde uživatel již nic dalšího opravdu nenajde.

Prestigio MiniPC MP915 - drobeček ve stylu Mac mini
i Zdroj: PCTuning.cz


Zadní strana skýtá vše potřebné: VGA/DVI, TV-out, IEEE1394 (FireWire),
2x USB 2.0, Etherner, WiFi, audio In/Out.

Zadní strana je už na první pohled o něco zajímavější. Zde se totiž nacházejí všechny porty - DVI pro připojení zobrazovacího zařízení, S-Video sloužící pro připojení televizoru apod, dva jacky pro audio a samozřejmě nechybí ani fire-wire nebo RJ45 (ethernet). Bohužel velkým záporem je absence dalších USB portů - v dnešní době jsou pouhé dva portíky zcela nedostačující. Nahoře pak vidíme RSMA konektor pro připojení WiFi antény a nakonec už nám tedy zbývá jen malá mřížka pro vývod teplého vzduchu a zdířka kompatibilní se zámkem Kensington.

Bohužel přes líbivý design došlo po praktické stránce k několika zásadním chybám - pouhé dva USB porty prostě nestačí. Navíc by nebylo na škodu, kdyby výrobce osadil přístroj čtečkou multimediálních karet - například po boční straně by jistě měla velmi široké využití. Dalším zásadním mínusem, který poněkud omezuje HTPC použití je absence prostorového ozvučení ve formátu 5.1 a vyšším - dva mini 3,5mm jacky bohužel prostorový zvuk opravdu přenést nezvládnou - přitom by postačovalo zde umístit ještě jeden optický výstup apod.

Prestigio MiniPC MP915 - drobeček ve stylu Mac mini
i Zdroj: PCTuning.cz

V zapnutém stavu se přední tlačítko posvítí velmi moderní a oblíbenou modrou barvou, která je v stand-by režimu velmi slabá avšak při plném provozu svítí velmi intenzivně. Na fotografii lze vidět, jak hodně "vyleze" CD z mechaniky po stisknutí vysunovacího tlačítka - ven z přístroje je vysunuta přesně polovina optického disku což umožní jeho velmi snadné vyjmutí bez potřeby se obávat o jeho životnost.

Optická mechanika se při testech projevila velmi záporně a to především ve smyslu hlučnosti - při běžné práci je systém téměř neslyšitelný avšak jakmile začne mechanika načítat z CD nebo DVD, pak velmi výrazně pocítíte nárůst hlukové hladiny. Vše se ale dá ošetřit například utilitou Nero Drive-Speed.

Prestigio MiniPC MP915 - drobeček ve stylu Mac mini
i Zdroj: PCTuning.cz

Nakonec jsme si nechali pohled na spodní stranu, která nám dává nahlédnout na štítek s detailním označením testovaného produktu, což ale jistě není pro nás to nejpodstatnější. Čtenáře bude jistě více zajímat, že celá spodní strana je potažená gumovou podložkou v tloušťce kolem 2mm, která výrazně snižuje hluk vzniklý vlivem vibrací na tvrdých podložkách. Po stranách jsou pak zcela jasně viditelné otvory pro nasávání chladného vzduchu, který je po oběhu celým přístrojem jednoduše vyfouknut zadní stranou. Z této fotografie je taky jasně patrná tloušťka celého obalu přístroje - jedná se o hliníkový plech tloušťky 1mm.

Optická mechanika

Popisovat vlastnosti zcela běžné optické mechaniky, která dnes už u žádného pořádného zařízení nesmí chybět je zcela zbytečné. Veškeré vlastnosti jsou rozepsány níže.

  • "Dual Layer" DL, podpora DVD±R/RW
  • 24x CD-R (zápis i čtení)
  • 8x DVD-R, DVD+R (zápis)
  • 4x DVD±RW (zápis)
  • 8x DVD-ROM (čtení)
  • 2x DVD-RAM (čtení)
  • CD-TEXT Support
  • CD-DA transfer přes ATAPI Bus

Nabídka je zcela klasická a nepřináší žádné speciality či nečekané parametry - pro většinu uživatelů je ale tento rozsah bohatě postačující.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama