Přijde po letošní E3 konec herních konzolí?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Přijde po letošní E3 konec herních konzolí?

Přijde po letošní E3 konec herních konzolí?

Dominik Liebezeit

Dominik Liebezeit

48

Seznam kapitol

1. Sony chystá překvapení 2. Známé specifikace PS4 „Neo“ a virtuální realita 3. Facka hráčům 4. Osmá generace je... divná 5. Jak z toho ven 6. Máme platit za lenost vývojářů?

Zprávy o tom, že Sony tajně chystá silnější verzi Playstation 4, se na nás v poslední době hrnou z tolika zdrojů, že je pomalu na čase je začít brát vážně a je téměř jisté, že nás na letošní E3 čeká zásadní odhalení. Podle neoficiálních zpráv by výkon PS4 měl narůst až o 125 %! Upgrade po tříletém cyklu, se ale může Sony škaredě vymstít.

Reklama

Už se těšíte na letošní E3? Podle všeho letos půjde o jeden z těch lepších ročníků. Nintendo si pro nás chystá novou konzoli, pravděpodobně s názvem NX, jejíž odhalení je na spadnutí, a Sony také nejspíš nehodlá zůstat pozadu a na E3 se tak dočkáme představení jejich silnější verze Playstation 4.

O tom, že se v Sony něco chystá, zhruba před měsícem jako první informoval server Giant Bomb. Svůj zdroj logicky neuvedli, ale šušká se o herním vývojáři, který to na nějaké party přehnal s alkoholem a začal redaktorům vyprávět, jak mají k dispozici development kit nové konzole od Sony, které říkal Playstation 4.5, a že také pilně pracují na hrách, aby je stihli v říjnu vydat. Od té doby jako by se s informacemi rozrhl pytel. V podstatě denně se objevují nějaké informace týkající se vylepšeného Playstationu.  Díky uniklému dokumetu, které Sony zaslalo vývojářům, známe jméno nové konzole, známe specifikace, známe dokonce i pravděpodobné uvedení na trh a cenu. Skoro to začíná vypadat, že se jedná o cílené úniky, jako by si tím Sony sichrovalo půdu a vytvářelo zájem o novou konzoli. Anebo jde ze strany Sony jen o promyšlený marketingový průzkum trhu, aby se zjistilo, jak by hráči reagovali na silnější verzi konzole.

A co na to Microsoft?

Krátce po těchto zprávách začali hráči upínat pozornost k Microsoftu, jestli také náhodou nechystá svou vylepšenou verzi Xboxu One. Podle článku na eurogamer.cz ze 4. dubna, šéf Xboxu Phil Spencer na Microsoft Build 2016 řekl: „Nejsem fanoušek Xbox One a půl. Pokud budeme chtít jít dál, chceme se pohnout dál mnohem víc. Naší konzoli se daří. Je výkonná, je spolehlivá, serverům se daří. Pokud s něčím půjdeme dál, bude to podstatná změna.“ Již ale zhruba týden po tomto článku se začaly vynořovat informace, že ono to s tím „naše konzole je výkonná, novou nepotřebujeme“ zase tak horké nebude. Dalším vodítkem, že Redmont něco tají, je zpráva pro akcionáře AMD, jež hovoří o třech „semi-custom“ čipech. O jednom se soudí, že patří Nintendu NX, které konečně přejde z architektury „power PC“ na architekturu „x86“. Další čip nejspíše patří nové verzi Playstationu 4. A co ten poslední, že by putoval do Redmontu? Podle zprávy IGN z 1. května se Microsoft insider Brad Sams vyjádřil, že nás na letošní E3 čekají dvě oznámení hardwaru. Jedno z těchto oznámení má být nový ovladač, o druhém Brad řekl, že má jít o „daleko větší oznámení týkající se hardwaru“.

Ono to celé tak trošku Microsoftem smrdí. Prohlásit jednu věc, a udělat opačnou. Vzpomeňte si na slavné představení Xbox One na E3 2013. Xbox One bude vyžadovat stálé připojení k internetu. Xbox One se bude prodávat pouze v balení s Kinectem. Hry z Xboxu One budou vázány na účet a nebude je možné prodat. Hry na Xbox One půjde sdílet až s 10 přáteli, a nebo je bude možné darovat kamarádovi. Xbox One pozná kdo je v místnosti a přizpůsobí tomu reklamu. A dnes? Všichni víme jaká je realita!

Odhalení Xbox One na E3 v kostce

Pokud bych se měl řídit selským rozumem, tak má teď Microsoft ideální příležitost jak dohnat zrátu v saturaci trhu vůči Playstation 4. Stačí jen počkat. Počkat, jak hráči přijmou upgrade konzole po ani ne tříletém cyklu. Co by ale od Microsoftu byla podpásovka největšího kalibru, v dubnu oznámit, že se žádný upgrade nechystá, a v červnu s velkou pompou oznámit upgradovanou verzi. Ono totiž zákazník, který se například v dubnu rozhodoval mezi PS4 a XBONE, se mohl rozhodnout právě pro Xbox, protože při oznámení silnější PS4 se klasická PS4 stane ne-li bezcenou, tak minimálně hodně zlevní. Tímto potencionálním úskočným manévrem Microsoftu, by tak zákazník mohl během dvou měsíců přijít o značnou část hodnoty konzole. Doufejme, že se Microsoft k tomuto kroku neodhodlá, a tím „velkým hardwarovým odhalením“ bude například jen konzole v novém designu, nebo třeba nějaká sranda s virtuální realitou (Hololens?).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama